Welke herinneringen worden bij je opgeroepen door bepaalde geuren?

16 januari 2023

Do you have a memory that’s linked to a smell? Dit is de vraag van #bloganuary voor vandaag. Welke herinneringen worden bij je opgeroepen door bepaalde geuren?

Wanneer ik lelietjes van dalen ruik, moet ik aan mijn lieve moeder denken. Na de fietstocht terug van school naar huis, dronken we samen gezellig een kopje thee voordat ik aan mijn huiswerk begon. Dat was altijd een lekker veilig en warm moment van de dag.

Als ik de geur van vers gebakken appeltaart ruik, gaan mijn gedachten naar mijn tante Adriana. Dinies moeder, die de lekkerste appeltaart van de wereld kon bakken voor een verjaardagsfeest. Om je vingers bij af te likken.

Wanneer ik de geur van beits ruik, denk ik direct aan de bijenkast die ik daarmee een gele kleur gaf. Als tiener had ik namelijk een bijenvolk, net als een oom van mij. Ik was een poosje imker. Helaas duurde dat niet erg lang, want mijn bijenvolk was nogal agressief. Op een dag vloog het weg en nam een andere imker het van me over. Door dit experiment ben ik wel veel meer over bijen te weten gekomen en ik heb er een werkstuk over geschreven voor school. Later, toen ik op de Pedagogische Academie zat, kon ik er nog een heel interessante biologieles over geven op een stageschool en daar kreeg ik een hoog cijfer voor van mijn mentor.

Bij het schrijven moet ik er vaak speciaal rekening mee houden om alle zintuigen in een verhaal aan bod te laten komen. Meestal nemen zien en horen in mijn verhalen een belangrijkere plaats in dan ruiken, proeven en de tastzin. Het kan daarom een mooie uitdaging zijn om meer gebruik van alle zintuigen te maken in een verhaal.

Welke geuren roepen bij jullie bepaalde herinneringen op?

Groeten van Johanna Lime