Fantastels sluit deur

Geplaatst 9 april 2018

Onze lieve collega en schrijfvoorbeeld in korte verhalen schrijven, Anaïd Haen, organiseerde vanaf 2009 de geweldige wedstrijd met de naam ‘Fantastels Verhalenwedstrijd’. Ze heeft hiervoor negen jaar lang de organisatie op zich genomen, zodat schrijvers in het genre fantasy, science fiction en horror hun korte verhalen konden voorleggen aan een jury die nooit te weten kwam van wie de verhalen waren, omdat dat anoniem werd gehouden tot het allerlaatste moment. Daar stond Anaïd altijd garant voor, want het verhaal hoort beoordeeld te worden op het verhaal zelf en daar zijn wij het roerend mee eens. En wat was het dan ook geweldig fijn om van meerdere juryleden een lijvig uitgetypt rapport te ontvangen waarin niet alleen de zwakheden van het verhaal werden benadrukt, maar er ook veel plaats was voor opbouwende kritiek en suggesties om het verhaal te verbeteren. We zagen Fantastels als een leerschool om onze verhalen publiceerbaar te krijgen, door te herschrijven en eraan te sleutelen totdat we het product van onze verbeelding, ons kortverhaal, goed genoeg vonden om de wereld in te sturen.

We vinden het dan ook heel jammer dat Fantastels haar deur heeft gesloten na de wedstrijd van 2017, maar wat een prestatie om het negen jaar vol te houden, met alle opwinding en stress die daar bij hoort. Petje af voor Anaïd en voor de leuke jury die wij inmiddels goed hebben leren kennen. Gisteren, op 8 april 2018, konden we hen weer ontmoeten bij de prijsuitreiking. Het was er heel gezellig en zoals altijd hebben we genoten. Niet dat wij de winnaars werden, dat was voor anderen weggelegd. Maar om te weten dat er schrijfvrienden zijn die ons niet meer beschouwen als debutanten, zelfs niet als grijze duiven die nog maar net beginnen, geeft een heerlijk gevoel van verbondenheid. Wij horen bij de genreschrijvers, wat anderen ook beweren. Daarom zijn we blij dat er weer nieuwe deuren op het punt staan om open te gaan en dat er nieuwe schrijfwedstrijden komen. Roselynd Randolph en de NCSF gaan het stokje overnemen van Fantastels en Trek Sagae. Jammer ook dat Dirk Bontes met Trek Sagae stopt. Wij vonden het geweldig fijn dat we bij hem met een verhaal ooit toch de eerste plaats hadden! Dat was met ‘Defragmentatie’. Bedankt, alle juryleden voor jullie leerzame commentaren op onze probeersels! En bedankt Fantastels Verhalenwedstrijd en Trek Sagae voor jullie steun aan het genre. Anaïd en Dirk, veel geluk voor de toekomst.

Nu we na zes deelnames aan Fantastels aan het einde zijn gekomen, willen we jullie laten weten wat we aan Fantastels hebben gehad en wat we met onze verhalen gedaan hebben of nog van plan zijn te gaan doen.

In 2012 stuurden we voor het eerst een kort verhaal in. Eigenlijk is het zo dat alle verhalen zich in een nieuw bedachte verbeeldingswereld af moeten spelen, want anders zouden ze te herkenbaar zijn. Maar aangezien we toch nog niets gepubliceerd hadden van Berinyi5, hebben we ‘De nevelkinderen’ opgestuurd, weliswaar met andere namen voor de personages. Pas na september van dit jaar zal het enigszins herkenbaar zijn als een verhaal dat naast onze trilogie past. ‘De nevelkinderen’ is herschreven en heeft nu de titel ‘De nevelkinderen van Hary Rud’. We gaan bekijken of we dit verhaal als bonus kunnen gebruiken voor degenen die deel 2 van ‘De vergeten vloek’ bij ons kopen. Het wordt dan net als ‘De slangenvrouw’ bij ‘Sluimerend vuur’ was, voor een bepaalde periode een gratis e-book op Smashwords.

Van Mike Jansen kregen we in 2012 de opmerking dat we al 7 verhalen achter ons gelaten hadden, dat was een begin en een stimulans om door te blijven gaan.

In 2013 schreven we ‘Liefde en aandacht doen wonderen’. Na herschrijven is dit verhaal naar Parelz opgestuurd en afgewezen. Daarna naar Ganymedes opgestuurd maar niet gepubliceerd. Daarom hebben we het zelf gepubliceerd op Smashwords, nadat we een cursus volgden bij Tais Teng om e-books samen te stellen.

Het is hier te vinden. https://www.smashwords.com/books/view/598830

‘Ruilen met korrigans’ is herschreven ingestuurd naar Vamp en held waar het niet in kwam te staan. Vamp en Held is niet meer. Daarna opgestuurd naar de wedstrijd van Gentasia Awards 2014 en daar kwam het in de bundel met verhalen voor volwassenen terecht bij uitgeverij Annibo, terwijl twee andere verhalen van ons in twee andere bundels werden gepubliceerd. We hebben de rechten daarvan inmiddels weer teruggekregen en nu staan die drie verhalen ook op Smashwords. Van de wedstrijd Gentasia Awards, weten we nog steeds niet wie er won. https://www.smashwords.com/books/view/665856

‘Goed opletten!’ is herschreven aan de hand van het jurycommentaar van Fantastels en vooral aan dat van Gerard van den Akker hebben we veel steun gehad. Het is een stuk beter geworden sindsdien. We stuurden het op voor een Splinter bij Quasis maar daar kwam het niet in. Dus besloten we het zelf uit te geven als e-book. Het is een kinder- of jeugdverhaal en het is erg populair, met al meer dan 850 downloads. https://www.smashwords.com/books/view/619037

2014 was helemaal te gek omdat we in dit jaar hoog scoorden en Dirk Bontes ‘Defragmentatie’ zelfs op 1 had staan. Stiekem wilden we natuurlijk ook weleens wat winnen. Het verhaal ‘Defragmentatie’ dat gaat over androïde vrouwen, past in een reeks korte SFF verhalen waarmee we het plan hebben om die als serie op Smashwords te zetten. Daar is nog niet van gekomen, het is nog maar een plan. We gaan het nog uitvoeren.

‘De niksmeer en de zeefemin’ bleef steken bij het uploaden, maar gelukkig was er hulp en kwam het toch bij de notaris aan. We hebben het herschreven en opgestuurd voor een Splinter bij Quasis, maar daar werd het niet gepubliceerd. Daarom hebben we het zelf hier gepubliceerd. Voor ongeveer 81 eurocent te downloaden. https://www.smashwords.com/books/view/665625

‘Het D.D.D. syndroom ging dezelfde weg. D.D.D. gaat over een Domme Dikke Dame die in de loop van het verhaal een I.S.V. wordt. En het gaat over een groep heksen. https://www.smashwords.com/books/view/599966

Tjonge, wat is de lijst lang! Zes jaar verhalen insturen levert wel wat op.

‘De listige schoenmaker’ was bedoeld als knipoog naar de gebroeders Grimm. Wel herschreven maar nog niet gepubliceerd. Een verhaal voor rustige lezers in middeleeuws tempo. Misschien voor lezers die wat moeten onthaasten?

‘De urn’ gaat over ruimtevaarders die een vondst doen die uitloopt op horrorachtige taferelen. Hij moet nog een plekje krijgen in de serie die we op Smashwords willen zetten.

‘Mami’ kreeg terechte kritiek en daaraan hebben we nu al flink wat gesleuteld. Mogelijk een verhaal dat ooit nog op Smashwords komt als kinderverhaal.

‘Een draak met koekjes’ kwam laag te staan doordat het een kinderverhaal bleek te zijn dat het op moest nemen tegen verhalen voor volwassenen. Maar ja, in het reglement stond niet expliciet dat je geen kinderverhalen mocht schrijven voor de wedstrijd. We hebben dit verhaal herschreven en opgestuurd naar Averbode voor een Vlaams Filmpje, maar helaas, we zaten er weer niet bij. Nu gaan we het ook weer op Smashwords zetten, als we er wat tijd voor hebben in 2018 en anders nog even langer geduld.

‘Hellefee’ is een poging om autobiografisch met fictie te vermengen en is al wel herschreven maar we gaan nog kijken wat we ermee kunnen, nadat het bij Edge Zero niet werd geplaatst.

‘Robotrace’ is een verhaal dat bij de SFF serie past die we nog op Smashwords willen zetten. Die hele serie moet goed bij elkaar aansluiten qua verhalen en kaften (tekeningen die Marjo nog moet ontwerpen). Omdat het een serie is, moet ook de volgorde aan eisen voldoen. Dus dat wordt nog even flink puzzelen en opnieuw redigeren.

En dan de laatste keer, 2017. We hadden het druk met mantelzorg en met het schrijven van deel 2 van onze trilogie, dus we waren blij dat we dit jaar eindelijk ook wat veteranenverhalen aan de jury van Fantastels voor konden leggen.

‘De mensplanten van Mars’ was het herschreven verhaal met de titel ‘De thylakonen van Mars’ dat in 2014 bij het thema ‘De toekomst’ niet bij de dertig beste verhalen eindigde voor de wedstrijd van AZRA magazine, dat inmiddels niet meer bestaat. We hebben het ingestuurd naar Fantastels en weten nu hoe we er een nog beter verhaal voor kunnen maken, voor de serie die we op Smashwords willen zetten. We zijn geweldig blij met het juryrapport, waar we echt wat mee kunnen.

‘Breinsoep’ was een heel kort verhaal en lag daardoor nog veel moeilijker dan een verhaal van zes of zevenduizend woorden waar we de laatste tijd vaak op uitkomen. We moesten een nieuw verhaal insturen, dat was de eis. Die veteranenverhalen konden er dan bij. Maar in oktober 2017 hadden we wel wat anders aan ons hoofd dan verhalen plotten. Marjo’s moeder had Alzheimer in een vergevorderd stadium en we hadden veel verdriet van hoe haar lijdensproces verliep. Toch hebben we een poging gedaan om iets te schrijven over wat haar geheugenverlies met ons deed. We hadden werkelijk geen idee waar Breinsoep zou eindigen en of de jury wel zou begrijpen waar het over ging. Het is ons dan ook heel erg meegevallen dat het op plaats 65 kwam. In het juryrapport lazen we: ‘Een beklemmend verhaal over iemand met beangstigende herinneringen, een verhaal dat steeds meer verwarring oplevert.’ Zo verging het ons ook. De eigen fantasiewereld waar je niet in mee kan gaan, kwam toch door bij de juryleden. De jury vroeg zich af of dit over iemand met Alzheimer zou gaan en dat de verlossing aan het eind net zo goed een zinsbegoocheling kon zijn. Marjo’s moeder (Dinie’s tante Bea) stierf op 3 maart 2018. We gaan later dit verhaal misschien wel weer oppakken en met alle andere ervaringen in een nieuw verhaal verwerken. We willen Maaike Maring en Django Mathijsen bedanken,  want met jullie commentaren komen we er zeker verder mee. Ooit, in de toekomst, als het verdriet gezakt is.

‘Durgandam’ heette in 2013 nog ‘Gordurand’ en is voor het eerst geschreven tijdens de lessen ‘Fantasy schrijven op het VAK in Delft’ bij Martijn Lindeboom. We hebben er al langer mee geworsteld, maar nu hebben we de handvaten om het goed te krijgen en dan bij de serie op Smashwords te zetten.

 

Publiceerbare korte verhalen krijgen, valt nog niet mee. De verhalen komen er wel, maar wie zal ze publiceren? Zelfs als je wint, is er nog geen garantie op publicatie, om nog maar niet te spreken over wat het oplevert als schrijver, behalve eeuwige roem! Daarom zijn we ervan afgestapt om onze verhalen op te sturen als we vooruit al vermoeden dat ze kansloos zijn. Onze verhalen bestrijken een ruim gebied maar zijn daardoor ook moeilijk in hokjes te plaatsen. Misschien dat we Edge Zero nog eens proberen, maar voor de rest zijn we toch aangewezen op het zelf doen. Onze verhalen zijn wel goed, aan de reacties van lezers te horen. Smaken kunnen verschillen. Maar misschien is wat wij geschreven hebben wel iets dat bij u past? Probeer het eens met een (gratis) e-book kortverhaal van Johanna Lime.

Hier. https://www.smashwords.com/profile/view/JohannaLime2

(Anaïd staat er met een link naar haar boeken ook. Even naar beneden scrollen)

Anaïd, Dirk en juryleden die we bij Fantastels hebben leren kennen, we hopen jullie weer te ontmoeten bij de nieuwe schrijfwedstrijden. Fijn dat je het doet, Roos!

Marjo en Dinie

 

2 gedachtes over “Fantastels sluit deur

  1. Anaïd Haen

    Zoals ik al op Facebook zei: Ben ontroerd, alweer. Het zijn deelnemers als jullie die het zo, zo, zo leuk maakten om Fantastels te organiseren. Dank voor de lovende woorden, maar vooral voor de verhalen en de manier waarop jullie ze verder brengen. Ik ben trots op jullie en vind het heel fijn dat Fantastels jullie zo geholpen heeft.

    1. Dank voor je reactie, Anaïd. Wij vonden Fantastels een feestje en hopen dat je nu meer tijd hebt om veel mooie nieuwe verhalen te gaan schrijven.

Reacties zijn gesloten.