Vijfenzeventig procent van NaNoWriMo 2021 af

18 november 2021

Vijfenzeventig procent

Op 17 november zag ik dat ik meer dan 75% geschreven had van de 50.000 woorden die ik als doel had gesteld voor NaNoWriMo. Dat was meer dan mijn “buddies” (vrienden die ook aan NaNoWriMo meedoen in november en van wie ik de score kan volgen op de website) hadden geschreven. Daar waren er ook enkele bij die zich als doel 10.000 woorden hadden gesteld. Nou houd ik er niet zo van om mijn prestaties te vergelijken met anderen, want wat heb je eraan? Het viel me alleen op door de nieuwe lay-out van de website, die mijn “buddies” naast mijn score heeft geplaatst. Iets wat ik met de oude lay-out nooit had.

Het maakt niet uit. Ik moet gewoon elke dag een flink stuk schrijven en proberen om aan het eind van november lekker ver gekomen te zijn. Ik heb vijfentwintig hoofdstukken gepland en moet op dit moment beginnen aan hoofdstuk 13. Ik ben dus bijna op de helft voor het hele manuscript.

Gisteren, maar ook vandaag heb ik de vrijheid genomen om een deel van mijn “buffer”, een aantal woorden dat ik in oktober al schreef, op te nemen. Ik ben flink afgeleid door werkzaamheden aan mijn huis, die minder vlot verlopen dan ik had gehoopt. En ik baal er een beetje van dat door de coronamaatregelen mijn lange weekend Sneek is geannuleerd. De HSFCon is verzet naar 2 en 3 april van 2022, omdat de besmettingen op het moment weer zo hoog oplopen dat een conferentie met veel belangstellenden een te hoog risico oplevert. Ik zou twee lezingen geven en had voor de dagen dat ik weg was die “buffer” opgebouwd. Nu blijf ik thuis en kan ik in theorie gewoon doorschrijven.

Vandaag en gisteren en ook al eerder was ik een NaNo Rebel, ik deed aan de wedstrijd mee op mijn eigen manier. Nu doe ik dat toch altijd al, want dat werkt gewoon het best. Als ik aan een nieuw manuscript begin, past dat in het straatje van de organisatie. Maar wanneer ik herschrijf eigenlijk niet. Ook als ik alvast iets in de maand ervoor schrijf of doorga in de maand erna. Dat werkt gewoon niet goed voor mij. Ik maak gebruik van de website van NaNoWriMo en vind het leuk om badges te verdienen en een winnaarscertificaat, maar dat is het dan wel.

Een echte winnaar voel ik me pas als het manuscript waaraan ik werk, het verhaal dat ik schrijf, een boek mag worden en lezers bereiken kan. Dat is natuurlijk mijn uiteindelijke doel.

Ik ga de rest van de maand dus maar gestaag verder schrijven en hoop op niet al te veel afleiding door de werkzaamheden aan mijn huis. Het zou voor mij fijn zijn als dit manuscript in de eerste versie voor de kerstdagen af kan zijn. Dan heb ik in 2022 nog even tijd om het nog eens te redigeren, voordat het opgestuurd wordt naar Zilverspoor. Het is nu 18 november, dus ik heb nog 12 dagen over voor de NaNoWriMo weer afgelopen zal zijn.

Het verhaal gaat zoals gewoonlijk niet precies zoals geplot. Tijdens het schrijven merk ik dat ik stukjes in het plot heb staan die ik eerder al gebruikt heb, of dat het een samenvatting is van een scene die niet meer zo goed past in de loop van het verhaal. Dan moet ik dus weer op een creatieve manier iets bedenken dat beter past. Gelukkig werkt dat voor mij tijdens het schrijven wel redelijk goed, al kost het meer tijd dan wanneer het vast zou staan. Het verhaal wordt er wel leuker door, dus ik heb me er maar bij neergelegd dat 100% plotten voor mijn niet werkt. Ik schrijf ook niet organisch, want ik maak altijd een plan. Waarschijnlijk zit ik er gewoon een beetje tussenin, ben ik eerst een plotter en tijdens het verhaal verschuift het naar een plantser (dat is een combinatie van plannen en gewoon gaan zitten en schrijven, volgens NaNoWriMo). Het maakt niet uit, als het resultaat maar goed wordt.

Schrijven jullie ook mee aan de NaNoWriMo? Hoe doen jullie het?

Groeten van Johanna Lime