Welke angst heb je overwonnen

15 januari 2023

What fear have you conquered? De vraag van 15 januari 2023 voor #bloganuary is: Welke angst heb je overwonnen? Dit vind ik wel weer een heel lastige vraag. Ik kan zo gauw geen angst bedenken die ik echt heb moeten overwinnen. Ik ben niet bang voor spinnen, donkere ruimtes, diepe afgronden in de bergen en zelfs niet voor de dood. Op een gegeven moment merkte ik wel dat mijn keel werd dichtgeknepen en dat ik er niets tegenin durfde te brengen wanneer bepaalde dominante autoritaire mensen, die qua functie of positie boven mij stonden, mij erg aan mijn mijzelf lieten twijfelen en mij hun wil op wilden leggen. Ik deed er niets tegen omdat mij geleerd was dat het goed was om de minste te willen zijn.

Blijkbaar werd die emotionele barrière opgemerkt door de psychologen van de NLP Masterpractionioner-opleiding die ik volgde in 1996. Zij gaven mij een individuele opdracht om uit te zoeken welke emoties me in de weg zaten. Van die opdracht schrok ik heel erg, maar door verschillende interventies en technieken kwam ik erachter welke overtuigingen ik als kind altijd voor waarheid aangenomen had. Op jongere leeftijd werkte dat nog wel voor mij, maar op latere leeftijd zaten ze me in de weg. Door deze opdracht te doen kon ik de twijfel aan mezelf overwinnen. Ik schreef hem uit in een fantasyverhaal. Daarin staat onder andere dat ik mij beschermde door een draak op te roepen, die het voor me opnam.

Misschien is dat een van de redenen waarom ik ook voor mijn boeken draken heb bedacht, zoals de Gouden Draak van het koninkrijk Laskoro en de Zwarte Draak van het koninkrijk Berinyi, die de beschermers en de goden van het volk zijn.

Geef niet toe aan angst, laat je niet het zwijgen opleggen. Ieder mens verdient een eigen plek.

Groeten van Johanna Lime