14 juli 2018
Positief nieuws over CampNaNoWriMo
Lekker veel geschreven
Het Camp NaNoWriMo van juli 2018 gaat lekker. Het gemiddelde per dag ligt op 2.173 woorden. Na de tweede week zijn er in totaal 30.434 woorden her- of geschreven. Twee verhalen zijn helemaal af en aan vijf anderen is Marjo bezig. Elke dag een stukje verder werken aan een verhaal dat eerder aan een schrijfwedstrijd meegedaan heeft, om er een serie verhalen van te maken die na elkaar gelezen kunnen worden, lukt goed. Zelfs als er dagelijks ook nog eens redactiewerk voor onze volgende roman te doen is. We hebben een goed project gekozen om deze zomer aan te werken. We zien het helemaal zitten.
Als het zo doorgaat, krijgen we eind juli de zeven verhalen wel herschreven. Dan kunnen we er e-books van gaan maken voor Smashwords.
Ons volgende boek: Smeulend venijn
Het redactiewerk gaat goed
De tweede hoofdredactieronde voor Smeulend venijn, ons tweede deel van De vergeten vloek trilogie, gaat ook goed. We krijgen iedere dag een aantal pagina’s van Tamara Geraeds met opmerkingen om door te nemen. Ze heeft het hele verhaal nu al een keer onder de loep gehad en weet wat er gaat komen. Dat werkt weer anders dan bij ronde 1.
We kunnen hier en daar nog iets verbeteren zodat alles van het verhaal voor een lezer goed duidelijk zal zijn wanneer het boek af is. We zijn al weer voorbij hoofdstuk 15 gekomen, dus over de helft, want dit boek telt ook weer 30 hoofdstukken, net als Sluimerend vuur.
Feedback ontvangen op ons verhaal kan best confronterend zijn. We hebben ons best gedaan om een mooi verhaal te schrijven en we hebben er nog een paar herschrijfrondes aan gewaagd voordat het manuscript naar de uitgever ging. Dan komt de redactie en krijgen we allerlei kritische reacties van de redactrice.
De kunst voor ons als schrijfster is dan om ons niet te laten demotiveren en om de kritiek te zien als een kans om het verhaal nog beter te krijgen. Zo goed dat het voor een lezer nog duidelijker wordt wat we werkelijk bedoelden, op zo’n manier dat de zinnen op de juiste wijze zijn geschreven, dat goed verwoord is wat er precies waar en wanneer en waarom gebeurt. Wie wat waarom doet of zegt. Want omdat we het verhaal zelf hebben verzonnen, kan het zelfs na een aantal keren nog steeds gebeuren dat we dingen als vanzelfsprekend zien en dat een toekomstige lezer hierin niet mee kan gaan, omdat er bepaalde informatie mist uit de wereldbouw die wij vanzelfsprekend vinden.
Bij ieder redactieproces leren we weer iets. Dat hebben we ook direct weer toegepast op het herschrijven van de korte verhalen voor de CampNaNoWriMo. Dingen die beter kunnen worden eerder opgemerkt, zinnen die anders moeten worden eerder ontdekt. Wat is het geweldig om zo’n prachtig cadeautje te krijgen van een redactrice!
Dat we verder komen met de techniek van het schrijven, heeft ook een andere kant. Bij ons volgende boek zijn we aan onszelf verplicht om het direct al weer beter op te zetten en de eerder gemaakte fouten niet langer meer te maken. Dat kan een drempel opwerpen om aan een nieuw verhaal te beginnen. De onschuld door onwetendheid van een beginneling zijn we kwijtgeraakt, we hebben nu een rugtas met technieken bij ons, met gereedschappen die we gebruiken moeten.
Het wordt belangrijk om ons te realiseren dat we bij de eerste versie voor ons volgende boek niet te kritisch moeten zijn, anders wordt het creatieve proces gesmoord. We moeten het verhaal een sportieve kans geven om eerst eens opgeschreven te worden. Pas bij versie twee gaan we kritisch kijken naar wat er nu precies staat en dan kunnen we gaan sleutelen om het allemaal weer zo goed mogelijk te krijgen. Met duidelijk taalgebruik en goede verwoording, logisch en beeldend. Net zoals we nu met de herschreven korte verhalen van de schrijfwedstrijden doen.
We lezen het manuscript van Smeulend venijn tijdens de redactie hardop voor nadat de gedeelten met opmerkingen zijn aangepast. Wat fijn om te merken dat het verhaal steeds beter wordt, precies zoals we het bedoeld hadden.
We kijken ernaar uit om op zondag bij Castlefest geïnteresseerde lezers te ontmoeten die Schimmenschuw of Sluimerend vuur gesigneerd willen kopen. Voor Smeulend venijn moeten jullie nog even wat langer geduld hebben, tot september op Elfia Arcen. Maar het boek komt eraan!
Tot ziens, lieve mensen.
Groeten van Johanna Lime.