Fantasyboeken over een wereld met mensen, draken en nog meer, deel 1

Fantasyboeken over een wereld met mensen, draken en nog meer, deel 1 Bloed en Macht van Kim ten Tusscher

Vierde blog voor de Leesuitdaging van 2018

Geplaatst 30 juni 2018

Dit blog gaat over twee boeken die ik in 2017 en 2018 las voor de Leesuitdaging van Hebban en Goodreads, over twee boeken van Kim ten Tusscher, uitgegeven bij Zilverspoor.

BLOED

Kim ten Tusscher schreef na haar debuut Hydrhaga de Lilith trilogie (Gebonden in Duister, Verbroken in Schemer en Geboren in Licht) en Jager & Prooi. Bloed is daarom haar zevende boek en het eerste deel van de Vertellingen van de Ondergang, een op zichzelf staande serie die verder gaat waar de Lilith trilogie stopte.

 

BLOED gaat over bloedlijnen en afkomst. Lilith, de hoofdpersoon, is een vrouw en tegelijkertijd een machtige drakenwisselaar. Na al haar avonturen in de Lilith trilogie accepteerde ze de rol als profeet van de god Jakob. De vrede tussen Merzia en Naftalia is aan het begin van dit boek hersteld. Lilith is heel goed bezig in haar nieuwe rol van profeet. Ze dwingt de Merzianen niet om zich tot haar geloof te bekeren, maar zorgt ervoor dat er goede scholen komen en dat de zieken verzorgd worden. Ze heeft genezeressen in dienst en is er zelf ook een. De Merzianen herinneren zich echter nog dat Lilith als draak veel verwoest heeft in de vorige strijd. Ze behandelen haar nog steeds niet met het respect dat ze verdient.

Kiril is degene Merzia bestuurt. Hij probeert ook om het goede te doen voor het land en voor het volk. Maar dan komt er een bericht dat de zoon van de vorige koning, Yvar, is gevonden. De jongen, Rayender, komt samen met een magiër naar Merzia en beklimt de troon. Zodra hij de leiding overneemt, worden de Jakobanen achtervolgd en opgejaagd. De zo zorgvuldig opgebouwde vrede blijkt fragiel te zijn. Om haar volgelingen te beschermen, moet Lilith worden wat ze altijd heeft gevreesd, namelijk een draak. En landvoogd Kiril kan niet anders dan het zwaard weer oppakken. Hij moet weer vechten als een wolf.

In een afgelegen woestijndorp woont Nighram. Ze moet vluchten voor de gevolgen van de oorlog. Alleen door haar geheim kan ze haarzelf en haar ouders misschien nog redden.

De verbeeldingswereld van het boek omvat meerdere landen, waardoor er verschillende verhaallijnen zijn. Als lezer wil je weten hoe het de personages vergaat en of ze de problemen die worden opgeworpen het hoofd kunnen bieden of eraan ten onder zullen gaan. Het is spannend, dus wil je doorlezen.

Lilith reist naar Naftalia voor hulp, want de Jakobanen hebben daar een groot leger onder leiding van Tokala. Maar ook hier wordt Lilith met wantrouwen bejegend. Er komt weer een hevige strijd in Merzia.

Kiril vindt de maatregelen van magiër Nayaku en kindkoning Rayender veel te ver gaan en verzet zich tegen hen. Daarvoor wordt hij zwaar gestraft.

 

MACHT

Iedereen schrikt op als Lilith en een witte draak elkaar proberen te verwoesten boven het slagveld bij Nadesj. Hun strijd op leven en dood heeft verstrekkende gevolgen: een nieuwe magie lekt vrij de wereld in. Voor Tokala is deze makhma een godsgeschenk, voor de Merzianen is de magie het laatste redmiddel om hun land te redden. De tijd dringt voor Nayaku en de enige persoon die hem kan helpen om deze nieuwe kracht te doorgronden, is Lilith. Zij is sinds het gevecht echter verdwenen.

In een versnipperd strijdtoneel moet iedereen opnieuw bepalen aan welke kant hij staat. Vijanden vormen wankele bondgenootschappen en vrienden komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

 

MACHT gaat over wie nu eigenlijk de macht hebben en over de vreselijke gevolgen die het gebruik ervan kunnen hebben. In dit tweede deel is duidelijker dat Kiril en zijn zus Yanna de kinderen van Liis zijn uit de Jager en Prooi boeken en ook dat Nighram de dochter is van koning Yvar en haar moeder Nigesanla uit de Lilith trilogie.

De magiër Nayaku die Rayender naar Merzia bracht, heeft zo zijn eigen redenen om in Merzia te zijn. Net als Tokala die in opdracht van Jakob Merzia aanvalt. Zal zijn veroveringstocht wel ophouden bij dit ene land?

Er zijn verschillende verhaallijnen die afgewisseld worden gedurende deze vertellingen van de ondergang. Als lezer moet je steeds een omschakeling maken en je vraagt je af waar alles bij elkaar zal komen. Het is dus wel belangrijk om de aandacht bij het verhaal te houden, maar erg is dit niet. Het geeft stof tot nadenken. Je blijft nieuwsgierig naar het lot van de personages in deze wereld en hoopt dat er toch nog wel een uitweg zal zijn, zodat niet alles in deze wereld ten onder zal gaan.

Lilith verzet zich tegen Jakob, ze heeft een nieuw soort magie in zich en die lijkt verwoestende gevolgen te hebben voor de wereld. Maar is dat wel waar? Welke rol spelen de goden eigenlijk? Lilith onderzoekt de makhma en om tot bezinning te komen gaat ze naar de Inuuk.

Kiril heeft bijna alles verloren en hij heeft last van schuldgevoelens. Hij is niet meer te motiveren om nog te vechten tegen de overmacht van Tokala die Merzia inneemt. Maar Merzia is alles dat hij kent. Hoe kan hij alles opgeven?

Tokala doet er alles aan om Merzia te veroveren en richt zich op de stad Nadesj. Hij moet naar de bron van Jakob en doet zijn best voor zijn god. Maar Jakob spreekt niet tegen hem. Dan bedenkt Tokala de reden hiervan en wordt hij nog fanatieker.

Nighram en haar ouders vluchten naar Kurush Kuru en proberen de hulp in te roepen van de Groot Nagha, maar alles in die stad heeft een prijs. En wie niets te bieden heeft is waardeloos.

Alles lijkt verloren. Wat kan er anders uit naar voren komen dan de ondergang van de hele wereld? Iedereen is uit op macht en de machthebbers zijn waanzinnig. Wat kan er dan nog voor goeds uit komen?

Wanneer je belangstelling hebt voor Nederlandse fantasy, raad ik al Kims boeken aan. Ze heeft een prachtige verbeeldingswereld geschapen en haar vertellingen zijn de moeite van het lezen zeker waard. Het onderscheid tussen goed en kwaad is niet altijd even gemakkelijk te maken. In haar werk zijn er parallellen te vinden met de werkelijkheid die aanzetten tot nadenken.