Jeremy Jago en de bijzondere kracht van Melissa Skaye.

Geplaatst 11 februari 2018

Aan het begin van 2018 las ik deel 3 en deel 4 van de Jeremy Jago boeken, voor de Challenge op Goodreads en Hebban. Deze serie over Jeremy Jago bestaat uit de volgende delen:

– Jeremy Jago, deel 1 Het geheim van de Passage (2013)

– Jeremy Jago, deel 2 De kracht van Assigna (2014)

– Jeremy Jago deel 3 De strijd om Gemini (2015)

– Jeremy Jago deel 4 De erfenis van Lotus (2016)

In het jaar dat ik deel 1 las, wist ik duidelijk nog maar weinig over het schrijven van een serie boeken af. Melissa had een spannend boek geschreven over een bijzondere jongen met zes vingers aan zijn rechterhand, het hoofdpersonage dat de serie draagt, Jeremy Jago. Jeremy wordt door ene Madison naar De Hopper gebracht in Hopsedam, waar hij wordt gevonden door Sanne en Eliza die in een weeshuis/opvanghuis werken. Het jochie is dan bijna drie jaar, wat ze kunnen zien aan de ketting om zijn nek waar zijn naam en geboortedatum op staat. Belangrijk is de zin: ‘Een tropisch uitziende vogel zat op een tak van een eikenboom.’ Wanneer je de proloog van boek 1 leest, heb je er nog geen erg in dat dit een belangrijke rol gaat spelen. De kracht van de schrijfster is, dat zij al wel weet waar het verhaal heen zal gaan. Die details komen niet voor niets in een verhaal, alles heeft betekenis. Terwijl de lezer zich nog aan het verwonderen is over de wereld waarin het verhaal zich afspeelt, weeft de schrijfster haar kleed.

In hoofdstuk 1 gaat het verhaal verder. Jeremy Jago is dan 14 jaar en heeft twee goede vrienden gekregen in het weeshuis. Dat zijn Semi Wolkers en Cherry Laan. Zij komen in de hele verdere serie voor als de vrienden van Jeremy, ze beleven zijn avonturen met hem mee.

In boek 1 komt Jeremy tijdens een ballonvaart met zijn klas in een mysterieuze storm terecht en belandt hij op een van de buitenwereld afgesloten eiland, Magistraal. Jeremy komt erachter dat hij magie bezit. Hij beleeft spannende avonturen (spanning opbouwen is iets waar Melissa Skaye heel goed in is) en hij blijkt een bijzondere gave te bezitten die hij van zijn overleden moeder heeft geërfd.

De personen waar Jeremy mee te maken krijgt in het dorp Helios, zijn geboorteplaats, worden zijn beste vrienden of zijn grootste vijanden. Mateo wordt een goede vriend en leraar, Montse die ook een regenboogmus kan zijn (de vogel uit de proloog), heeft de gave om herinneringen naar boven te halen en kan iemand laten zien wat er in het verleden is gebeurd, Madison is de gemene heks die Jeremy naar het leven staat, Nikita woont in Helios en wordt heel belangrijk voor Jeremy, en zo zijn er nog vele personages die gaandeweg in de serie belangrijk worden.

In deel 1 gaat het om de Passage en in dit boek leert Jeremy ook zijn vader Jerry kennen.

Het is voor de lezer even slikken met al die personages die worden geïntroduceerd in het eerste boek, maar blijf Jeremy Jago volgen op al zijn avonturen en het kleed waaraan de schrijfster weeft, zal patronen laten zien, waardoor duidelijk wordt wat er zich in het verleden heeft afgespeeld en waarom die personages de rol kregen die ze in dit prachtige verhaal hebben. Er zijn meerdere rode draadjes, een daarvan betreft de verrader met de witte straal. Alleen kinderen hebben wit, en een volwassene met die kleur vertelt niets goeds.

Ik ga niet verder uitweiden over wat er in boek 1 gebeurt met de Borakken en waarom een paarse stoel belangrijk is, dat moet u zelf maar lezen.

 

In Deel 2, De kracht van Assingna, gaat het om een ketting die lang geleden van een machtige magiër is gestolen. Het is het tweede deel van De Macht van Vijf. Jeremy die nu op Magistraal woont, zet alles op alles om dit magische voorwerp in handen te krijgen.

In dit boek leer je als lezer Thijs kennen, die de vreemde uitspraak heeft: ‘Bij de haren op mijn borst!’ Maar ook Tjyrre Hills die uit Tempore komt. Bovendien leer je langzamerhand de inwoners van Helios een beetje kennen. En wat is de rol van het zwarte boek van Oceandus Mandaar? De verrader met de witte straal blijft nog een mysterie.

Tijdens hun zoektocht naar de ketting stuiten Jeremy en zijn vrienden op veel tegenslag en ondergaan ze allerlei beproevingen. Ze komen op plaatsen die gevreesd en verboden zijn, waaronder het Glasbos. Met gevaar voor hun leven moeten ze verschillende opdrachten uitvoeren om de ketting te pakken te krijgen. Ook blijkt aartsvijand Madison Zweers weer onaangename verrassingen voor Jeremy in petto te hebben. Zonder dit te weten is Jeremy’s vader Jerry hierin verwikkeld. Jeremy is dan ook niet voorbereid op het ontstellende nieuws dat Madison gedurende al die jaren achter de hand heeft gehouden.

Dit gedeelte van de flaptekst van het boek laat het al duidelijk weten: dit boek staat bol van de actie en het is echt reuze spannend. Ik heb ervan genoten om dit boek te lezen en vind de schrijfstijl van Melissa echt heel gaaf. Langzaam wordt duidelijk wat zich heeft afgespeeld in het verleden, maar soms is dat ook gewoon choquerend. Wat laat Melissa haar personages af en toe schrikken!

Deel 3 van de serie las ik pasgeleden, in 2018 voor mijn ‘Challenge’.

Jeremy Jago 3 De strijd om Gemini

Zoals de vorige delen is dit boek ook weer reuze spannend. De vrienden Jeremy, Semi en Cherry en Nikita beleven weer veel. Jeremy en Semi moeten lessen gaan volgen op Maximaal, de school van Zitana. Dat is een duister en vijandig gebied. Al gauw merken ze dat er bepaalde magiërs zijn die zich ver boven anderen verheven voelen en anderen die gewoon arm zijn en moeite hebben om voedsel te vinden. Jeremy vindt het oneerlijk en probeert de armen te helpen, maar als hij de Passage gebruikt ontdekt hij dat er vreselijke dingen gebeuren in het geniep. De Gemini, het derde onderdeel van De Macht van Vijf, ligt precies in Zitana, in een heel eng gebouw. Jeremy en zijn vrienden moeten er wel heen en ze krijgen het erg moeilijk. Tjyrre, de jongen waar ze in deel 2 mee te maken krijgen, staat op zeer goede voet met de vervelende Lichthinders uit Zitana. Die magiërs willen natuurlijk ook De Macht Van Vijf in handen krijgen. En er speelt nog veel meer mee in het verhaal, ook op persoonlijk gebied. Dat zijn weer van die patronen die steeds verder worden uitgewerkt door de schrijfster, waardoor je als lezer stapje voor stapje vertrouwd raakt met de verbeeldingswereld van Jeremy Jago, de wereld die zich steeds verder uitbreidt. Naast Helios, Magistraal en het weeshuis aan de Andere Kant, heb je ook Tempore ontdekt en nu zie je hoe Zitana op de wereldkaart verschijnt. Het is weer vreselijk spannend en uiteindelijk is het in dit verhaal maar de vraag of Helios het zal overleven als Zitana hen aan gaat vallen. Wat zal de toekomst die door Jeremys moeder al van tevoren is gezien hen nu werkelijk gaan brengen? Gaan ze ten onder in de strijd of maken ze nog een kans om het van Lichthinders en duistere magiërs te winnen?

 

Deel 4 las ik pasgeleden nog, ook in 2018, mijn recensies staan op Goodreads en Hebban. Deel 4 heeft de titel: Jeremy Jago 4 De erfenis van Lotus.

Wonderlijk is dat deel 4 het laatste deel van de reeks is, terwijl Melissa zoveel ideeën had toen ze aan de serie begon, dat ze misschien wel acht delen over Jeremy Jago had kunnen schrijven. Maar, zo staat er in haar nawoord, het verliep anders dan verwacht. In dit vierde deel komt de ontknoping en leer je als lezer hoe alles in elkaar steekt. Het plaatje wordt compleet. Jeremy komt oog in oog te staan met zijn grootste vijand en hij zal er eindelijk achterkomen wie de verrader met de witte straal is. Wie er nu echt verantwoordelijk is voor de dood van zijn moeder, Mary, en er de reden van is waarom hij twaalf jaar in een opvanghuis heeft gewoond aan De Andere Kant, ver weg van Magistraal en zijn dierbaren.

In dit vierde boek moet Jeremy, om de erfenis van Lotus te vinden, onder water. Maar hoe kan hij daar ademen? De situatie wordt er niet beter op in Magistraal. Jeremy moet informatie van Meta Prudent los zien te krijgen. Hij talmt lange tijd, maar heeft uiteindelijk geen keus meer. Wanneer hij onder water gaat om de erfenis van Lotus op te zoeken, gebeuren er weer heel vreemde dingen. Als hij in het meer gaat, lijkt het te regenen op Magistraal en dat duidt erop dat het daar niet goed gaat, want normaal schijnt in Helios altijd de zon. Maar Jeremy heeft zijn handen vol met wat er onder water gebeurt. Ook komt hij Tjyrre weer tegen en zijn grootste vijanden willen hem de Macht van Vijf afpakken om zelf de Macht in handen te krijgen. Jeremy kan zijn ovaal niet openen, want dan wordt hij misschien wel afgepakt door Dion en dat betekent dat Jeremy zal sterven. Als hij uit het water komt, is er een gevecht tussen magiërs op het strand van Magistraal en een van hen gaat dood. Maar dan blijkt dat alles anders is dan ze ooit konden vermoeden. In de strijd tegen zijn ergste vijanden krijgt Jeremy te horen hoe de vork echt in de steel zit met die Macht van Vijf.

Het wandkleed is af, de serie is compleet. Voor je zie je hoe de kracht van Melissa Skaye een prachtige verbeeldingswereld vormgegeven heeft. De wereld van Jeremy Jago. Deze serie is zowel voor de jeugd als voor lezers die van fantasy houden een grote aanrader om te lezen!

Ik heb van dit werk van een Nederlandse fantasy en thrillerschrijfster genoten.

 

De boeken van Jeremy Jago zijn hier te koop: De boeken van Jeremy Jago kopen

Groeten van Johanna Lime