21 januari 2023
Who is your favorite author and why? De vraag van #bloganuary van vandaag luidt: Wie is je favoriete auteur en waarom?
Ben ik erg egoïstisch als ik zeg dat ik zelf mijn favoriete auteur ben? Tenslotte schrijf ik mijn verhalen precies zoals ik ze zelf het liefste wil lezen en vind ik van geen enkele andere auteur een verhaal dat voor de volle 100% bij mijn manier van denken en voelen past. Ik beleef al plezier aan mijn verhalen tijdens het schrijven en wanneer het boek er eindelijk is, word ik er steevast opnieuw verliefd op. De wereldbouw en de personages zijn oude bekenden van mij en ik heb zelf hoegenaamd nooit klachten over foute cliché’ s, niet passende genres of wat voor beperkende regeltjes van critici dan ook. Mijn favoriete auteur ben ik dus zelf, ook al wil dat niet zeggen dat ik er niet naar streef om steeds beter te worden met schrijven en achteraf weleens iets tegenkom dat ik met de kennis van nu anders zou hebben opgeschreven.

Nu begrijp ik natuurlijk best dat WordPress dit antwoord niet bedoelde, dus ik ga de vraag heus nog wel beantwoorden. Maar één favoriete auteur vind ik een beetje weinig. Dus in plaats van één auteur , noem ik een handvol mannelijke auteurs en een handvol vrouwelijke auteurs van wie ik heel graag de boeken heb gelezen. Tien auteurs die er de afgelopen jaren voor mij zijn uitgesprongen met lezen. Ze zijn allemaal van Zilverspoor/Zilverbron, want in die familie van Nederlandstalige schrijvers voel me het meest thuis. Ik vind dat ze ook best wat meer aandacht verdienen.
Dames eerst.

De auteurs van wiens boeken ik echt genoten heb zijn onder andere: Gaby Raaijmakers, Kirsten Groot, Cocky van Dijk, Kelly van der Laan en Kim ten Tusscher.
Gaby Raaijmakers heeft een hele originele wereldbouw waarin de kleur van de ogen bepalend zijn voor de kansen die iemand in het leven krijgt en voor de stand waar men bij hoort.
Kirsten Groot schrijft mooie verhalen met invloeden uit Aziatische streken die eens een andere kijk op de wereld in fantasyverhalen geeft. Ik houd erg van de Japanse invloeden.
Cocky van Dijk heeft met haar Drakenzieler trilogie en met Drakenijs een mooie middeleeuwse fantasywereld geschapen met drakenzielers, en schrijft graag over geesten, zoals in Het Doodschap. Een mooie eigen kijk op fantastywerelden en hoe alles daar aan toegaat. Haar verhalenbundel Hersenschimmen bevat een aantal mooie korte verhalen van haar hand.
Kelly van der Laan heeft met haar Lentagon een spannende moderne serie geschreven die vooral gekenmerkt wordt door uitvindingen, actie en persoonsgebonden magie. Verloren zielen is een bundel met haar korte verhalen, die vaak wat duister zijn. De prijs van water is haar nieuwste boek, daar kan ik nog niets over zeggen omdat ik die nog moet lezen.

Voor Kim ten Tusscher heb ik een eigen plaatje gemaakt, want zij heeft zo veel geschreven in haar grote wereldbouw die ook verschillende tijdperken beslaat, dat het er niet bij paste. Een heel eigen vorm van Dark fantasy met heel intrigerende personages, waar je niet genoeg van kunt krijgen als fantasylezer. Ik heb al haar boeken gelezen en ze schrijft erg goed. Alleen haar nieuwste boek, Storm 2, heb ik nog niet gelezen. Maar die komt 18 februari 2023 dan ook pas uit.
De mannen
De auteurs van wiens boeken ik echt genoten heb zijn onder andere: Peter Dewillis, Johan Lubbers, Sebastiaan Koen, Mark Doornbos en Robert Bijman.

Peter Dewillis schrijft een hele kroniek van de familie van Terra Fabula, die niet alleen een heel bijzonder magisch koninkrijk blootlegt maar waarbij je als lezer ook door onze hele wereld kan meereizen om op ontdekkingstocht te gaan en nog veel meer magische zaken en mythen van de wereld bloot kunt leggen. Ik heb ze allemaal gelezen, op de geheime scepter na, die ligt nog op mijn te lezen stapel. En voorlopig is Peter nog aan het doorschrijven aan deze serie, dus ik kan ook in de toekomst nog vooruit.
Johan Lubbers bedenkt magische systemen en gebruikt die in verschillende verhalen die door hun diversiteit bijzonder zijn. De komeet bevat twee delen tot nu toe, Vergane glorie is een boek dat zelfstadig is te lezen en door de tijd waarin het zich speelt heel bijzonder is. Ik heb alleen zijn nieuwste: Vluchteling nog niet gekocht, maar dat komt vast nog wel.
Sebastiaan Koen heeft een wereld gebouwd met ridders en magiërs en laat de avonturen van twee broers de leidraad zijn voor zijn verhalen. Dit is een mooi episch fantasyverhaal. Zijn volgende verhaal gaat de kant op van Steampunk, waar ik als proeflezer al een beetje kennis mee kon maken. Ik ben erg nieuwgierig naar hoe het uiteindelijke boek zal zijn.
Mark Doornbos blinkt uit doordat hij een ork als hoofdpersoon heeft genomen en zo’n geweldig mooie wereld heeft neergezet, met allerlei diverse wezens, dat je geboeid blijft lezen en steeds meer wilt ontdekken. Bovendien zijn de verhalen doorspekt met goed uitgewerkte strategieën en grappige dialogen waar veel humor in verwerkt is. Je moet er wel vrolijk van worden als je zijn boeken leest.
Robert Bijman heeft een heel bijzondere wereld in de diepste diepzee, maar daar blijft het niet bij. De wereldbouw breidt zich veel verder uit. Hij gaat de ruimte in waar je tot de ontdekking komt dat er parallelle werelden zijn waarop zich heel bijzondere zaken voordoen. Robert speelt dus met tijdlijnen en met de personages en gebruikt in zijn verhalen erg bijzondere voorwerpen en verschillende fantastische wezens. Natuurlijk kan het niet anders dan dat ik daar nieuwsgierig naar ben en wil weten hoe dit afloopt.
Johanna Lime

En dit zijn dan de boeken die ik zelf schrijf.
Groeten van Johanna Lime