Hoe blijf je productief met schrijven?

7 januari 2018

Het is een veelgehoord gegeven: Schrijven leer je nog het beste door te schrijven, door kilometers te maken. Hier volgen zeven punten die wij gebruiken om het vol te blijven houden.

 1. Volg een cursus waar je dagelijks aan werkt.

Het is een goed idee om een cursus te volgen waarin allerlei schrijftechnieken worden aangereikt. Schrijftechnieken zijn de gereedschappen die je nodig hebt om je verhalen te kunnen schrijven. Hoe meer je er mee oefent, hoe beter je bent toegerust om een goed verhaal te schrijven.

Op het moment volg ik de cursus Schrijf Je Verhaal van de Online Schrijfschool van Marjon Sarneel. Website OSMS cursussen

Deze cursus is erop gericht een autobiografisch verhaal te schrijven. Wij maken er een autobiografisch science fiction verhaal van.

De cursus beslaat een periode van vier maanden. Elke maand is ingedeeld in vier weken. In elke week volg je videolessen, krijg je informatie aangereikt en doe je oefeningen. Na de module van een maand stuur je huiswerk in en dat wordt nagekeken door een schrijfcoach. Daarna herschrijf je het huiswerk. Een prachtige manier om je schrijftechnieken aan te vullen en ermee te oefenen.  Wij gebruiken deze cursus om een nieuwe roman te schrijven.

 1. Ga freewriten als het even tegenzit.

Een andere cursus die ik heb gevolgd bij Marjon Sarneel was de cursus freewriten. Die cursus had ik gewonnen en daar ben ik erg blij mee. Wanneer je vastloopt met schrijven en even weinig inspiratie hebt, zet je de wekker op een kwartier. Je zet je pen op papier (geen toetsenbord gebruiken dus, want je gebruikt hierbij je creatieve brein) en je laat je pen dansen. Je schrijft gewoon alles op wat in je opkomt. Het fijne is dat je onderbewuste het dan overneemt en je toch op ideeën komt.

Ook als je wel een onderwerp weet kun je deze techniek gebruiken om al freewritend de mogelijkheden voor een verhaal rond dit onderwerp te onderzoeken. Er komt in het begin niet veel bruikbaars uit, zou je denken, maar als je dit vaker doet kun je op heel goede ideeën komen. Je onderbewuste helpt je op onverwachte wijze.

 1. Clusteren

Clusteren is een manier om te kunnen associëren rond een woord of thema. Zet een kernwoord in een cirkel en laat vanuit die cirkel lijnen lopen waar andere woorden bij geschreven worden die associaties zijn van het kernwoord. Zo kun je misschien een nog beter, dieper liggend thema ontdekken.

Neem dan het kernwoord daar weer van en maak een nieuw cluster. Ga dan over de woorden die hier uit komen freewriten en je zult zien dat je weer verder komt met je verhaal.

 1. Een planning maken en die steeds bijwerken

Een planning maken, een verhaalschema invullen, een hoofdstukverdeling maken voor je boek, je personages uitwerken, je wereldbouw bedenken. Het zijn allemaal hulpmiddelen om je verhaal aan op te hangen, de kapstok die je nodig hebt, het steuntje in de rug om het overzicht te houden.

Wanneer wij aan een boek schrijven, vullen we een schema in en weten we van tevoren waar de keerpunten in het verhaal moeten komen. Wij plotten het schema niet helemaal vol, maar de keerpunten staan wel min of meer vast. Dan verdelen we het verhaal in hoofdstukken en schrijven in het kort wat er per hoofdstuk moet gebeuren en met welke personages. Tijdens het schrijven verandert er nog van alles aan het verhaal maar dat werken we iedere keer in het schema bij.

 1. Een bullet journal bijhouden

Sinds 5 december 2017 heb ik een bullet journal. Dit is een boekje waar pagina’s in staan die vol zitten met stippen, een soort raster dus.

Op de foto zie je hoe ik voor iedere week een indeling maak. Dat is mijn nieuwe agenda.

Ik schrijf daar elke week de taken in die ik per dag wil doen en gegarandeerd dat daar ook een paar schrijftaken per dag in staan. Maar ook andere dingen die gebeuren moeten. Door die taken af te vinken of door te schuiven wanneer ze om welke reden dan ook niet af gekomen zijn, blijf ik productief.

In een bullet journal (ook wel bujo genoemd) houd ik allerlei lijstjes bij die anders op aparte notitieblaadjes terecht kwamen. Nu zitten ze mooi bij elkaar en houd ik het overzicht.

Ik heb een afvinklijst voor blogs en social media berichten, een lijst voor gelezen boeken, verjaardagen, ophaalschema voor gescheiden afval, doelen per maand en jaar, wensenlijstjes met vakantiebestemmingen en uitstapjes, een lijstje met mijn dieet en gewicht om af te vallen, een jaarplan en tekeningen.

Het is een geweldige uitvinding, vind ik. Maandagenda, weekagenda, lijstjes, planners, wensen en taken, alles past erin. Kijk maar eens op Pinterest voor leuke ideeën als je dit ook wilt gaan doen. Gewoon even zoeken op bullet journal en je hebt schermen vol met allerlei mogelijkheden.

 1. Het bijhouden van statistieken

We houden bij hoeveel pagina’s een hoofdstuk telt, hoeveel woorden, het aantal woorden per zin, het aantal zinnen per alinea en hoeveel procent daarvan lijdend is. Dit zijn statistieken die je in Word kunt opvragen na de spellingcontrole. Het helpt ons om actievere scènes te schrijven.

Dit is vooral handig om te bepalen of je teksten niet te lijdend zijn en daardoor minder goed leesbaar worden. We gebruiken dit bij het herschrijven vaak ook om te bepalen of de herschreven tekst verbetering laat zien ten opzichte van de eerdere versie.

Door dit te gebruiken krijgen we steeds vaker teksten die 0% lijdend zijn en daardoor waarschijnlijk gemakkelijker zullen lezen. Deze manier heb ik overgenomen uit de cursus AVI kinderboeken schrijven van Schijven Online Plus. Maar waarom zou je dit alleen voor kinderboeken gebruiken?

 1. Routine opbouwen

Wie wil schrijven en dat ook daadwerkelijk vol wil houden, doet dat niet zomaar. Wij in elk geval niet. Wij hebben een drang en willen dat onze verhalen de lezers bereiken zullen. Het is een innerlijke motivatie die ons er steeds weer toe aanzet om verder te gaan. Om te schrijven is het belangrijk om routine op te bouwen, het moet een gewoonte worden waar je aan vasthoudt. Elke dag weer.

De ene dag zul je verder komen dan de andere, maar zo langzamerhand wordt mijn motto: ‘Een dag niet geschreven, is een dag niet geleefd.’ Dit is wat ik wil.

Het is waar, soms zit het erg tegen in het leven. Je krijgt een slechte recensie, er gebeuren nare dingen in de familie, iemand heeft je hulp nodig, je voelt je zelf niet helemaal in orde, je bent jaloers op al die andere schrijvers die blijkbaar veel meer aandacht krijgen, je wilt weleens een dagje lui zijn en wat anders doen. Maar toch zul je na een minder goede periode de draad weer op moeten pakken, anders kun je net zo goed stoppen met schrijver zijn.

Gelukkig is er dan de mogelijkheid om aan CampNaNoWriMo of NaNoWriMo mee te doen. Een goede manier om de routine weer wat op te krikken.

En voor wie schrijf je eigenlijk? Hier in Nederland hoef je niet de illusie te hebben om een beroemde persoon te worden, dat zit er gewoon niet in. Althans niet voor fantasy-auteurs. Dat hebben we wel gemerkt. We schrijven voornamelijk voor onszelf, maar nog het meest voor die enthousiaste lezers die ons met een opmerking over ons boek of een leuke recensie gelukkig maken. Dat zijn de momenten waarop wij glimmen van trots, want onze boeken zijn onze kinderen. Niemand anders kan ze precies zo schrijven als wij dat gedaan hebben, want het zijn onze verhalen. Dat is iets wat we toch maar hebben bereikt. En als het aan ons ligt, komen er nog veel meer boeken en ook e-books van Johanna Lime.

Groetjes en dank u voor het lezen van deze blog.

 

4 gedachtes over “Hoe blijf je productief met schrijven?

 1. Goede tips! Mijn ervaring is dat het freewriten op het toetsenbord ook werkt, hoor. En als ik even vastzit, ga ik iets huishoudelijks doen. De was opvouwen en opeens weet ik hoe het verder moet 🙂

 2. Bedankt voor het delen van jullie tips! Jullie zijn erg productief en volhardend in het schrijven.

  Zelf wil ik, temidden van alle hectiek, opnieuw een schrijfritme opbouwen en mijn productiviteit verhogen. Deze tips komen goed van pas. Sinds een maand heb ik een Bullet Journal en ik ga deze zeker inzetten voor mijn schrijfactiviteiten.

  1. Dank je wel voor je reactie, een bullet journal is echt fijn, maar het is net zoals met alles: je moet het wel volhouden! Veel succes, ik hoop dat het je lukt om weer in een rite te komen.

Reacties zijn gesloten.