Samenwerking

18 maart 2022

Redactieronde 2
Er wordt soms gezegd dat schrijven een eenzaam vak is, omdat je het helemaal alleen moet doen. Sinds ik niet langer samen met Dinie kan schrijven, is dat meestal waar. Toch ervaar ik dat nu anders. Mijn volgende boek, Interplanetair 2 Geestenpoort, ondergaat nu al een paar maanden een gedegen redactie van Tamara Geraeds. Iedere dag werk ik met haar samen aan een aantal pagina’s van het manuscript. In ronde 1 namen we het verhaal samen door en keken we of de opbouw goed was, in ronde 2 letten we meer op de spanningsboog en zetten we alle puntjes op de i. Samen werken we eraan om het verhaal zo goed mogelijk in te leveren bij de uitgever, waarna het boek kan worden opgemaakt en naar de drukker zal gaan. De laatste maanden werk ik dus samen met Tamara aan de totstandkoming van mijn volgende boek uit trilogie Interplanetair. Het duurt nog even voordat het helemaal klaar zal zijn, dus graag nog wat geduld.
 
Proeflezen
Samenwerking ervaar ik ook doordat ik pasgeleden ben begonnen om voor Marco te proeflezen. Ik heb Marco ontmoet bij de Bootcamp die wij volgen voor de manuscriptenwedstrijd van Zilverspoor. Daar hopen we allebei een manuscript voor in te kunnen sturen. Ik heb met hem afgesproken dat ik zijn werk op spelling na zal kijken, maar eigenlijk viel dat reuze mee en ben ik nu gewoon voor hem aan het proeflezen. Ik geef hem feedback op zijn werk. Gewoon, om hem verder te kunnen helpen als beginnend schrijver.
Het leuke hiervan is, dat dit heeft geleid tot een samenwerking die twee kanten op gaat. Ik heb Marco namelijk gevraagd of hij mijn manuscript voor mij wil proeflezen, omdat ik wat onzeker ben over hoe lezers zullen reageren op bepaalde aspecten van mijn verhaal. Hij wil dat voor mij doen! Dat vind ik echt geweldig fijn.
Zo helpen we elkaar en staan we er als schrijvers dus niet langer helemaal alleen voor. Een samenwerking waarmee we elkaar verder helpen is echt helemaal te gek. Ik word hier heel erg blij van.
 

Zeven nieuwe contracten

Waar ik ook een geweldige oppepper van krijg, is dat de uitgever mij zeven nieuwe contracten gaf. Ik had al eens met Cocky gesproken over mijn plannen om na trilogie Interplanetair nog een serie van zes boeken te schrijven, over de zes planeten die aan het eind van de trilogie samenwerken in de Galactische Vereniging van Planeten. Het plan is om voor iedere planeet een nieuw verhaal te bedenken, maar dat de zes verhalen ook overkoepeld worden door een groter plot. Bovendien heb ik nog steeds de drang om de voorloper op al mijn boeken te gaan schrijven, met het verhaal waarin naar voren komt hoe mensen van de aarde op de godenplaneet Eibor Risoklany terecht zijn gekomen.

Cocky verraste me op de Zilverdag van 12 maart 2022 met zeven nieuwe contracten. Het vertrouwen in mijn werk dat hieruit blijkt, gaf me echt een geweldige kick. De ideeën voor de verhalen kwamen alweer naar boven bruisen. Binnenkort ga ik echt van start met brainstormen voor al deze boeken.

Ik kan nog zeker tien jaar vooruit als schrijver. Heerlijk dat ik nu alvast uit kan kijken naar een toekomst waarbij ik ieder jaar een nieuw boek uit kan brengen, met een verhaal dat zich afspeelt in mijn verbeeldingswereld. Een wereld die door Dinie en mij samen is bedacht en die zich als het heelal steeds verder uitbreidt.

Schrijven

Mijn leven bestaat tegenwoordig voor een groot deel uit schrijven en ik ben er gelukkig mee. Schrijven is zo natuurlijk geworden, dat een dag niet schrijven me zenuwachtig maakt. Ik vind het prachtig om helemaal weg te kunnen duiken in projecten die mijn passie hebben.

Om samen te werken met een uitgever, redactrice, goede schrijfvriend of welk maatje dan ook, vraagt om durf. Ik moest leren om me open te stellen voor die samenwerking. Om me soms afhankelijk van anderen op te stellen, zoals nu met mijn redactiewerk.

Uit ervaring heb ik inmiddels geleerd dat de redactrices meestal gelijk hebben, hun beslissingen over mijn teksten zorgen ervoor dat mijn boeken beter worden. Daar ben ik nog steeds kritisch op maar uiteindelijk zie ik in dat ik niet alles alleen kan doen. Als schrijver ben je zo in beslag genomen door je verhaal dat je te weinig afstand kunt nemen om voor de hand liggende fouten op te merken. Die worden er gelukkig uitgehaald bij de redactie.

Om samen te werken heb je vertrouwen nodig. Dat vertrouwen heb ik in uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron. Op de Zilverdag blijkt altijd dat ik deel mag uitmaken van een groep auteurs in de fantastiek die de juiste instelling heeft. Wij trekken als een hechte familie samen op en hebben belangstelling voor elkaars werk. We helpen elkaar verder, met workshops en met een open houding naar elkaar. Op beurzen staan we er niet alleen voor onze eigen boeken, maar ook voor die van anderen. We denken mee met lezers die een bepaald verhaal zoeken en sturen ze vaak door naar collega-auteurs, wanneer we weten dat die daarover geschreven hebben.

In een klimaat waarbij er soms verschillende barricades opgeworpen worden om de fantastiek in Nederland en België te beperken in zijn groei, ben ik trots op doorzetters zoals Zilverspoor/Zilverbron. Kijk maar eens hoeveel boeken zij al uitgegeven hebben. We timmeren aan de weg en we groeien nog steeds.

Ik heb hoop voor de toekomst en met de contracten die ik nu gekregen heb, hoop ik vooral dat ik de energie en inspiratie vast kan houden om het doel te bereiken en in 2030 al die boeken uitgebracht te hebben. Het komt door mijn liefde voor verhalen in het fantastische genre dat ik gemotiveerd ben om dit vol te willen houden.

Ik hoop ook dat ons genre zal groeien en dat steeds meer lezers in zullen zien dat er in de fantastiek prachtige verhalen te vinden zijn die het leven verrijken. We hebben ze hard nodig om wat lucht te krijgen in de veelal deprimerende en benauwende werkelijkheid van alledag.

Groeten van Johanna Lime