De Leesuitdaging van Hebban – December 2017 eerste blog

Geplaatst 2 december 2017

Het heeft weer even geduurd, maar ik heb eindelijk weer even tijd voor een verslag van de leesuitdaging van Hebban en/of Goodreads. De verplichtingen in de familie zijn er helaas niet minder op geworden, waardoor ik minder boeken kon lezen. Ik heb besloten om de leesuitdaging op Hebban en Goodreads te verlagen van 25 boeken naar 20 boeken in 2017.

Die twintig boeken heb ik nu gehaald en ik ben ook wel weer aan een nieuw leesboek begonnen, maar dat is een dikke pil die ik vermoedelijk niet meer uit zal krijgen voor het einde van het jaar.

Dus hier mijn recensies van de laatste vier gelezen boeken die ik las in 2017.

De eerste drie boeken van mijn leesuitdaging stonden in het blog van januari, nummer vier en vijf kwamen in maart aan de beurt, nummer zes en zeven in april, nummer acht en negen, tien en elf stonden in twee aparte blogs van juli, over nummer twaalf en veertien schreef ik in augustus, over nummer dertien, vijftien en zestien in september.

Nu komen zeventien en achttien aan bod en in een tweede blog van december komen nummer negentien en twintig.

17 – De bergbouwers van Metis Bidenk – Boek 1 van een serie – Olivier Sted – Uitgeverij Zilverbron – Fantasy.

18 –Het zilveren labyrint – Boek 2 van de serie Terra Fabula – Peter deWillis – Uitgeverij Zilverbron – Fantasy.

17 – De bergbouwers van Metis Bidenk – Boek 1 van een serie – Olivier Sted – Uitgeverij Zilverbron – Fantasy.

3 sterren recensie.

Op de universiteit van Metis Bidenk rekruteert De Raad studenten, want er dreigt een gevaar vanuit de dierenwereld. Kay is een albino die onder de grond werkt, hij heeft wit haar en rode ogen. Wanneer hij in de zon komt draagt hij steevast een zonnebril, onder de grond glanzen zijn haren en verlichten de gang. Hij krijgt een stok waarmee hij stenen aan kan tikken. Paul woont in de stad en hij krijgt een cilinder die later onderdeel blijkt uit te maken van een wapen, een mechanische arm. Dora krijgt les over wolven en ook dat heeft een reden. Er wordt een Grote Stormloop verwacht waarbij dieren de steden aan zullen vallen. Maar als die komt, wordt hij afgeslagen. De dieren vluchten weg.

Toch gebeurt er iets waardoor de zaken in Metis Bidenk niet meer blijven zoals ze waren. Er is een grote krater en de mensen die alles in het platte vlak gewend zijn, kunnen nu vanaf een hoger standpunt hun wereld waarnemen, ze klimmen zelfs op de daken van hun huizen. De Albino’s gaan experimenteren met bodemlagen en zo ontstaat er een berg, de Maur. Ook die is niet zonder gevolgen.

In de wereld waar alles zijn gewone gangetje ging, veranderen dingen. Ze geven aanleiding tot veel gesprekken. De Albino’s krijgen de schuld van de aardbevingen en de mechanische armen moeten worden ingezet voor landschapsverbetering. En wat ontdekt Dora bij de wolven? Waar is de Raad gebleven? Het zijn allemaal vraagstukken uit de wereld van die planeet die Olivier Sted verzonnen heeft waar Een Natie is en waar vroegere oorlogen tussen de verschillende landen en steden werden afgeschaft.

Persoonlijk vind ik dat de situaties meer conflict zouden mogen hebben, want ik denk dat dat het verhaal spannender zou maken. Ik ben benieuwd naar wat er verder gaat gebeuren in deze wereld. De schrijver heeft zeker nog mogelijkheden om de aanzet die in dit boek gemaakt is verder uit te werken tot een rijke verbeeldingswereld waar nog lang niet alles over is verteld.

18 –Het zilveren labyrint – Boek 2 van de serie Terra Fabula – Peter deWillis – Uitgeverij Zilverbron – Fantasy.

4 sterren recensie.

Dit boek is het tweede deel van de boeken van Terra Fabula en heeft de titel het zilveren labyrint. Het verhaal gaat verder waar deel 1 eindigde. Martha maakt zich vreselijke zorgen om haar broer William, want zijn leven hangt aan een zijden draadje. Hoe moet dat ooit goed komen? Hun tantes zijn met Martha en William in Terra Fabula maar het rijk is compleet veranderd door toedoen van hun zus Griselda. Ze herkennen het bijna niet meer en waar zijn de wezens die er woonden nu gebleven? Zijn die er nog wel of heeft Griselda hen vernietigd?

Het boek is leest net als het vorige deel vlot en het verhaal krijgt veel vaart. De kinderen proberen hulp te vinden om een leger op te bouwen dat nodig is om Griselda te bevechten. Er gebeuren weer vreemde dingen en dat is niet alleen in de verhaalwereld. Ook tijdens het lezen van het boek. Ineens kom je op een pagina waar een spreuk huist en moet je als lezer actief meedoen met het boek om verder te kunnen lezen. De letterpeuzelaar vond ik wel heel goed bedacht, maar o zo irritant bij het lezen voor het slapen gaan. (Lol)

William en Martha groeien door alles wat ze meemaken. Ze komen bij verschillende bevolkingsgroepen van Terra Fabula aan en roepen de hulp in van deze wezens. Gedurende het verhaal komen ook oude vrienden uit boek 1 te hulp. Er zijn bepaalde zaken nodig om de strijd tegen Griselda te kunnen winnen en William leert veel door een gesprek met iemand uit het verleden. Daar komt hij achter de functie van het zilveren labyrint in een ring die hem bekend voorkomt. Raadsels worden langzamerhand opgelost.

Als lezer bleef ik geboeid, soms door de spanning die hoog opliep, soms door de grappige gebeurtenissen. De dwergen vond ik leuk en de vogel Freddie waar William op reist was aandoenlijk. Martha en Kael vond ik mooi beschreven. Ook de avonturen met Damian en de klok vond ik goed bedacht en heel verrassend was wie de zoon van de koning was. Ik had een ander in gedachten.

Ondanks dat het een spannend en boeiend verhaal is, vond ik sommige stukken een beetje overdreven, maar dat ligt hem waarschijnlijk aan mijn smaak voor humor die niet iedereen altijd begrijpt. En anders ligt het misschien wel aan het enthousiasme van de schrijver voor deze wereld en wil hij iets te veel vertellen.

Deel 2 heeft een afgeronde verhaallijn, maar er zijn nog zoveel vragen overgebleven over hoe het nu verder gaat met Terra Fabula, dat ik nieuwsgierig blijf naar de volgende boeken uit deze serie.

Ik vind dit weer een aanrader en adviseer lezers om vooral ook de handleiding van professor DeWillis eerst te lezen, want anders gebeuren er misschien onomkeerbare gekke dingen bij het tegenkomen van spreuken in dit boek. De meeste zijn gelukkig wel ongevaarlijk gemaakt.

 

2017

Op de Elfia in Haarzuilens kwam in april 2017 ook het eerste deel uit van de trilogie De vergeten vloek uit – Sluimerend vuur – van Johanna Lime.

Neem gerust in een reactie contact met ons op voor een gesigneerd exemplaar van een van onze boeken. Schimmenschuw €19,95 of Sluimerend vuur €24,95. Wanneer u de boeken via ons als auteurs zelf bestelt, krijgt u er van ons een cadeautje bij in de vorm van een kort verhaal, als toegift.

 

Lees ook eens Nederlandse fantasy!

Johanna Lime