Gemotiveerd blijven

17 maart 2023

Gemotiveerd blijven

Hoe blijf je gemotiveerd? Dat was de vraag die afgelopen woensdag werd behandeld in de rubriek ‘Over schrijven’ in het programma van About Books. Drie jaar en achtenveertig weken geleden begon uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron met de streaming van About Books. Een wekelijks programma dat te bekijken is via Facebook en You Tube op woensdagavonden vanaf 19.30 uur. Ik kijk iedere week naar auteurs (niet alleen die van Zilverspoor/Zilverbron maar vaak ook van andere uitgeverijen) die uitgenodigd worden om iets over hun boeken te vertellen, naar het nieuws van uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron en naar onderwerpen over schrijven. Een paar keer heb ik tijdens zo’n uitzending ook zelf iets verteld over een nieuw boek van mij. Het thema van de afgelopen week was gemotiveerd blijven. Daarin kwam naar voren dat schrijver zijn een eenzaam beroep is. Ik denk dan ook dat een van de redenen waarom ik elke week naar dit programma kijk, te maken heeft met dat ik me graag verbonden wil voelen met andere schrijvers, zoals diegenen die worden geïnterviewd. Ik hoop er zelf binnenkort weer eens voor uitgenodigd te worden wanneer het derde deel van trilogie Interplanetair, Schakelmagie, uitkomt. Dat laat nog even op zich wachten.

Schakelmagie

Schakelmagie was voor de kerstvakantie al door de redactie heen en in februari ging hij door de woordredactie, de cover is in de maak en ik wacht nog op de controle van de flaptekst en het doornemen van de zetproef. Het boek zit er dus aan te komen en ik kijk er erg naar uit om het in handen te krijgen nadat het gedrukt zal zijn. Schakelmagie is een derde boek van een trilogie en daarmee ook de afronding van het overkoepelende verhaal over de Galactische Vereniging van Planeten. Drie boeken dus die samen een afgerond geheel zijn.

Het wachten op het lange proces dat een manuscript moet doorlopen om een boek te kunnen worden, werkt voor mij eerlijk gezegd niet echt motiverend. Daarom probeer ik kracht te halen uit positieve Quotes, zoals die bovenaan deze blog staat. Verder ben ik bezig met herschrijfprojecten. Voor Magische Alliantie boek 1 Woest Water heb ik een herschrijfronde af en ik wil er later dit jaar nog een doen. Ik ben nu hard aan het werk aan versie 5 van Het geheim van Shiloh, het manuscript dat heeft meegedaan aan de manuscriptenwedstrijd en de Bootcamp van Zilverspoor. Vandaag is hoofdstuk 20 af gekomen en het verhaal is intussen 33 pagina’s langer geworden. Nog vijf of zes hoofdstukken te gaan. Ik heb veel aan het verhaal geschaafd, maar ben ook tijdens het herschrijven tot de conclusie gekomen dat ik het beter kan blijven zien als mijn verhaal. Dat ik vooral plezier moet blijven houden in verhaalelementen zoals ik die zelf heb bedacht en me niet te zeer moet laten leiden door de kritiek van juryleden, die maar een beperkt gedeelte van het manuscript hebben gelezen.

Het is belangrijk dat een schrijver plezier houdt in wat ze schrijft, dat zal doorwerken in het verhaal en de lezer zal eraan kunnen zien dat het een authentiek verhaalidee is. Sinds ik me dat weer terdege heb gerealiseerd, gaat het met het herschrijven weer een heel stuk beter dan toen ik me meer richtte op het verwerken van de commentaren van anderen. Op een gegeven moment werkt dat gewoon niet voor mij, ik moet vrij zijn om te doen wat ik zelf wil doen. Dan alleen kan ik mezelf motiveren. Als ik een verhaal schrijf moet ik er als schrijfster voor de volle honderd procent achter kunnen staan. Ik begrijp heel goed dat andere schrijvers andere accenten zullen leggen, maar ik ben er na de analyse van het juryrapport ook achter gekomen dat de visie van de juryleden vermoedelijk veel te maken heeft met hoe zij zelf het liefst iets schrijven en waar hun voorkeuren liggen. Bij mij is de Johanna Lime manier de beste manier. Ik volg de roep van mijn eigen dromen.

Het geheim van Shiloh

Zoals bij veel van mijn verhalen bevat Het geheim van Shiloh een heel scala aan onderwerpen die ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken hebben, maar die op een bepaalde manier als een mengsel van ingrediënten een nieuw geheel vormen. Een nieuw boek van Johanna Lime. Ik hoop dat dit manuscript weer zo’n boek mag worden.

Behalve het herschrijven van Het geheim van Shiloh ben ik de afgelopen week ook nog bezig geweest met mijn brainstorm voor mijn volgende CampNaNoWriMo project, dat al in april begint. Bovendien kreeg ik na het zien van een You Tube filmpje over schrijven een heel mooi idee voor nog een heel ander manuscript, een leuk experiment dat ik zeker eens wil gaan proberen. Als dat lukt komt er, behalve de verhalen die ik al ga schrijven voor de serie Magische Alliantie en de voorloper Terra Negata, nog een boek van Johanna Lime aan.

Het gaat met ups en downs, maar telkens wanneer ik in een verdrietige eenzame put dreig te raken, trekt de magie van wie ik geboren werd geacht te zijn me er weer uit en zie ik wat ik geacht word te zien. Dat motiveert tot doorgaan.

Groeten van Johanna Lime