Kan het lezen van een boek je leven veranderen?

10 januari 2023

Has a book changed your life? Vraag 10 van #bloganuary. Laat ik de vraag anders formuleren: Kan het lezen van een boek je leven veranderen?

Ik vind van wel. Een boek wordt vaak vanuit bepaalde overtuigingen geschreven, die mij net een andere kijk op mijn wereld kunnen geven. Meer kennis kan mij een andere waarheid laten zien waardoor ik mijn eigen overtuigingen bij kan stellen. Boeken zetten mij vaak aan het denken over mensen en over de situatie in de wereld. Hoe is alles ontstaan en waar geen we heen? Wat zou ik doen in de plaats van een bepaald personage uit een boek?

Als lezer kom ik soms tot nieuwe inzichten doordat ik boeken bestudeer of lees. Van oudsher aangeleerde overtuigingen worden daardoor soms vervangen door nieuwe overtuigingen. Ze zullen op hun beurt doorwerken in het aanleren van nieuwe vaardigheden en gedrag. Misschien werken ze zelfs ook door op het individuele vlak en veranderen ze echt mijn leven. Door het bestuderen van (semi)-wetenschappelijke boeken en door mijn belangstelling voor astrologie, theosofie en esoterie kreeg ik een heel andere kijk op de wereld dan mij van huis uit was meegegeven. Ik vind dat er verschillende boeken zijn die mijn leven hebben verrijkt.

Tegenwoordig neem ik als ik iets nieuws wil leren voornamelijk boeken over schrijven ter hand. Verder heb ik de laatste tien jaar veel plezier aan leesboeken in het fantasy en sciencefictiongenre. Door die te lezen verken ik ook de grenzen van de bestaande wereld en probeer ik me een voorstelling te maken van wat er allemaal mogelijk is.

Als lerares vond ik het sciencefictionboek Kinderen van morgen van A. E. van Vogt een inspirerend boek, dat mij liet zien dat jonge mensen in een wereld waarin de ouders ruimtereizigers zijn, hun plek heel goed weten te behouden. Meer recente Nederlandstalige SF boeken die ik bijzonder vond, waren bijvoorbeeld: Mistwereld van Peter Schaap, Arkhaii van Hannes Wieland en Er zal eens… van Anaïd Haen en Django Mathijsen.

Groeten van Johanna Lime