5 maart 2020
Schrijf Je Verhaal
Schrijf Je Verhaal was de cursus van de Online Schrijfschool Marjon Sarneel (OSMS), die ik in 2017 en 2018 volgde. Deze cursus betrof het schrijven over gebeurtenissen die je in je eigen leven zelf hebt meegemaakt. Autobiografisch wordt dat genoemd. Maar ook daarin kun je keuzes maken. Een autobiografisch verhaal hoeft niet in zijn geheel over gebeurtenissen te gaan die zich in je eigen leven hebben afgespeeld. Je kunt een verhaal ook compleet verzinnen, dan noem je het fictie. En als je autobiografische gebeurtenissen combineert met verzonnen elementen, schrijf je semi-autobiografisch. Ik heb voor het laatste gekozen. Het percentage waargebeurde situaties ligt veel lager dan bij volledig autobiografisch.
De personages die ik voor ‘De twaalfde Saturnusmaan’ (het boek dat uitgebracht wordt bij aquaZZ) heb bedacht, zijn twee eigenwijze vrouwen en twee aliens. Verder zijn er nog een paar bijpersonages. Kenmerken van bepaalde personages hoeven niet per se bij de personen te zitten die ik als voorbeeld heb genomen uit mijn eigen leven. Dat kan wisselen of gedeeltelijk verzonnen zijn. Ik wil niet dat iemand zich herkent in mijn verhaal, want het gaat er niet om dat ik mijn gelijk krijg. Ik wil gewoon een verhaal vertellen dat vanuit mijn gezichtspunt is geschreven. Ik weet ook wel dat niet iedereen het daar mee eens zal zijn. Als ik op mijn ervaring af ga, zullen maar weinig mensen het met mij eens zijn. Dat maakt ook niet uit, iedereen is vrij om er een eigen mening op na te houden. Ikzelf dus net zo goed. Ik hoop dat lezers er wel iets in herkennen en het zou mooi zijn als hen dat een steuntje in de rug geeft. Maar als lezers zich een poosje met mijn boek kunnen vermaken, vind ik dat ook al veel waard.
Het enige dat ik duidelijk wil maken, staat op dit plaatje:
Een verhaal dat je met je meedraagt moet er ooit eens uit
Ik liep al jarenlang rond met mijn ervaringen, met alles wat mij overkomen is. Het was vaak een grote worsteling om mij staande te houden in de maatschappij. Natuurlijk kwam dat door de interactie tussen de personen om mij heen en mijzelf. Het heeft ook alles te maken met mijn manier van denken en mijn manier van doen. Vaak had ik het gevoel dat ik nergens bij hoorde. Ik werd al vroeg gepest op school en heb veel weerstand ondervonden in mijn leven. Dat ik met een andere vrouw ging samenwonen, was genoeg reden voor discriminatie en vooroordelen. Ik voelde me vaak een buitenstaander, alsof ik een alien was.
Nadat ik voor de derde keer, volgens mij nog steeds volledig onterecht, in de WW terecht kwam, heb ik me serieus afgevraagd of ik soms een psychische aandoening had. Ik werd getest en bleek erg introvert te zijn, iets dat in onze tijd niet echt wordt gewaardeerd. Voor mijn werk zochten ze een extraverte makkelijke prater, niet iemand zoals ik die achter de schermen bergen werk verzette kon. De psycholoog vond uit dat ik volgens zijn test niet autistisch was, maar wat ik meegemaakt heb, had mij wel getekend. Ik las het boek Aspergirls over vrouwen met het aspergersyndroom en zag daar erg veel in waar ik mezelf helemaal in herkende. Daarom besloot ik om dit boek als achtergrondinformatie te gebruiken bij ‘De twaalfde Saturnusmaan.’ Verder heeft het autobiografische schrijven mij veel geleerd over mezelf, want door herinneringen op te halen herbeleef je veel. En je kunt er nu naar kijken als de persoon die je bent geworden, met meer kennis van zaken dan toen je nog jonger was. Het heeft me gesterkt in mijn overtuiging dat ik er net zo goed mag zijn als ieder ander. Mijn mening doet ertoe en ik heb op mijn eigen wijze gelijk. Ik ben ik en jij ben jij, we zullen de reis door dit leven samen, maar toch vaak op eigen kracht moeten maken. Helaas moet ik zonder Dinie verder en dat is redelijk eenzaam. Maar het interesseert me niet langer of een ander mij toestemming geeft om mezelf te mogen zijn. Voortaan kom ik voor mezelf op en zal ik de weerstand breken, of anders loop ik wel van je weg.
Pasgeleden las ik van collega-auteur Kirsten Groot een interessante blog over een systeem dat zij gebruikt om personages voor haar verhalen te bedenken. Het is een bestaand systeem, de Myers-Briggs Type Indicator. Zij gebruikt dit op haar eigen manier als hulpmiddel bij het schrijven. Hoe precies weet ik nog niet, want er komen vier blogs van en de tweede is pas uitgebracht. Ik vond dit heel erg interessant om te volgen.
Mijn collega werkt met dit model, vermoedelijk, ongeveer zoals ik astrologische typeringen gebruik uit het boek Zonneklaar, of van het enneagram, of met een schema waarin karaktertrekken van personages worden uitgewerkt. Ik denk dat elke schrijver wel zoiets heeft. Voordat je een verhaal bedenkt, moet je weten welke personages erin meedoen en hoe ze reageren op elkaar. Om te schrijven heb je personages nodig, een conflict en een bepaald perspectief vanwaar uit je iets vertelt.
Er was een verwijzing naar de MBTI test en zoals altijd bij dit soort tests was ik nieuwsgierig naar hoe ik hier uit naar voren zou komen. Ik deed de test dus en kwam uit bij introvert, intuïtief, plannend en voorzichtig, met net een paar punten meer voor principes dan voor logica. Het type INFJ-T dat advocaat genoemd werd. Het bleek een type te zijn dat zelden voorkomt. Ik heb er een paar filmpjes van gekeken en die verduidelijkten veel. Het klopt wel met wat ik eerder schreef over plotten, dat ik een planner ben. Maar als ik eenmaal aan het schrijven ben geslagen, steun ik toch erg op mijn intuïtie en schrijf ik verder op gevoel. Ik maak ook veel associaties die niet echt logisch kunnen zijn. Toch let ik bij het schrijven goed op of het (voor mijzelf in elk geval) logisch overkomt.
Bovenstaand plaatje heb ik van Shutterstock afbeeldingen samengesteld, die ik daar gekocht heb. (Copyright)
Door het bovenstaande lijkt het misschien of ‘De twaalfde Saturnusmaan’ een zwaar verhaal zal zijn, maar ik heb juist geprobeerd om het een licht en luchtig verhaal te laten zijn, met hier en daar wat humor. Het moet natuurlijk goed leesbaar blijven voor iedereen.
Daarom heb ik dus mijn toevlucht genomen tot fictie en er aliens in verwerkt. Je kent de films zeker wel waarin aliens op de aarde landen en dan op een onderzoekstafel terecht komen waar wetenschappers hen gaan ontleden om erachter te komen hoe ze in elkaar zitten? Nou, bij ‘De twaalfde Saturnusmaan’ worden de rollen omgedraaid. De aliens onderzoeken de mensheid en dat doen ze door middel van twee vrouwen, die ze naar de twaalfde Saturnusmaan halen.
aquaZZ is bezig met het omslagontwerp voor het boek. Ik heb al een kijkje mogen nemen en het ziet er prachtig uit. Nog wat puntjes op de i en dan zal het definitieve ontwerp af zijn. Wanneer ik het te zien krijg, kan ik het hier delen en komt het ook op mijn boekenwebsite te staan.
De redactie is ook bezig, waarna ik het terugkrijg om de laatste hand aan het manuscript te leggen. Ik hou u op de hoogte van het proces. Het boek komt ergens in 2020 op de markt.
De puzzelstukjes van de sterrenkaart
U hebt voor de sterrenkaart van Schamel verbond nog een derde puzzelstukje tegoed. Dat is deze. Op Fantasy Fest hebben sommige bezoekers al een mooie boekenlegger van mij ontvangen waar de hele kaart op te zien is. Hebt u die nog niet? Kom dan naar de Elfia in april.
Ik wil u vragen om nog 51 dagen geduld te hebben, voordat het derde deel van mijn (en Dinie’s) trilogie ‘De vergeten vloek’ te koop zal zijn. Als alles volgens planning lukt, zal Schamel verbond op 25 en 26 april op de Elfia in Haarzuilens verschijnen bij uitgeverij Zilverbron.
Dit is een foto uit de IJsbeeldententoonstelling in de IJshallen van Zwolle, met de Egyptische god Thoth, de god van de maan, de magie, de kalender en de schrijfkunst.
U snapt zeker wel waarom hij belangrijk is voor mij, als schrijver?
Groeten,
Johanna Lime