NaNoWriMo 2018 – de eerste vier dagen

Geplaatst 04 november 2018

De National Novel Writing Month, kortweg NaNoWriMo, is weer begonnen. Wij doen voor de vijfde keer op rij mee. Het doel is zoals gebruikelijk om in november aan een aantal van 50.00 woorden te komen voor een bepaald project. Om dit te kunnen halen, moeten we elke dag minstens 1.667 woorden schrijven.

Ons doel voor dit jaar is om aan het derde deel van onze trilogie ‘De vergeten vloek’ verder te schrijven, vanaf hoofdstuk 6. In oktober hebben we ook al aan dit manuscript gewerkt en daarbij haalden we de 26.251 woorden. Op 1 november konden we verder gaan vanaf hoofdstuk 7 van versie 2. Versie 1 schreven we in 2014 al en daar hebben we nu nog weinig aan, want bijna alles wordt anders dan toen.

Deel 3 van de trilogie heeft als werktitel ‘Vuur en Zwaard’. Het gaat over de oorlog tussen Berinyi en Laskoro. De verhalen uit de boeken Sluimerend vuur (deel 1) en Smeulend venijn (deel 2) komen in dit derde deel bij elkaar. Dat de werktitel ‘Vuur en Zwaard’ niet de echte titel kan worden, is al duidelijk. Op Facebook werd door fans al aangegeven dat die tegenviel. We moeten dus weer net zo’n soort titel verzinnen als voor onze andere boeken. Dat valt nog niet mee, daar moeten we nog flink over nadenken.

We gaan er zoals altijd vanuit dat elk woord dat in deze maand geschreven wordt mooi meegenomen is. Met 50.000 woorden, en zelfs met 76.251 zijn we er natuurlijk nog niet. Het zou echter mooi zijn als we in januari 2019 versie 2 van ons manuscript af zouden hebben. Dan kunnen we met herschrijfrondes beginnen. Daarom zijn we blij met de 11.914 woorden die we in de eerste vier dagen van november hebben gehaald. Het tempo ligt hoog.

Dat het tempo niet altijd zo hoog zal blijven, is te verwachten. Hele dagen niets anders doen dan schrijven, is niet vol te houden. Maar als we deze maand weer winnaar worden, zijn we erg blij. NaNoWriMo geeft ons een extra zet in de richting van het voltooien van ons manuscript. De website met de grafiek en de schrijfvrienden die er ook mee bezig zijn, helpen daarbij.

Meedoen aan de NaNoWriMo is een goede manier om de routine van elke dag schrijven weer op te pakken als die wat achter loopt. We merken elk jaar weer dat het ons op gang helpt wanneer we om welke reden dan ook wat afgeleid zijn geraakt van het schrijfproces. We zijn dus blij met NaNoWriMo in november en ook met CampNaNoWriMo in april en juli van elk jaar. Omdat het verder helemaal van onszelf afhangt of we ons doel gaan halen en er weinig druk van buitenaf is, blijft dit een leuke uitdaging.

Zo, en nu gaan we snel weer verder met ons manuscript.

Tot de volgende keer.

Groetjes!

Johanna Lime