Soms past een pas op de plaats

5 januari 2023

Het was gewoon niet logisch

Tot die conclusie kwam ik tijdens het herschrijven en verder doorschrijven aan versie 2 van mijn nieuwe manuscript. Ik was na versie 1a, waaraan ik tijdens de NaNoWriMo had geschreven, opnieuw begonnen omdat ik vast was gelopen bij hoofdstuk 17. Nadat ik er voor de nieuwe versie aan het begin van het verhaal een hoofdstuk had bijgeschreven, klopte de spanningsboog al beter. Daarna kon ik weer verder doorschrijven en de al geschreven hoofdstukken redigeren. Ik wilde nu doorstomen tot het eind, maar bij hoofdstuk 19 stokte het verhaal alweer. Het plotschema moest anders worden ingedeeld en verschillende scènes stonden op de verkeerde plek of waren door het verhaal al ingehaald. Bovendien had ik een slecht gevoel bij een paar eerder geschreven hoofdstukken. Dus wat scheelde er nog meer aan mijn verhaal?

Een pas op de plaats

Ik maakte een pas op de plaats. Na een poosje afstand te hebben genomen van mijn werk en er eens goed over nagedacht te hebben, drong het tot me door. Het was niet logisch dat er zonder verdere verklaring over duikboten werd geschreven, in een wereld waar vismensen die niet nodig zouden hebben om naar de bodem van de zee te zwemmen. Alleen voor zwaanmensen en krabmensen waren ze misschien geschikt. Dus ik kwam met een verklaring voor de inzet van de duikboten en ging even terug naar een paar vorige hoofdstukken waar die informatie ontbrak. Daar schreef ik er een aantal regels bij. Het hoefden er niet eens zoveel te zijn. Met precies genoeg woorden werd het veel duidelijker waarom dit aspect van het verhaal in deze wereldbouw nodig was.

Met frisse moed pakte ik mijn verhaalschema er weer bij en vulde de scènes vanaf hoofdstuk twintig tot het einde van het verhaal opnieuw in. Bij sommige hoofdstukken veranderde het perspectief, waardoor de chronologie van de gebeurtenissen ook weer beter klopte.

Vandaag ben ik begonnen met het schrijven van hoofdstuk 20 en nu kan ik in een stuk doorschrijven naar het einde van dit manuscript. Ik heb er goede hoop op dat Magische Alliantie 1 Woest Water eind januari in ieder geval voor de eerste keer helemaal uitgeschreven zal zijn. Daarna volgen er alleen nog redigeerrondes.

Schrijfroutinetacker en planning studies en schrijven

Tussen Kerst en Nieuwjaar had ik een leuke tijd. Gezellig logeren bij mijn broer, luisteren naar de TOP 2000, samen koken, samen eten, ieder bezig aan een eigen hobby en ’s avonds heerlijk filmpjes kijken. We waren de vorige keer dat ik bij hem was begonnen aan Picard en Picard 2 hadden we nog niet helemaal uitgezien. Dus die kwam eerst. Daarna keken we naar Troll, een hele mooie film die zich afspeelt in Noorwegen. We zochten iets anders op en keken naar twee seizoenen Lupin, dat was geen fantasy en sciencefiction, maar wel een mooi verhaal over een gentlemen boef in Frankrijk.

Ik heb mijn nieuwe planning en schema’s bijgewerkt in Excel en kan in 2023 weer hokjes inkleuren bij wat ik heb gedaan. Een goede manier om al mijn plannen waar te kunnen maken.

Tot de volgende blog over mijn schrijfperikelen.

Groeten van Johanna Lime.