Het verhaal van 100.000 woorden begint met het eerste woord

2 april 2023

Schrijven lijkt veel op reizen. Zoals Lao Tzu al zei, begint een reis met de eerste stap. Of, zoals een leraar van mij zei: ‘Als je iets wilt, moet je er wel wat voor doen!’ Bij schrijven moet je beginnen en volhouden. Bij het schrijven van een manuscript van een fantasyroman van pak hem beet zo’n 100.000 woorden, begint het schrijven met het eerste woord.

De laatste paar maanden zie ik verschillende manuscripten voorbij komen die met zo’n eerste woord begonnen zijn. Manuscripten van nog uit te geven boeken die een herschrijfronde krijgen. En nog een herschrijfronde, en nog een. Maar op een gegeven moment leest het voor mij vlot genoeg en zie ik zelf nog maar weinig dingen die volgens mij echt anders zouden moeten. Dan is het manuscript klaar voor de redactie.

Het manuscript van Interplanetair boek 3 Schakelmagie, gaat bijna naar de drukker. Vier versies gingen eraan vooraf, daarna twee redactierondes, daarna kwam de woordredactie die ik nog even moest controleren en gisteren had ik ook de zetproef doorgenomen en van mijn commentaar voorzien. De zetproef is nu weer teruggestuurd naar uitgeverij Zilverbron.

Een link naar een YouTube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=fDUdBKCKIGI

Ik was de afgelopen week op woensdagavond te zien in About Books, als auteur van de week. Daar werd de boekomslag getoond (bij 47:42 uur) en kon ik veel vertellen over mijn boeken. (volg mijn interview vanaf 30:00 tot 1:20:00) De flaptekst van Interplanetair boek 3 Schakelmagie werd voorgelezen door Django Mathijsen. Ik moest tien korte vragen beantwoorden en kwam erachter dat ik niets wist te zeggen op de vraag of ik nog eens in een ander genre wilde schrijven. Het antwoord weet ik eigenlijk wel. Ik schrijf fantasy en ik schrijf science fiction, meestal gecombineerd. Soms een kort verhaal waar horror in zit. Ik heb autobiografisch schrijven geprobeerd maar kwam toch weer met aliens aan. Voorlopig voel ik me dus wel het meest thuis in de SFF, het genre dat ik het allerliefste schrijf. Uitstapjes naar sub genres lijkt me wel leuk om wat meer te gaan doen. Daar is het manuscript ‘Het geheim van Shiloh’, dat ik schreef voor de manuscriptenwedstrijd, een voorbeeld van.

Inmiddels ben ik begonnen aan een nieuw manuscript. Magische Alliantie boek 2 Ruige Rotsen. Daarvoor heb ik een project aangemaakt op CampNaNoWriMo van april. Het eerste woord van de 100.000 is weer geschreven, ik ben op weg. De eerste dag nog maar gewoon 1.667 woorden, maar als ik dat 30 dagen vol kan houden, staan er al 50.000. Wanneer ik dat haal zal ik dus ongeveer halverwege de roman gekomen zijn. Ik probeer de schrijfroutine iedere dag vast te houden, want dit is weer zo’n reis door een fantasywereld die ik niet zou willen missen.

Natuurlijk ben ik er niet na april, het is tenslotte nog maar een eerste versie en ik kom misschien tot de helft van de 100.000 woorden. Daarna zullen er nog andere versies volgen voordat het goed genoeg zal zijn om op te sturen naar de uitgever. Ik heb er echter weer veel plezier in en in grote lijnen weet ik waar ik het verhaal heen wil sturen. Het plot was nog niet eens klaar, dat doe ik gaandeweg de reis, net als het ontdekken van de bijpersonages en de antagonist, die moet ik allemaal nog beter uit gaan werken. Wat ik wel al weet is wat ik per hoofdstuk globaal schrijven wil. Het begin valt mee, mijn intuïtie stuurt me tot nu toe verassend goed de juiste richting uit. Hoe het verder gaat, laat ik een volgende blog weten.

Vanaf gisteren worden alle juryleden van de verhalenwedstrijd Waterloper voorgesteld. Vandaag was ik aan de beurt. Ik zit voor het tweede jaar in de jury en kijk naar jullie verhalen uit. Het jureren zal in juni gaan beginnen. Wil je het volgen kijk dan op Facebook naar de pagina van Waterloper. https://www.facebook.com/waterloper.nl

Groeten van Johanna Lime