Vijf punten van Zilverbron die wij geweldig vinden

Geplaatst 20 februari 2018

Een

Cocky en Barry van Dijk.

Als deze fijne mensen uitgeverij Zilverspoor niet hadden overgenomen nadat Jos Weijmer overleed, zou het voor ons veel moeilijker geweest zijn om met onze boeken de weg naar de lezers van het fantastische genre te vinden. Het is nog maar de vraag of wij onze droom dan hadden waargemaakt en of ons derde boek dan ook al onderweg zou zijn. We geven Cocky en Barry een grote pluim voor hun inzet. Het is vooral hun verdienste dat de groep auteurs, die bij Zilverspoor en Zilverbron een uitgever vinden voor Nederlandstalige fantasy, sciencefiction, horror en ander origineel werk, groeit en de weg naar de lezers vindt.

Twee

Het Zilver Team.

‘Wat is dat?’ vraagt u zich misschien af. ‘Een Zilver Team?’

Nou, het antwoord daarop is nogal eenvoudig. Het is een team van schrijvers, redacteuren en organisators dat zich inzet voor het genre. Het richt zich op auteurs die bij Zilverspoor en Zilverbron zijn aangesloten, om hen een thuis te geven. Het Zilver Team helpt bijvoorbeeld door het beheren van de Zilverboekenclub op Facebook en met het bijhouden van de Online winkel (artbooksshop.com) waar steeds meer boeken te vinden zijn.

Kortgeleden hadden we weer een gezellige en leerzame dag die georganiseerd was door Het Zilver Team. Op het programma stond bijvoorbeeld hoe wij ons als schrijvers zelf kunnen redigeren, er was een blogger die iets kwam vertellen over social media, we kregen informatie over boekhandelaren en actieve verkoop, over het geven van workshops en over waar we op moeten letten bij een vervolgdeel. Behalve dat de dag leerzaam was voor schrijvers, was het een gezellige bijeenkomst met de mogelijkheid om elkaar te spreken, te lachen om grapjes en sketches. Kortom: een fijne dag er even tussenuit.

Drie

De Zilverfamilie.

We spreken in onze reacties op social media niet voor niets over een Zilverfamilie. Deze familie ontmoet elkaar op festivals en beurzen, waar het altijd weer fijn vertoeven is. Collega’s die wij zo langzamerhand hebben leren kennen en waarmee we goed van gedachten kunnen wisselen. Zelfs auteurs van wie we in de loop van de tijd boeken gelezen hebben en weten waar die over gaan, want waarom zou je de kans om hun boeken te lezen niet aangrijpen als je de uitnodigende omslagen ziet? Het zijn leuke mensen met dezelfde passie, dezelfde interesses. Aardige lui die begrijpen dat auteurs elkaar moeten ondersteunen, vooral in ons relatief kleine taalgebied. Hartelijke mensen die maken dat een dag waarop je boeken aan de man probeert te brengen je een goed gevoel bezorgt, dat je het idee hebt bij de familie te horen. Je neemt wat lekkers, een kopje koffie, een flesje water en je maakt een praatje terwijl je wacht op kopers die iets over je boeken willen weten. En als je een enthousiaste lezer hebt gevonden, leven ze met je mee en delen je geluk. En met elkaar help je de tent op te bouwen en de boeken die aan het eind van de dag overgebleven zijn weer in te pakken. Stiekem hoop je dat er veel lege dozen weg kunnen.

Vier

Het redactieproces.

Bij Zilverbron krijgen auteurs een intensieve redactionele begeleiding. Natuurlijk moet je manuscript wel van een kwaliteit zijn dat die begeleiding ook echt mogelijk is. Maar als die er eenmaal is, moet je heel hard werken. Dat is niet alleen ontzettend leerzaam, maar ook heel confronterend. Je ziet waar het fout gaat en merkt welke schrijftechnieken je nog niet voldoende onder de knie hebt. Je realiseert je welke leerpunten er nog zijn. Maar als je verder wilt komen als auteur, kan het niet anders dan dat je groeien gaat. Er is een metaredactie, een eindredactie en een woordredactie. En dan, uiteindelijk heb je het verhaal zoals het in het boek komt. Wanneer je het in handen hebt, kun je terugkijken op een lastige bevalling, maar, o, wat is het een geweldig product geworden.

Wij hebben veel van de redactie geleerd en na ons debuut zijn we door gaan leren. We zijn meer cursussen gaan volgen en dat bleek zijn uitwerking te hebben, want de redactie van ons tweede boek verliep al heel wat soepeler. Voor ons is duidelijk geworden dat schrijven een ambachtelijk vak is. Dat doe je niet zomaar even voor de vuist weg.

Vijf

De prachtige boeken en boekomslagen.

De uitgever verzorgt de vormgeving en de promotie voor het boek. De boekomslagen zijn heel aantrekkelijk. Ook daarbij wordt samengewerkt. Wij kunnen als auteurs ideeën aandragen, maar het resultaat van wat er op de omslag komt is voor ons steeds weer een verrassing geweest en beter dan wij zelf bedacht hadden. Natuurlijk ben je als auteur je eigen beste promotor en kan de uitgeverij niet alle promotie op zich nemen. Wij hebben contacten met een paar fijne bloggers gekregen en zo langzamerhand kennen we een aantal mensen, dat speciaal voor ons boek komt als er een nieuwe bij gekomen is. Het kringetje groeit. Naamsbekendheid duurt wel even, maar we hebben vertrouwen in de toekomst, want er komen nog meer boeken aan. Het steentje is in het water gegooid en de kringen breiden uit.

Groeten van Johanna Lime