Een serie op Smashwords zetten, een nieuwe ervaring

24 juni 2019

Sinds 1 juni ben ik bezig om de serie van zeven Randsteden verhalen op Smashwords te zetten, dat heeft u vast wel gezien, ze staan bij Publicaties NL en elke week komt er een e-book bij.

Het is een flinke klus, dat e-books maken en ik heb er natuurlijk voor mezelf een stappenplan voor gemaakt, want plannen doe ik steeds.

Dat stappenplan ziet er zo uit:

  1. Schrijf een verhaal en verzin een passende titel
  2. Herschrijf het verhaal, bepaal de doelgroep. laat er (om het nog beter te krijgen) een redactie overheen gaan
  3. Voeg Copyright informatie toe, voeg informatie toe over de schrijver en haar werk
  4. Geef de hoofdstukken titels, maak een inhoud met bladwijzer en hyperlinks, zorg voor de juiste opmaak voor Smashwords zoals die in de stijlgids staat, pas op dit is een heel precies werkje dat aan strenge regels gebonden is
  5. Maak bestanden (doc, docx, pdf) en een epub met Calibre om te controleren of het e-book goed wordt
  6. Maak in je tekenprogramma een kaft en een e-kaft, sla de bestanden goed op en zet die voor Smashwords in een aparte map
  7. Maak een korte beschrijving, een lange beschrijving en 10 tags (een voor de taal in elk geval), bepaal de categorieën voor de publicatie
  8. Publiceer je e-book op Smashwords en voeg een ISBN toe uit de ISBN manager
  9. Kijk of het e-book op Smashwords komt te staan, volg dit goed en maak met printscreen afbeeldingen van het hele proces, want dat is leuk. Je geeft je boek uit, wees blij dat je dit kunt doen.
  10. Vul de benodigde bestanden zoals planning korte verhalen, de Smashwords publicatielijst van Johanna Lime, de lijst van manuscripten, de lijst met uitgegeven boeken en e-books  e.d. in op de computer zodat alle gegevens  die je zelf bewaart ook weer up-to-date zijn.
  11. Plaats de publicatie op de website, in de lijst met overzichten van alle publicaties waar ook links naar online verkoop in staat e.d.
  12. Kijk in de e-mail of je e-book door het conversieproces gekomen is. Zo niet, dan is er iets verkeerd gegaan en moet je uitzoeken wat er fout is, anders kun je het wel schudden
  13. Sla de e-mails op, vooral die met het ISBN nummer
  14. Wacht af of je e-book in de Premium Catalogus wordt opgenomen (na preview die meestal een paar dagen duurt) zodat hij ook bij andere verkooppunten dan alleen Smashwords te koop gezet gaat worden.
  15. Laat via social media weten dat je een nieuwe publicatie hebt uitgebracht, promoot je verhaal.
  16. Kijk of je e-books op Goodreads verschijnen en maak ze daar anders aan. Zoek ze later op op Bol (hoewel die niet zo snel is met vernieuwen, helaas)

Zoals u ziet, het is flink wat werk om een kort verhaal (langer kan ook maar dat heb ik tot nu toe nog niet uitgeprobeerd) zelf te kunnen publiceren en voor de prijs die het oplevert, vraag ik me soms twijfelend af: ‘Waar doe ik het allemaal voor?’ Maar dan denk ik aan die keer dat ik verrast werd door iemand die 5 e-books tegelijk kocht van Smashwords en ik me de rest van de dag vrolijk voelde en met een glunderend gezicht rondliep. Wat een goed gevoel is dat, iemand heeft interesse in mijn verhalen!

Nu wil het geval dat de strenge selectie voor de Premium Catalogus nog wel eens roet in het eten gooit. Ik heb dat nu twee keer meegemaakt. Het verhaal wordt afgekeurd voor de catalogus.

Wat was er dan aan de hand?

Ik had niet precies bepaalde regeltjes gevolgd. Regeltjes waar ik pas achter kwam nadat ik de afwijzing kreeg.

Zo had ik eerder al ontdekt dat Engelstalige e-books titels moeten hebben met allemaal hoofdletters, capitalisation heet dat.

Bij de Nederlandse versies hoeft dat gelukkig niet, maar in de Engelse taal moet de titel er blijkbaar uitknallen, hoewel alles in hoofdletters weer niet goedgekeurd wordt. Een voorbeeld: The Anti Bumbrump Potion is de titel van een kort verhaal in het Engels en het heet De antibuilenbruildrank in het Nederlands, maar DE ANTIBUILENBRUILDRANK of THE ANTI BUMPBRUMP POTION mag dan weer niet.

Bij de serie over de Randsteden werd ik voor het eerst geconfronteerd met hoe je op Smashwords een serie maakt. Daar is een aparte serie manager voor. Je uploadt je e-book zoals je een apart verhaal uploadt, maar daarna plaats je dat verhaal in de serie en je geeft er met de seriemanager een nummer aan.

Nu had ik de titels van de verhalen gewoon in de documenten neergezet als: Carrière maken, Onnatuurlijk, enzovoorts.

Dat is dus niet de bedoeling. Als ik op Smashwords Randsteden deel 1, Carrière maken zet en Randsteden deel 2, Onnatuurlijk, dan moet de titel boven het verhaal ook zo staan. Dus identiek aan wat er in Smashwords staat.

Bovendien moet dat op de kaft dan ook precies zo zijn.

Afijn, u begrijpt het zeker al? Ik moest mijn tekeningen aanpassen en mijn documenten aanpassen en de vier e-books die er inmiddels stonden weer opnieuw uploaden, want anders komen ze niet bij Kobo, Tolino, Apple, Barnes & Nobles, Bol en weet ik veel waar voor een minder goede prijs voor mij te koop te staan dan de prijs die ik bij Smashwords voor mijn verhalen krijg.

Oproep: Koop de e-books als u ze wilt a.u.b. via Smashwords, dat is voor mij het beste.

Ik heb dus alles weer veranderd en de kaft die eerst zo was:

ziet er in het vervolg zo uit:

Een klein verschil, maar ik moet toegeven dat het in elk geval consequent overal hetzelfde is nu.

Het is alleen een beetje vreemd dat deel 1, 2 en 3 gewoon in de Catalogus kwamen en ik bij deel 4 pas de afwijzing kreeg omdat bepaalde dingen niet klopten. Bij degenen die dit moeten controleren zit dus blijkbaar een verschil in de mate van oplettendheid. Deze keer trof ik iemand die op de details lette. Maar dat vind ik eigenlijk wel zo fijn, want voor de toekomst weet ik nu waar ik op moet letten.

En zo leer ik er steeds wat bij als indieschrijver.

Het is maar dat u weet waar ik mijn tijd aan kwijt ben. (grapje)

Ik ga maar weer eens gauw aan het schrijven aan mijn boek, nu deze klus weer geklaard is. En sorry voor degene die mijn drie eerste delen van de Randsteden serie al gekocht had, maar prijs u gelukkig dat u unieke exemplaren heeft en het verhaal is gewoon precies hetzelfde gebleven

En nu hoop ik dat mijn verhalen wel door de keuring heen komen zodat ze overal te koop zullen zijn.

Ik heb trouwens besloten dat ik de plaatjes voor promotie die ik eerder had gemaakt, om ze te gebruiken op Instagram en Facebook, gewoon zo blijf gebruiken.

Groetjes,

Johanna Lime