De Leesuitdaging van Hebban – Juli 2017 tweede blog

Geplaatst 7 juli 2017

Vandaag begin ik aan boek twaalf van de leesuitdaging van 2017 van Hebban en/of Goodreads. Ik heb nog maar 44% gehaald van de 25 boeken en het is al juli. Hopelijk gaat het in de komende maanden wat vlotter met het lezen.

De eerste drie boeken stonden in het blog van januari, nummer vier en vijf kwamen in maart aan de beurt, nummer zes en zeven in april, nummer acht en negen staan in de eerste blog van vandaag, nu boek nummer tien en elf.

10 – Drakenijs – Kristallen hart – Boek 1 van een nieuwe trilogie na haar trilogie Drakenzieler – Cocky van Dijk – Uitgeverij Zilverspoor – Fantasy.

11 – Bloedengel – Een boek dat na haar trilogie over de Varulven op de markt kwam als zelfstandig verhaal – Roselynd Randolph – Uitgeverij Zilverspoor – Urban Fantasy / Dark Fantasy.

Zoals u ziet allebei boeken die na een eerder geschreven trilogie uitkwamen.

 

10 – Drakenijs – Kristallen hart – Boek 1 van een nieuwe trilogie na haar trilogie Drakenzieler – Cocky van Dijk – Uitgeverij Zilverspoor – Fantasy.

4 sterren recensie.

Drakenijs, Kristallen hart deel 1 is het eerste deel van een nieuwe serie over Fenna de Drakenzieler. In dit boek komt zij op de plaats waar de IJsDraken leven. Al gauw merkt ze dat er iets mis is in de Drakenburcht. Fenna gaat op onderzoek uit en ontdekt dat er duistere machten aan het werk zijn die de draken hebben beïnvloed.

De wereld van de IJsDraken wordt mooi beeldend beschreven. Op de plek waar Fenna terecht komt moet ze leven in een uitgehakte grot van ijs. Hoe het er daar aan toe gaat en welke aanpassingen nodig zijn om tussen de pilaren van ijs te leven, zie je helemaal voor je. De dreigende gebeurtenissen, wanneer het mis dreigt te gaan met al dat ijs, levert een spanning op waardoor je als lezer wilt weten hoe het verder gaat. Tot het eind blijft het een mysterie wie er nu precies achter de persoon van de antagonist zit. Door het hele boek voel je de kou, vooral wanneer Fenna met een slee over de IJsvlakte reist en de IJsDraken opzoekt.

Dit is een nieuw avontuur in de wereld van de Drakenzielers dat gelezen kan worden zonder dat je kennis van de voorgaande delen hebt.

Weer een mooi verhaal over draken en mysteries rondom de zielen van mensen van Cocky van Dijk. Met aan het eind een belofte voor nog een verhaal over deze IJsWereld.

11 – Bloedengel – Een boek dat na haar trilogie over de Varulven op de markt kwam als zelfstandig verhaal – Roselynd Randolph – Uitgeverij Zilverspoor – Urban Fantasy / Dark Fantasy.

5 sterren recensie.

Bloedengel van Roselynd Randolph is een verhaal dat je als lezer meesleept naar beeldend beschreven plaatsen met veelzeggende namen zoals het Capitolium en het Purgatorium. De beschrijving van de hel is heel interessant en logisch. Ook kwam ik namen tegen die ik al kende uit de trilogie over de Varulven, zoals het Grienderbosch, Oud-Sleuvink en Vinkdam. Omdat ik daar al een voorstelling van had, was de wereld heel herkenbaar.

De motivaties van de personages waren eveneens heel menselijk en herkenbaar. Zuster Agnes die als vrouw in de rooms-katholieke kerk nooit kardinaal zal kunnen worden en daar flink kwaad over is, verwijst naar feminisme. Robin die als half-incubus vecht tegen zijn demonische helft en het liefst een liefhebbende man zou willen zijn. Daar kun je je goed in verplaatsen. Hij wil zonder alle nare consequenties van het onder de plak zitten bij zijn moeder leven. Wie zou dat niet willen, als je weet wat voor moeder hij heeft?

Ellen heeft een heuse beschermengel. Maar wat is dat voor een figuur? Zal hij haar wel beschermen? Waarom is hij steeds weg? Of moet ze een relatie aangaan met Robin, omdat hij degene is die haar echt kan troosten?

Achter alles wat er gebeurt zit een spanning, een zoektocht naar de ware aard van dingen. Kun je er wel op vertrouwen dat je de juiste keuzes maakt? Hoe weet je of je het pad naar de hemel volgt en dat het niet naar de hel leidt?

Dit is een boek waarin de mysteries van het leven aan bod komen. De dualiteit die in alle mensen aanwezig is kan ervoor zorgen dat je soms dingen doet die grote consequenties hebben. Waar doe je goed aan? En als je een weg kiest, heb je dan wel juist gekozen? Brengt het verlichting of zorgt het juist voor je eigen ondergang?

Een prachtig boek voor wie tegen een stootje kan en van urban fantasy met een donker randje houdt. Dit boek is lekker vervreemdend en toch ook weer niet, want niets menselijk is ons vreemd, ten slotte.

Wat ik nu aan het lezen ben

Ik ben vandaag begonnen in Kronieken van Cromrak deel 3 – De zoektocht van Varok – Mark Doornbos – Fantasy.

Op de verlanglijst

Op Castlefest zullen er weer nieuwe boeken uit zijn bij Zilverspoor en Zilverbron, daar zit vast weer iets van onze gading bij. Maar ook staan er nog te lezen boeken op de lijst, waar ik nog niet aan toegekomen ben. Dus een beetje doorlezen is wel nodig.

Lekker lezen en wegdromen in de verbeeldingswerelden van Nederlandse fantasy-collega’s!

Johanna Lime