Het einde van de schrijversdip in zicht

20 augustus 2017

Wie goed op de signalen let, kan bij ons in huis een ‘buzzzz’ opvangen die hopelijk het einde aankondigt van een schrijversdip. Hij was ontstaan doordat alle aandacht naar de mantelzorg voor Marjo’s ouders ging, naar ziekenhuisbezoek, 24 uurs zorg en verhuizingen. Dat kostte veel tijd en energie, waardoor er in juli nog maar 10.000 woorden herschreven werden voor CampNaNoWriMo en verder alles zo goed als stil lag.

Zo goed als, want ondanks alle drukte en het bewust bezig zijn met andere dingen, blijft onderbewust het brein doorwerken en zijn de golven voor expressie niet te stoppen. We willen tenslotte schrijven en voelen de noodzaak verder te gaan steeds heviger verzet plegen.

De bezoeken aan beide ouders zullen in de komende tijd door moeten gaan, maar er moet nu echt ruimte komen in de agenda om op vaste tijden te schrijven.

Er zijn plannen genoeg. Ten eerste hebben we een brainwave gehad op Castlefest waardoor we een andere wending kunnen geven aan hoofdstuk 15 van Angst en Venijn. We zijn er achter gekomen dat de plot weliswaar klopt, maar dat de invulling van de conflicten tussen personages en Avatars net ietsje anders ligt. Daarmee kunnen we beter uit de voeten en wordt het verhaal interessanter. Spannender ook, met wat we op Castlefest gebrainstormd hebben. Voor de oplettende boekenliefhebber die in de tent stond, moeten de energielinten haast wel te zien zijn geweest.

Ten tweede komen we langzamerhand steeds dichter bij oktober en we willen graag weer meedoen aan de Fantastels Verhalenwedstrijd. Omdat we nog geen clou hadden over waar de verhalen over moeten gaan, hebben we drie studieboeken gekocht om die eens door te nemen.

Dit zijn: Korte verhalen schrijven van Ton Rozeman, Spannende verhalen schrijven van René Appel en De 36 dramatische situaties (alle mogelijke verhaalideeën op een rij) van Jan Veldman.

Korte verhalen schrijven zijn we nu aan het bestuderen, de rest volgt later nog.

In het boek Korte verhalen schrijven staan verschillende technieken beschreven, de toepassing voor fanatsyverhalen wordt daar echter niet aangekaart. Het zal dus nog veel creatieve invulling vergen om met iets origineels aan te komen.

Maar vandaag kregen we alvast weer een idee. We hebben goede moed dat, wanneer we er echt voor gaan zitten en een flinke brainstorm door de kamer laten waaien, we er wel uitkomen voor Halloween, de einddatum waarop de korte verhalen binnen moeten zijn.

Ten derde begint op 1 oktober de cursus Schrijf Je Verhaal van de Online Schrijfschool van Marjon Sarneel. Ook daarvoor zijn we al geruime tijd aan het verzinnen over wat er in ons boek moet komen waarin we autobiografische gebeurtenissen in een verbeeldingswereldjasje zullen stoppen. We weten al dat dit verhaal ook weer fantasy zal worden en hebben stapels boeken voor onderzoek in huis. Helaas staat daar op het eerste gezicht nu niet echt iets in dat we kunnen gebruiken voor ons verhaal. Ook daar geldt dat we de voorbereidingen nog beter moeten doen. Hopen op een brainwave die ons het licht laat zien!

Om te zien hoe iemand anders het heeft aangepakt om autobiografisch te schrijven, hebben we Maidentrip van Marjon Sarneel gekocht. Dat gaan we binnenkort lezen. Van wat we er al over hebben gehoord, lijkt ons dit een mooi verhaal dat ons kan inspireren.

Al met al zijn we positief gestemd. We staan voor de komende maanden in de startblokken om elke dag weer te gaan schrijven. De routine moet terugkomen. We moeten voor onszelf een plekje vinden in de agenda, onze verhalen moeten de wereld in. Moeten? Ja! Het moet, want die drang om te schrijven blijft aanhouden!

Nog even en dan hangt dit bordje op onze deur. Niet storen!

Groeten van Johanna Lime