De Leesuitdaging van Hebban – April 2017

Geplaatst 18 april 2017

Voor de leesuitdaging van Hebban heb ik nu in totaal zeven boeken gelezen van de 25 te lezen boeken voor dit jaar. Aan boek acht ben ik bezig.

De eerste drie boeken stonden in het blog van januari, nummer vier en vijf kwamen in maart aan de beurt, dus dan nu nummer zes en zeven.

6 – Fyrrlannor – Boek 2van een tweeluik – Femke Dekker – Uitgeverij Zilverspoor – Fantasy.

7 – Een schip van bloed en barnsteen – Boek 1van een tweeluik – Tais Teng – Uitgeverij Zilverspoor – Fantasy.

Zoals u ziet allebei boeken uit een serie van twee.

6 – Fyrrlannor – Boek 2van een tweeluik – Femke Dekker – Uitgeverij Zilverspoor – Fantasy.

3 sterren recensie.

Dit is het tweede deel van Bloed van Aldych. De hoofdpersoon is Ferr’han, de zoon van Argadwyn. Hij is vijftien en ontvangt zijn Klearách. Zijn krachten beginnen zich nu goed te ontwikkelen. Niet alleen zijn Aldych kracht maar ook die andere kracht, zijn Wyddych kracht. Hij droomwandelt steeds vaker naar die andere wereld, naar Fyrrlannor. En daarbij ontdekt hij dat de Aldych in Llychfyllyd en de Wyddych in Fyrrlannor eigenlijk bij elkaar horen, dat ze elkaar nodig hebben. Maar is dat wel zo? Want waarom is iedereen zo bang voor de duistere magie die zou overheersen?

Dit boek geeft net als het eerste deel een strijd binnen de hoofdpersoon weer. Moet je je krachten onderdrukken en voor een kant van je zijn kiezen of moet je je hele wezen met zijn verschillende kanten omarmen? Wat is het gevaar als een van beide gaat overheersen en te machtig wordt?

Bij het vorige boek liep ik constant tegen vragen op, de wereld was voor mij niet concreet genoeg, te zweverig en te onwerkelijk. Dat had ik in dit boek weer, al vond ik het beter te volgen, misschien juist doordat ik deel 1 ook gelezen had. Er worden veel vreemde namen gebruikt voor rituelen en plaatsen, in beide werelden weer anders, maar toch is er een overeenkomst. Het was maar goed dat er een verklarende woordenlijst achter in het boek was opgenomen.

De familie komt in dit boek beter tot zijn recht, er worden verklaringen gevonden voor het feit dat de Wyddych in Fyrrlannor bijna geen macht meer bezitten. Welke macht dat was en waar de magie dan voor gebruikt wordt, blijft voor mij nog steeds onduidelijk. Toch heb ik het idee dat dit een goed verhaal is, hoewel ik er niet zoveel mee kan werd ik meegesleept door de gebeurtenissen.

7 – Een schip van bloed en barnsteen – Boek 1van een tweeluik – Tais Teng – Uitgeverij Zilverspoor – Fantasy.

4 sterren recensie.

Het eerste deel van een tweeluik.

Jord is de zoon van een koopman in Deventer en zijn vader wil hem uithuwelijken. Hij ziet echter meer in Nadia, maar haar overgrootmoeder is de meest gevreesde heks van Rusland, Baba Yaga. Als Jords familie door een foutieve keus van zijn vader geruïneerd raakt, zit er maar één ding op: rijker worden dan de bisschop zelf.

Nu werd een Viking voorvader van Nadia ooit begraven in een drakenschip van buur barnsteen. Nadia en Jord krijgen hulp van Jords oom Alex en pikken een schip in. Ze varen naar Novgorod, maar onderweg hebben ze de hulp van Nadia’s familie hard nodig en dat kost bloed.

Of ze echt rijk zullen worden met de schat van het barnstenen Vikingschip? In elk geval zijn ze samen.

Dit is een boek dat een kijkje geeft in de historie van de Hanzesteden en het leven in vroeger tijden. Het is een fantasierijk verhaal over Baba Yaga, Ran, piraten en schurken. Soms humoristisch, soms griezelig. Een verhaal uit het fantastische genre dat geschikt is voor jeugdige lezers.

Wat ik nu aan het lezen ben

Ik lees nu mijn achtste boek van 2017, dit is deel 2 van de kronieken van de magie – De zieke magiër – van Ian Laverman. Hier komt een recensie van als ik hem uit heb.

Boeken gekocht

Op Tomocon in Oss kocht ik twee nieuwe boeken die ik aan mijn leeslijst heb toegevoegd.

Dit zijn de boeken Portaal – De vrije wereld deel 1 – van Mathijs Hulster en De boeken van Terra Fabula deel 2 – Het zilveren labyrint – van Peter DeWillis.

Op de verlanglijst

Op de Elfia van 29 en 30 april komen er weer nieuwe boeken uit bij Zilverspoor en Zilverbron, waaronder ons boek De vergeten vloek deel 1 – Sluimerend vuur.

We hebben een paar boeken van collega-schrijvers op onze verlanglijst staan en zullen zeker weer nieuwe boeken aanschaffen aan het einde van deze maand. Lekker lezen en wegdromen in de wereld van fantasy!

Johanna Lime