Een andere oktobermaand dan andere jaren

Geplaatst 18 oktober 2018

Verschillende dingen veranderen in de loop der tijd en dit jaar veranderde er veel in verband met de Festivals waar wij gewoonlijk met onze boeken staan.

Elfia Haarzuilens was nog wel vertrouwd, maar voor Keltfest moesten we naar Vijfhuizen. Het werd niet meer gehouden in de Merwelanden dat bij ons in de buurt is. We moesten ver rijden en ver lopen dit jaar om Zilverbron op Keltfest te bereiken. Op een groot terrein stonden we op een plaats nogal achteraan.

Ook het Castlefest in Lisse was anders georganiseerd. We stonden nu met alle uitgeverijen in ene grote tent. Helemaal aan het eind van het terrein, dus ver lopen vanaf de parkeerplaats. Je moest dus wel een echte boekenfan zijn om die tent op te zoeken.

Elfia Arcen was gelukkig net als voorheen vlak bij de ingang.

In oktober in de Broodfabriek van Rijswijk was er geen Gothic en Fantasy Beurs meer zoals eerdere jaren wel het geval was. De Beurs werd een Fantasy Fest en ook daar stonden we min of meer weggestopt, niet meer aan het begin maar aan het uiteinde van een pad waar het publiek nauwelijks langs kwam lopen.

Het lijkt wel of de boeken steeds verder worden weggestopt. Waarom, vragen we ons af. Wat is er mis met boeken lezen? Worden ze een taboe in de wereld van gemakkelijk vermaak, zoals dat van films on demand, netflix en Ipads? We hopen het niet, want een film kijken is echt heel anders dan een boek lezen. Bij een film krijg je een interpretatie van een verhaal voorgeschoteld door de regisseur. Je ondergaat het verhaal vanaf de zijlijn en krijgt de betekenis van voorvallen mee die hij eraan geeft. Je consumeert een film.

Het fijne van zelf lezen is dat je zelf bepaalt wat je voor beelden ziet in je hoofd en welke betekenis je aan de woorden uit het boek geeft. Dat kan voor iedereen verschillen. Je denkt erover na en beleeft het verhaal mee.

Werkt een organisatie met het in een hoek stoppen van alle boekenkramen geen vervlakking in de hand? We hopen het voor onze lezers niet. Blijf alsjeblieft komen, ook al staan we steeds verder weg. Inmiddels hebben we jullie al drie mooie boeken te bieden.

Kijk maar.

Een andere oktober dan andere jaren

Oktober was altijd voor ons de maand van Fantastels. We schreven ieder jaar drie korte verhalen en stuurde ze op. Maar nu is Fantastels er niet meer. Dat was best vreemd.

Niet dat we niks te doen hadden. We zijn gewoon begonnen met het manuscript van deel 3 van De vergeten vloek. En optimistisch als we waren, dachten we dat we van oktober wel een soort NaNoWriMo-maand voor de eigenlijke NaNoWriMo-maand konden maken. Dat we misschien alvast 50.000 woorden konden schrijven aan ons verhaal, voordat de eigenlijke NaNoWriMo zou beginnen. Maar dat pakte helaas toch wat anders uit.

Het derde deel van onze trilogie schrijven blijkt nogal lastig. We moeten overal rekening mee houden. De twee eerdere delen van De vergeten vloek liepen naast elkaar. Nu moet alles samen komen en wel op een degelijke en logische manier. Alles moet weer kloppen.

We hadden het plot wel gemaakt, maar al schrijvende stootten we tegen een gemis aan details aan. We hadden ideeën nodig en die laten zich niet dwingen. Gelukkig kwamen ze wel en ze geven een lekker kleurtje aan het verhaal, ze voegen er iets aan toe. En ze sturen ons weer op een volgend origineel plannetje af, want het ene idee zorgt ervoor dat de opvolgende scènes ook iets veranderen. Er zit namelijk een nieuwe informatiestroom bij. Daardoor houdt het ons ook op. Het duurt langer voordat we volop kunnen verder schrijven.

Dus voor oktober 2018 geldt nu: we zien wel hoe ver we komen. Elk woord dat we voor de NaNoWriMo van november af krijgen, is mooi meegenomen. Dit hebben we nu gedaan: de proloog en 5 hoofdstukken staan.

We hopen natuurlijk wel dat we in november zoveel inspiratie hebben dat we toch voor de NaNoWriMo aan de 50.000 woorden komen. En daarna gaan we rustig verder tot het hele manuscript geschreven zal zijn.

Kon u dit jaar niet komen naar een Festival waar wij met onze boeken stonden? Wilt u de wereld van Eibor Risoklany toch wel graag beleven? Dan is het misschien een idee om contact op te nemen in een reactie, want ze zijn gesigneerd bij ons te koop. We sturen ze na betaling naar u op. De portokosten nemen we dan zelf voor onze rekening.

Groeten,

Johanna Lime