Visionboard 2013

Geplaatst 12 maart 2018

Er stonden op onze website al eerder blogs over visionboards, maar de laatste tijd hebben we er weinig over geschreven. Reden, vinden wij, om dit weer op te pakken. Wij maken dit soort visionboards sinds 2012 jaarlijks. Dat van 2018 zit nu in de wissellijst en hangt in de kamer waarin wij schrijven. Zodoende worden we elke dag herinnerd aan de doelen die we willen bereiken. Dit is een van onze manieren om gemotiveerd te blijven.

Hierboven een (bewerkte) foto van het visionboard zoals we dat in 2013 aan de muur hadden hangen. Zoals te zien is, droomden we ervan om een uitgever te vinden en we pitchten ons verhaal Schimmenschuw bij Cocky van Dijk. In 2013 herschreven we ons manuscript voor Schimmenschuw een aantal keren. Uiteindelijk werd het in december naar uitgeverij Zilverbron opgestuurd en we kregen een contract. Er volgde er een geweldige redactie op het manuscript van Schimmenschuw, voordat het in september 2015 als boek verscheen.

Zoals te zien is, hadden wij in 2013 plannen voor een serie van zeven delen die zou spelen in onze verbeeldingswereld Eibor Risoklany. Zeven delen die na Schimmenschuw moesten volgen. Het eerste deel van de serie zou Successie heten, het tweede deel Strijd. Voor de overige delen hadden we nog geen titels bedacht, maar deel 3 kon misschien ook wel met een S beginnen.

Inmiddels weten we dat het grote verhaal over Eibor Risoklany om te beginnen verwerkt wordt in drie boeken, de trilogie met de naam: De vergeten vloek. Het verhaal van Successie is uit elkaar getrokken. Deel 1 heeft de titel Sluimerend vuur gekregen en speelt zich af op Laskoro. Sluimerend vuur kwam als boek op de markt in april 2017. Deel 2 hebben we Angst en Venijn genoemd en dit deel speelt zich af bij de vijand van Laskoro. Het manuscript van deel 2 ligt nu bij de uitgever en in april begint de redactie. Strijd krijgt de titel Vuur en Zwaard en zal deel 3 zijn van de trilogie. Daar worden de conflicten uitgevochten. We zijn dus van de S afgestapt voor de titels, maar hebben nu wel de V van Vloek die steeds terugkeert. Dat staat vast heel mooi op de boekomslagen.

Als we al onze ideeën van 2013 verder willen uitwerken, kunnen we na de eerste trilogie nog doorschrijven, want we hebben minstens nog een trilogie in onze hoofden zitten. In elk geval nog een met personages die van een latere generatie zijn.

We lieten ons in 2013 inspireren door Roald Dahl en zijn uitspraak: ‘Wie niet in magie gelooft, zal het ook nooit vinden.’ Deze spreuk heeft ons geholpen om door te zetten en te schrijven over dingen die ons na aan het hart liggen.

In het midden van het visionboard staan namen van verhalenwedstrijden. In 2013 schreven wij tien verhalen die meededen aan de wedstrijd van uitgeverij Fenikso, aan Fantastyval, aan de Paul Harland Prijs en aan de Fantastels Verhalenwedstrijd. Zeven van deze verhalen zijn door ons, nadat ze aan de hand van juryrapporten en door redigeren verbeterd zijn, gepubliceerd op Smashwords, als e-book.

Dit zijn:

– Liefde en aandacht doen wonderen

– Ruilen met korrigans (verscheen in 2015 ook in een bundel van de Gentasia Awards)

– Goed Opletten!

– Paddy en Padda

– De slangenvrouw (dat naast hoofdstuk 6 van Sluimerend vuur past)

– Het kereltje dat crashte in Loppersum

– Equilibrium op Mundus (een novelle)

We volgden in 2013 de cursus Fantasyschrijven op het VAK in Delft bij Martijn Lindeboom.

De elixers van het visionboard komen in Schimmenschuw tevoorschijn als drankjes die Charlotte Jonas in haar tas meedraagt op de reis over Chyndyro. Een van die drankjes heeft de braaknoot als ingrediënt en redt Warfield Arras het leven in het Schaduwwoud.

We hadden ook al de titel van een boek waaraan we nu pas echt aan het schrijven zijn, na het volgen van de cursus Schrijf Je Verhaal. Die (werk)titel is Saturnus Maan. Hij verschijnt al jarenlang steeds weer op onze visionboards en dringt zich ieder jaar verder aan ons op.

Het schrijfproces gaat niet snel maar wel gestaag, de visionboards zien er elk jaar net weer een beetje anders uit. (Een volgende keer bespreken we het volgende visionboard, dat van 2014)

Hoe je een visionboard moet maken, vind je hier: https://johannalime.wordpress.com/2013/12/14/een-visionboard-op-eigen-wijze/

Groeten van Johanna Lime.