Drie scènes vol zinnenprikkelende verwondering uit Fenyx van Robert Bijman

Eerste blog voor de Leesuitdaging van 2018

Geplaatst 3 februari 2018

2018 is het derde opeenvolgende jaar dat ik meedoe aan de Leesuitdaging van Hebban en Goodreads. Op deze pagina volgt zoals te doen gebruikelijk een verslag van de gelezen boeken. Mijn doel is om dit jaar vijfentwintig boeken te lezen, maar of ik het red zal nog moeten blijken.

In december 2017 schreef ik dat ik een andere aanpak wilde met dit blog, maar ik zet mijn recensie er toch maar bij. Die komt dan onderaan te staan (en op Goodreads en Hebban).

Drie scènes vol zinnenprikkelende verwondering uit Fenyx van Robert Bijman

In DE SEGRIJN & SOTALIA BOEKEN 3, Fenyx van Robert Bijman, het boek dat ik voor de Leesuitdaging van 2018 als eerste las, komen flink wat zinnenprikkelende en verwondering opwekkende scènes voor. Robert Bijman schrijft niet alleen erg spannend, zijn verhalen getuigen van een fantasierijke verbeeldingswereld waar ik als lezer graag in meega en de wonderlijkste dingen beleven mag. Zijn serie boeken bevat de elementen: water, vuur en lucht en zijn vierde boek zal over aarde gaan. Ik kijk altijd weer uit naar wat Robert er nu weer bij verzonnen heeft.

Robert bedenkt de prachtigste wezens die een combinatie van menselijke en dierlijke eigenschappen bezitten. De interactie tussen hen leidt tot dit soort zinnenprikkelende scènes:

SCÈNE 1 (blz. 36)

“Tintelingen schoten door haar handen toen haar vingertoppen ontdekten dat de huid van haar billen de veren in zich had opgenomen. Voor al te nieuwsgierige ogen spreidde ze direct haar staart. Gevoelens voor de man op de bank namen explosief toe.”

In de volgende zin zie je zo’n wezen van dier in mens veranderen, midden in de actie:

SCÈNE 2 (blz. 69)

“Op het moment dat haar twee tentakels in haar heupen verdwenen en de zes loopvangarmen lange, ranke benen werden, deactiveerde ze haar levitatiekracht en viel ze de diepte in.

Robert beschrijft in zijn boek wonderbaarlijke werelden, zoals hier:

SCÈNE 3 (blz. 179)

“Ze doken op een hemellichaam af. Het blauw kristallen oppervlak was bezaaid met duizenden gaten waar dikke bundels licht uit schenen, alsof binnen in de planeet een jonge zon brandde. Ze vlogen naar een van de helder verlichte gaten in de bodem en doken de planeet binnen.”

 

Mijn 5 sterren recensie voor dit boek

Fenyx is het derde boek van Robert Bijman in de serie De Segrijn & Sotalia boeken.

Eerder las ik van hem: ‘De Anumoria Initiatie’ en ‘De Eldurea Deceptie’. In dit derde boek draait alles om Fenyxvrouwen. Akuakai wil achterhalen waarom vluchtelingen op zijn planeet worden vermoord en reist af naar de bron van het kwaad. Tom, Infinia, Panta en Shantea zien een mysterieus kubusschip verschijnen dat de gesloten zeestad Dephinia uit zee opzuigt. Ze volgen het schip naar een holle planeet waar Akuakai op het punt staat de heersende macht omver te werpen. Maar Delfinia opent zich en een aartsvijand komt vrij. Alle plannen lijken in duigen te vallen. Kunnen Tom, Infinia, Panta en Shantea nog wel iets beginnen tegen deze vijand? Tom en Infinia vluchten naar Lacertia, een planeet waar vogelmensen leven en dat is ook de plek waar Akuakai met Ula heen gegaan zijn. Shantea en Panta houden het kubusschip in de gaten. Dan volgt er een zoektocht naar Ula’s familie en blijkt dat niet iedereen is wie ze zeggen te zijn.

Dit boek staat vol met prachtige beschrijvingen van werelden waar mensen leven die allerlei eigenschappen hebben van dieren. Zo kan Akuakai bijvoorbeeld als een inktvis gebruik maken van mimicri en gaat hij op in de wand waar hij zich tegenaan drukt. Onzichtbaar voor de vijand. Tom kan zijn kleding in zijn lijf trekken en Infinia haar veren. De ene keer zijn ze inktvis of fenyx, de andere keer weer mens. Hoe ze een paringsdans uitvoeren is geweldig om te lezen. En zo zijn er veel meer prachtige ideeën uitgewerkt. Prachtige ideeën maar ook lugubere dingen van wat de vijand op zijn kerfstok heeft. Verschillende fenyxen zijn vreselijk gemarteld en gehersenspoeld en worden door de vijand misbruikt.

Uiteindelijk is niets meer zeker en zijn er personages die niet zijn wie ze zeggen te zijn. Het boek is heel spannend en heeft zowel veel fantasy elementen als science fiction elementen in zich.

Robert Bijman groeit als schrijver, zijn boeken worden steeds boeiender en beeldender. Hij bezit enorm veel fantasie en hij maakt combinaties die zowel vervreemdend als bekend overkomen. Je leeft als lezer ook steeds meer mee met Tom en Shantea die zowel mooie als verschrikkelijke dingen meemaken. Fenyx is alweer een spannend en intrigerend verhaal. Ik kijk uit naar het volgende deel, want er blijven nog een paar vragen onbeantwoord. Maar dit derde deel is echt weer knap geschreven. Een aanrader voor fantasy en science fiction liefhebbers.

De Segrijn & Sotalia boeken zijn o.a. hier te koop

Groeten van Johanna Lime