De Leesuitdaging van Hebban – December 2017 tweede blog

Geplaatst 2 december 2017

Dit zijn de laatste twee boeken van mijn leesuitdaging voor 2017. Ik heb er dit jaar maar twintig kunnen lezen en ben aan het twijfelen of dit de juiste manier van aanpak is. Ik ga maar eens nadenken over hoe ik het in 2018 aan zal pakken met het bloggen. Misschien eens een andere opzet waarbij de recensies gewoon op Goodreads en Hebban blijven staan en er hier wat anders komt?

Twintig boeken lezen in 2017, dat doel heb ik wel gehaald al is het tussentijds naar beneden bijgesteld. In dit tweede blog van december komen nummer negentien en twintig aan bod, de rest werd al eerder op deze website geplaatst.

19 – De vrije wereld – Boek 1 van de Portaal serie – Mathijs Hulster – Uitgeverij Zilverbron – Fantasy.

20 – Het ijzeren woud (waar elk blad een dolk is) – Boek 2 van tweeluik Bloed en barnsteen – Tais Teng – Uitgeverij Zilverspoor – Historische Fantasy.

19 – De vrije wereld – Boek 1 van de Portaal serie – Mathijs Hulster – Uitgeverij Zilverbron – Fantasy.

3 sterren recensie.

Dit is het eerste boek uit een serie, Portaal, en heeft de titel De vrije wereld.

De vader van Jessy, Ron Carver, is archeoloog en hij heeft een masker meegenomen naar huis om het daar beter te kunnen bestuderen. Had hij dat maar niet gedaan, want het masker maakt enge fluistergeluiden en het heeft een nare invloed op hem en op zijn dochter en haar twee vrienden. Jessy, Lee en Fahim komen door het masker in de vrije wereld terecht.

Goed, tot zover was het verhaal nog te volgen en was het best een origineel concept. Maar hierna bevatte het heel veel informatie over uit welk land de personen uit de vrije wereld oorspronkelijk kwamen, over wat iemand in de loop van eeuwen allemaal geleerd had, wat het verschil was tussen de vrije wereld, de gebonden wereld en andere werelden, over verschillende ordes in die wereld en verschillende machtsblokken en dat er een oorlog aan zat te komen. De wereldbouw was voor mij met alle onderdelen die erbij gehaald werden niet helder te krijgen. Ik werd steeds afgeleid door zaken die je niet verwacht in een setting in het Oude Egypte of in een wereld waar de doden verder leven. Ik kreeg er een gevoel bij dat alles kon, dood zijn en leven en weer dood gaan in een oorlog in een vrije wereld zonder oorlog. Tijdens het lezen werd ik steeds uit het verhaal gegooid en dat vond ik erg jammer, want Mathijs kan heel goed acties beschrijven die je zeker als lezer in zijn greep houden.

Gelukkig waren de belevenissen van Ailea en De Meester en de zoektocht van Jesse naar Ramses 1 wel interessant genoeg om mij het boek weer in te trekken. De magische gevechten en wat die voor uitwerking hadden op bijvoorbeeld Ailea en Lhanima vond ik heel spannend. De magie werd mooi beschreven, alleen ging het voor mij als lezer te lang door en vond ik het overkill worden. Uiteindelijk werd het gedeelte waarin Ramses 1 speelde dan weer wel heel mooi.

Het verhaal gaat over Jesse die een masker opzet en dan te maken krijgt met een wereld waarin de doden leven en waar een gevaar zich aandient uit een nog veel oudere en engere wereld en hoe Jesse dat gevaar samen met Ramses 1 en andere helpers overwint. Jesse ontwikkelt zich tijdens het verhaal en groeit in haar kracht. Dat is wat volgens mij dit verhaal een mooi verhaal maakt.

20 – Het ijzeren woud (waar elk blad een dolk is) – Boek 2 van tweeluik Bloed en barnsteen – Tais Teng – Uitgeverij Zilverspoor – Historische Fantasy.

4 sterren recensie.

Dit boek is het tweede deel van het tweeluik Bloed en Barnsteen. Deel 1 was Een schip van Bloed en Barnsteen en dit deel, deel 2 dus, heet Het ijzeren woud (waar elk blad een dolk is).

Tais Teng gaat verder met het verhaal over Jord en Nadia, het verhaal dat over kooplui uit Hanzesteden verhaalt. Maar Jord en Nadia wonen nu in Novgorod, in Rusland. Nadia wordt zwanger en Vali, een samodiva, voorspelt de keizer van Byzantium dat een Turkse sultan zijn stad zal wegvagen, mits het bloed van een godin zijn stad kan redden. De dochter van Nadia stamt net als Nadia zelf af van Ran, de godin van de zee. Bovendien stamt ze af van de heks Baba Yaga. Ook Koschei de doodloze is een lid van haar familie. Vali, de samodiva gaat op weg om de nog ongeboren prinses te vinden en zal haar ontvoeren. Maar dan gebeuren er allerlei dingen waardoor alles anders loopt.

Dit boek leest heerlijk weg. Tais Teng weet je als lezer te boeien met historische feiten die verweven zijn met een heerlijke humoristische verbeeldingswereld waarin heksen, allerlei enge wezens, griezelige rivieren en bossen een rol spelen. Hij neemt je mee naar een wereld achter een wereld, naar vreemde gebruiken en gewoonten en gruwelijk spannende episodes uit de geschiedenis. Iedereen schijnt een verborgen identiteit te hebben en wanneer je Ran of Baba Yaga nodig hebt om je te hulp te komen, of wanneer ze de ontvoerder van Nadia’s kind willen tegenhouden, ben je als lezer verzekerd van een spanning, gruwel en verwondering die je betovert en waardoor je het boek niet meer weg kunt leggen. Het is heerlijke fantasy!

Ik raad dit tweeluik zeker aan, het gaf mij veel leesplezier.

Ik als lezer en schrijver

Als ik terugblik op mijn recensies van de afgelopen jaren, krijg ik het gevoel dat ik als lezer (die zelf ook schrijft) kritischer geworden ben. En dat is dan waarschijnlijk het gevolg van een groei die ik door zelf steeds bezig te zijn met schrijven en herschrijven doormaak. Door schrijfcursussen te volgen, door romans en korte verhalen te schrijven en door de redactie van Schimmenschuw en Sluimerend vuur, heb ik ontzettend veel geleerd. Nu volg ik weer een nieuwe cursus waarbij er allerlei technieken van het schrijven de revue passeren en waarmee flink geoefend wordt.

Wanneer ik tegenwoordig boeken lees, gaat bij mij bijna automatisch mijn schrijfdeel, een van de vele delen die ik in mij heb, aan de slag. Ik kijk dan of ik mooie stukken tekst tegenkom die mij op de een of andere manier in hun greep krijgen, doordat ze spanning of emoties oproepen. Ik zie ook eerder stukken tekst waarvan ik denk: ‘Dat zou ik anders doen.’

Ik blijf erbij: Wat iemand van een boek vindt, heeft veel met smaak te maken. Het ene boek ligt mij beter dan het andere. Ook kan het zijn dat de omstandigheden thuis ervoor zorgen dat mijn stemming niet optimaal is om in een bepaald verhaal te blijven zitten of om er mijn best voor te doen om het plot proberen te begrijpen. Dan ben ik meer met de vreselijke, werkelijke wereld bezig dan met de fantasywereld uit een boek.

Een recensie van een lezer zoals ik, is dus altijd gekleurd. Ga dus niet te veel op recensies af, maar kijk liever zelf wat je als lezer van een boek vindt. Door het te lezen. Een schrijver die vaak jaren bezig is om een boek te schrijven, verdient dat het gelezen wordt. Dat probeer ik ook te doen, door veel boeken te kopen en ze daadwerkelijk te lezen. Mijn ‘te lezen boeken’ stapel wordt op momenten groter, wanneer ik weer eens iets gekocht heb, maar ook weer kleiner doordat ik de boeken daadwerkelijk lees, van kaft tot kaft. Ze zijn niet alleen maar voor een verzameling die in de kast blijft staan. Volgend jaar heb ik ook weer een ‘te lezen boeken’ lijst. Ik maak er een gewoonte van, net zoals van het schrijven. Als het lukt elke dag een stukje verder. Het leven wordt er zoveel leuker door.

Dus bedankt aan alle schrijvers van de boeken die ik al heb mogen lezen in de afgelopen jaren. Jullie hebben mij vele uren verwondering gebracht. En ik ben er trots op dat ik zeggen kan dat ik al heel veel Nederlanders en Vlamingen ken die in mijn favoriete genres schrijven. Ga alsjeblieft door.

 

2017

Op de Elfia in Haarzuilens kwam in april 2017 ook het eerste deel uit van de trilogie De vergeten vloek uit – Sluimerend vuur – van Johanna Lime.

Neem gerust in een reactie contact met ons op voor een gesigneerd exemplaar van een van onze boeken. Schimmenschuw €19,95 of Sluimerend vuur €24,95. Wanneer u de boeken via ons als auteurs zelf bestelt, krijgt u er van ons een cadeautje bij in de vorm van een kort verhaal, als toegift.

 

Lees ook eens Nederlandse fantasy!

Johanna Lime