Qreative Minds Interview met Johanna Lime

Op 10 mei 2017 plaatste Qreative Minds dit interview van ons op hun website.

Volg deze link Qreative Minds Interview 10 mei 2017

Of lees het interview hieronder.

Introductie

Johanna Lime werd op 1 november 2011 geboren als idee van Marjo Heijkoop en Dinie Boudestein. De drang om haar fantasyverhalen te openbaren werd te groot. Johanna wilde haar personages die lange tijd een geheim leven hadden geleid, de vrijheid gunnen, ongeacht wat anderen van hen zouden denken. Ze wilde door haar boeken blijven voortbestaan. Bovendien had ze de wereld iets te vertellen.

De directe aanleiding om haar verhalen te delen met lezers, was de overdenking van het leven nadat er zich alweer een sterfgeval in de familie had voorgedaan. Van het gezin waarvan Dinie de jongste was, bleef zij alleen over. Haar ouders, twee broers en haar zus Joke waren allemaal overleden. En in 2011 verwisselde ook Marjo’s jongste broer het tijdelijk met het eeuwige.

In het geheim waren Marjo en Dinie vanaf hun tienertijd steeds weer met vlagen in hun fantasiewerelden gevlucht. Zij hielden dagboeken bij van de fictieve personages die in hun universum leefden. Een verbeeldingswereld die begon in een verborgen vallei op aarde, waar een groep rebellen leefden. Die vallei heeft inmiddels plaats gemaakt voor een universum met twee grote koninkrijken van elk vijf planeten ver weg van Aarde.

In september 2015 kwam op Elfia Arcen hun eerste boek uit, Schimmenschuw. Hun nieuwste boek De vergeten vloek: Sluimerend vuur volgende anderhalf jaar later.

Vraag 1

Onlangs kwam Sluimerend vuur, het eerste deel van De vergeten vloek uit. Kun je in je eigen woorden vertellen waar het boek over gaat?

Sluimerend vuur gaat over drie belangrijke families in het koninkrijk Laskoro. Dit rijk bevindt zich in de Plejaden in het sterrenbeeld Taurus. De vijf planeten, Laskoro, Chyndyro, Sandyro, Cupiddo en Pseion, draaien om de ster Atlas. In het koninkrijk lijkt een vloek te zijn uitgesproken waardoor de samenstelling van de bevolking in disharmonie is geraakt. Er zijn drie keer zoveel vrouwen als mannen. En het is heel erg lastig om zonen te krijgen. Iedere poging om daar verandering in te brengen mislukt jammerlijk.

Er bestaat magie in de wereld, maar de goden en godinnen die deze magie aan bepaalde personen hebben geschonken, zijn bijna vergeten. Er zijn nog maar een paar tempels waar magiërpriesters werken. In sommige districten gaan Laskorianen of Chyndorianen nog wel naar de tempel om diensten bij te wonen, maar dit is meer uitzondering dan regel.

In het koninkrijk zijn technische ontwikkelingen geweest, zoals computers en ruimteschepen, Hogesnelheidswegen en cybernetica. De energie komt van ritovysche kristallen. Hier werken alle apparaten op. Er zijn handelsverdragen afgesloten met de bevolking van andere planeten, zoals met die van Swanase.

In de ruimte wordt de handelsvloot aangevallen door vreemde mogendheden.

Als de jongste prins, Jima Revaldesh-Morane thuis komt van school, krijgt hij te horen dat zijn broer geen kroonprins meer wil zijn. Jima is de enige die nu nog koning zou kunnen worden. Maar dat betekent dat hij als koning tevens de beschermheer van het koninkrijk wordt, van alle vijf de planeten. Hij is een dromer. Hoe kan hij dan het volk beschermen? Zijn zoektocht naar de oplossing hiervoor brengt hem in contact met de magische dynastieën die er op Laskoro nog steeds zijn.

Op Chyndyro zijn de heren van Ming een begrip. De Wanzjen (hogepriester van de Avatar Mage) heeft zeven zonen. De jongste is Lucian. Hij leidt de vertalingscommissie die erachter probeert te komen waar de disharmonie in de bevolking vandaan komt. Hebben de Avatars een vloek over hen uitgesproken? Maar wat is er dan gebeurd? Ze bestuderen de Oude Geschriften die in het Klanisch geschreven zijn.

Kamilia kan enig licht op het onderwerp doen schijnen, nadat ze van de Avatar Aquila toestemming krijgt om over haar tijdreis te vertellen. (Die tijdreis is beschreven in Schimmenschuw, waardoor het als voorloper beschouwd kan worden. Instappen in de trilogie is ook mogelijk).

Franck Gettferdrey is de zoon van Norman, het Clanhoofd van Ferry. Zijn vader doet vreemde uitspraken over het koningshuis, dat geen greintje magie meer zou bezitten. Franck maakt zich zorgen over de vrienden van zijn vader die bij een politieke groepering aangesloten zijn en er onwettige ideeën op na houden. Wanneer het mis gaat, vindt Franck dat hij Lucian Ming en kroonprins Jima helpen moet.

Waarom krijgt Jima steeds weer dromen over vier vrouwen en raakt hij daarmee al zijn energie kwijt? Wie is die vijand die steeds maar weet te ontsnappen en zelfs voor de magiërs onzichtbaar blijft?

Vraag 2

Welk karakter uit het verhaal vinden jullie het meest fascinerend?

Dinie vindt Lucian Ming het meest fascinerend. Dat komt doordat zij de dagboeken van dit personage heeft geschreven. Lucian trekt door zijn charisma veel vrouwen aan. Hij weet zich met veel doorzettingsvermogen over het verdriet van het verlies van drie vrouwen en drie zonen heen te zetten. Hij blijft een toonbeeld van behulpzaamheid van iedereen die de steun van zijn Avatar, Mage, nodig heeft. Hoewel hij als zevende zoon van een zevende zoon veel macht naar zich toe zou kunnen trekken, besluit hij om zijn broers de ruimte te geven zodat zij zich kunnen ontwikkelen in hun priesterschap.

Marjo vindt Jima Revaldesh-Morane het meest fascinerend. Zij heeft zijn dagboeken geschreven. Jima ontwikkelt zich door de hulp die hij krijgt van Kamilia in dit boek tot een sterke magiër in geestmagie. Hij krijgt het zwaar als hij wordt aangevallen in zijn dromen en wanneer de vijand steeds maar niet gevonden kan worden. Hoe komt hij te weten welke vier machtsblokken Laskoro aan willen vallen. Wat moet hij hiertegen doen? Jima is besluitvaardig, leergierig en heeft belangstelling voor wat er in het verleden is gebeurd. Hij zoekt oplossingen voor de problemen van zijn volk en wil een goede beschermheer zijn.

Vraag 3

Wat vinden jullie het origineelste aan jullie boek?
De manier waarop we de magie en de techniek met elkaar hebben gecombineerd zodat we het verhaal ook in een moderne setting kunnen brengen, vinden wij het origineelst. Ook de rituelen van Mage met Animalii zijn volgens onze bescheiden mening geniaal (grapje).

We kijken met angst en beven uit naar de recensies en verwachten dat we juist hierover veel kritiek zullen krijgen, maar wat ons betreft valt hier niet aan te tornen. In onze wereld werkt het zo.

Vraag 4

Wat was het grootste obstakel bij het schrijven dit verhaal?
Het grootste obstakel dat we moesten overwinnen was dat sommige scènes veel actiever moesten worden zodat het spannend zou zijn voor de lezer. Ook met het omschrijven van gevoelens hebben we nogal eens problemen. Wij zijn beide denkers en nogal introvert, daardoor worden deze punten lastig. Maar na de redactie is het volgens ons erg veel beter gegaan.

Vraag 5

Jullie schrijven met zijn tweeën een boek. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat gebeurt er als de een geweldig idee heeft en de ander het maar niks vindt?

We zitten samen in onze huiskamer naast elkaar te schrijven. We doen bijna alles hardop. Marjo typt, Dinie draagt woorden aan en doet soms onderzoek als iets niet duidelijk is. Direct tijdens het schrijven wordt erover gesproken, veranderen teksten. Als er een deel van een verhaal op het scherm staat, wordt dat hardop voorgelezen, direct geredigeerd. Wanneer er een hoofdstuk af is, leest Dinie het hardop. Het wordt nagekeken en gewijzigd indien nodig. Het is in feite samenwerking. Vaak heeft de één een woord in gedachte, dus het nog niet uitgesproken, en wordt dit door de ander hardop gezegd. We zijn twee zielen een gedachte.

We zijn nichten van elkaar, familie via moeders kant. Zolang we ons kunnen herinneren speelden we samen, studeerden we samen astrologie, astronomie en allerlei andere belangstellingsgebieden, bespraken we alles, gingen we samen op vakantie en sinds 1982 wonen we samen. We zijn zo op elkaar ingesteld, dat we als een geheel beschouwd kunnen worden.

Als de één een idee heeft en de ander het maar niks vindt, blijven we net zolang brainstormen totdat we een idee hebben waar we allebei wel wat aan vinden. Dan gaan we kijken naar personages en maken een raamplan voor de structuur van het verhaal. Onze valkuil is wel dat we soms te veel in een kort verhaal willen zetten omdat we erg veel verschillende elementen leuk vinden met zijn tweeën. In de toekomst moeten we leren om een paar ideeën beter uit te werken en andere te schrappen of opzij te zetten voor later gebruik.

Vraag 6

Tot nu toe hebben jullie alles samen geschreven. Hebben jullie ook verhaalideeën die jullie graag eens alleen zouden willen uitwerken?
Dit klopt niet helemaal. We hebben bij Martijn Lindeboom, de organisator van de Paul Harland Prijs toentertijd, een cursus gevolgd voor fantasy schrijven.

Dinie heeft daarvoor een verhaal geschreven dat Equilibrium op Mundus heet. Dat gaat over een platte planeet waar door terravorming de evenaar bewoonbaar is geworden. Daar leeft een nomadenstam met sjamanen. Zij gaan er iets aan doen om de constante dreiging van bevingen op te lossen.

Marjo schreef Gordurand, een verhaal over een kolonieplaneet van Aarde, waar een stel raddraaiers een bos in gaan en tegen de oorspronkelijke bewoners oplopen.

Dus we schrijven af en toe ook wel zelfstandig verhalen, zoals voor de cursus die we volgden bij Schrijvenonline over personages, conflict en perspectief. Daar kwamen ook twee verschillende korte verhalen uit voort. Dat was het vampierverhaal Pacifistenbloed en een ander verhaal dat we later samen herschreven en uiteindelijk De antibuilenbruildrank werd, dat in een bundel van de Gentasia Awards werd opgenomen.

Omdat het heel lastig is om het ene jaar als twee schrijvers apart in te zenden voor verhalenwedstrijden en het volgende jaar als duo, hebben we besloten om voortaan alles samen te doen.

Uitzonderingen vormen dan wel weer de verhalen die Marjo schreef voor cursussen voor kinderenverhalen en AVI kinderverhalen.

Het blijkt wel, dat wanneer we cursussen volgen, schrijven ook apart kan.

Maar de romans spelen zich in de gezamenlijk bedachte wereld van onze dagboeken af en die doen we dan ook met z’n tweeën.

Vraag 7

Tot slot zijn wij benieuwd of je nog tips hebt voor beginnende schrijvers. Aan welke tip heb jij veel gehad?
Volg een schrijfcursus. Bestudeer boeken over schrijven, want schrijven is een vak. Creativiteit is een talent dat je moet hebben, maar de techniek van het schrijven is te leren. Doe mee aan wedstrijden zoals Fantastels, waarbij je een uitgebreid juryrapport krijgt dat je verder kan helpen. Ga aan de hand daarvan je verhalen nog eens herschrijven. Schrijf vaak en veel. Lees ook boeken en kijk hoe anderen het hebben gedaan. Laat je niet ontmoedigen en geloof in jezelf. Houd vol! Wat ze ook zeggen: Houd vol en blijf dicht bij jezelf! Als jij ziet dat je zelf beter wordt na al je inspanningen, heb je een grote pluim verdiend. Laat je nooit de grond in duwen door de beste stuurlui aan de wal die niet weten waar ze het over hebben.