Aan welke onderwerpen herken je verhalen van Johanna Lime?

9 mei 2019

Onze korte verhalen

Op 5 mei schreef ik iets over projecten en korte verhalen. Omdat ik weer begonnen ben met meedoen aan een wedstrijd, ben ik ook gaan denken over wat Dinie en ik gedaan hebben met de korte verhalen die we sinds 2012 geschreven hebben.

Aan de hand van informatie uit studielessen, uit boeken en uit de juryrapporten gingen we steeds proberen om onze verhalen door herschrijven te verbeteren. Ook hebben we geprobeerd om ze ergens gepubliceerd te krijgen. In het tijdschrift Vamp, bij Parelz, bij Ganymedes, als een Splinter bij Quasis, op de website van Schrijfland, bij Edge Zero. Maar als je steeds je neus stoot, stop je daar wel mee.

De enige publicaties van onze korte verhalen kwamen in drie van de zes bundels van de Gentasia Awards wedstrijd bij uitgeverij Annibo terecht, in 2015. En wat hebben we daaraan gehad? De uitgeverij is er mee gestopt en heeft haar beloftes nooit waargemaakt. Geen prijs, geen royalty’s van de bundels, geen verkoopcijfers ooit. We hebben de boeken gekregen, dat dan weer wel en het geeft een goed gevoel dat onze verhalen er in mochten staan.

Toen we in de gelegenheid waren om een cursus te gaan volgen bij Tais Teng, voor het maken van e-books, hebben we daar gebruik van gemakt. We besloten om vanaf november 2015 onze de korte verhalen zelf uit te brengen. Op Smashwords werden ze gepubliceerd als e-books, want het zou toch zonde zijn als ze anders alleen maar op onze computer zouden staan te verstoffen? Dan heeft niemand er iets aan. Verhalen zijn er om gelezen te worden, of niet soms?

Zodra het kon hebben we er ook weleens gebruik van gemaakt om een verhaal dat eerder aan een wedstrijd meedeed als een veteranenverhaal naar een andere wedstrijd op te sturen. De juryrapporten van de Fantastels Verhalenwedstrijd hebben ons altijd goed geholpen om de verhalen zelf weer te redigeren en te verbeteren. Maar het zijn nog altijd de verhalen gebleven zoals wij ze graag wilden hebben. Van Johanna Lime.

 

Redactie

Zoals ik ook al eerder schreef in een vorige blog, kregen alle korte verhalen die al op Smashwords waren gepubliceerd in 2018 en 2019 een hoofdredactie bij Tamara Geraeds. We hebben er keihard aan gewerkt om ze nog mooier te krijgen. Er staat nu een doelgroep bij vermeld en op de kaft staat NL voor Nederlandstalig of EN voor naar het Engels vertaalde verhalen. Het resultaat van ons harde werken staat nu weer op Smashwords en ik vind het geweldig. De verhalen zijn echte ‘Johanna Lime verhalen’, een beetje typisch misschien en soms wordt een lezer danig aan het denken gezet. Is dat de stijl van Johanna Lime? Ik weet het niet.

Ik heb voor mezelf een overzicht gemaakt van alle verhalen die Johanna tot nu toe heeft geschreven. Daarbij viel het mij op dat herschreven verhalen soms hele nieuwe verhalen zijn geworden, die als ze niet in de planning staan om te worden uitgebracht als e-book, nog op de computer staan. Ze zullen nog een keer herschreven moeten worden wanneer ik besluit wat ik ermee ga doen.

Onderwerpen

Welke onderwerpen zijn kenmerkend voor Johanna Lime? Deze vraag stelde Django Mathijsen me laatst op de Elfia in Haarzuilens, toen hij allerlei mensen interviewde voor een YouTube filmpje om op het Fantastels kanaal te zetten.

Ik werd met die vraag een beetje overvallen. De jury van Fantastels vond het altijd knap dat Johanna erg veelzijdig was, dat herinner ik me wel. Ze konden onze verhalen er niet uit vissen, want die hadden zulke uiteenlopende onderwerpen. Dus welke onderwerpen gebruikt Johanna Lime? Ik moet daar eens goed over nadenken.

Misschien is het af te lezen aan onze tag cloud op Smashwords?

Fantasy en Nederlands springen eruit, dus het is zeker Nederlandstalige fantasy wat Johanna Lime typeert. Maar meestal niet echt middeleeuws. Heksen? Ja, die komen er soms in voor. Draken ook wel. Allerlei fantasywezens? Soms. Science fiction met techniek en ruimtevaart? Daar hebben we wel het een en ander van, maar meestal gecombineerd met fantasy. Horror? Sommige gedeelten uit verhalen kunnen best eens wat gruwelijk zijn, maar echte horror schrijf ik niet. Maatschappijkritiek? Zeker wel. Emancipatie van de vrouw? Zeker, dat is vaak een thema. Maar om er nu echt de vinger op te leggen?

De inspiratie komt overal vandaan, de onderwerpen ook. Personages die bepaalde zwakheden vertonen of zich ergens tegen afzetten die hebben we in onze verhalen nodig. Welke schrijver niet?

Sorry, Django, maar ik heb nog geen goed antwoord op je vraag. Ik weet niet in welk hokje Johanna Lime precies past qua onderwerpen en eerlijk gezegd zit ik niet graag in een hokje ingedeeld.

Misschien dat u, als lezer het antwoord weet?

Groeten van Marjo (Johanna Lime)