De Leesuitdaging van Hebban – Januari 2017

Geplaatst 31 januari 2017

blog-van-januari-2017

Het is 2017. Ik ben de leesuitdaging van Hebban voor het tweede opvolgende jaar aangegaan. Ik heb me ingeschreven voor het lezen van 25 boeken. Geen korte verhalen meer, maar dikkere romans.

De eerste drie boeken voor dit jaar zijn gelezen.

1 – De boeken van Terra Fabula – Boek 1 – Het vergeten koninkrijk – Peter DeWillis – Uitgeverij Zilverbron – Fantasy.

2 – Een bloedovergoten dageraad – Anthonie Holslag – Uitgeverij Zilverspoor – Horrorbundel.

3 – Claire –Emma Leads – Uitgeverij Zilverbron – Romantiek.

Zoals u ziet drie geheel verschillende boeken om het jaar mee te beginnen.

boeken-januari-2017

Boek 1 – De boeken van Terra Fabula – Boek 1 – Het vergeten koninkrijk – Peter DeWillis

4 sterren recensie.

Dit boek begint in Londen in het jaar 1897 en gaat over twee kinderen, Martha en William die in een groot huis wonen met bedienden. Hun ouders reizen veel en hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het museum waar de kinderen in het begin van het boek op hen wachten. Hun ouders moeten alweer op expeditie en ze beloven deze keer niet lang weg te blijven. Maar dan komt het vreselijke nieuws dat hun schip op zee is vergaan. Wat moet er nu gebeuren met William en Martha?

Het boek is intrigerend en leest vlot, het boeit zo dat je het moeilijk weg kunt leggen.

Er gebeuren vreemde dingen. Twee wel heel excentrieke dames komen de kinderen halen, ze beweren de tantes te zijn van William en Martha en ze nemen hen mee naar hun eigen woning. Die bevindt zich op een erg vreemde plek en de tuin die bij hun huis is, is al even excentriek als de tantes zelf. Dan krijgen William en Martha te horen over het vergeten koninkrijk, een magisch rijk waarvan zij de erfgenamen zijn en ook de enigen die dit rijk kunnen redden.

Ze gaan op reis op reis, met een fantastisch vreemde koets en met de boot van een wonderlijke kapitein. Ze komen op plaatsen die erg tot de verbeelding spreken en ontmoeten diverse fantasiewezens.

Het boek staat bol van de vervreemdende en fantasierijke gebeurtenissen, soms gaat het wel erg snel en dat is ook direct de reden waarvoor ik er vier sterren aan geef en geen vijf.

Sommige dingen hadden nog wel wat langer uitgewerkt mogen worden wat mij betreft en ik houd niet zo van open eindes. Maar dit zal er vast mee te maken hebben dat dit boek de eerste van een hele serie is. Ik verwacht dat er in het tweede deel op doorgegaan wordt en ben benieuwd naar de verdere belevenissen van het tweetal.

Ik wil het boek aanraden aan jeugdige lezers en aan iedereen die van fantasy houdt. Lees vooral ook de handleiding van professor DeWillis, want anders gebeuren er misschien met dit boek gekke dingen tijdens het lezen.

Hebban heeft voor 2017 een checklist waar op aangetekend wordt in welke landen de lezer is geweest tijdens het lezen van boeken. Ik heb daar als liefhebber van fantasyboeken een draai aan gegeven door ook fantastywerelden op mijn lijst toe te staan. Na het lezen van boek 1 kan ik Groot-Brittannië en Terra Fabula afvinken.

 

Boek2 – Een bloedovergoten dageraad – Anthonie Holslag

4 sterren recensie.

Een Bloedovergoten dageraad is een bundel met korte horrorverhalen, vanuit het gezichtspunt van wat angst met de psyche doet en hoe onwerkelijk de wereld er dan uitziet. Het thema van dit boek is de doodsangst. De schrijver werd slachtoffer van zinloos geweld en de verhalen zijn daarom ook redelijk autobiografisch van aard. Er zit volgens mij heel wat magisch realisme in deze verhalen.

Dit soort horrorverhalen ligt meestal buiten mijn comfort zone, maar tijdens het lezen van “Een bloedovergoten dageraad” werd ik gegrepen door de schrijfstijl. Anthonie sleepte me er doorheen en de vreemde gebeurtenissen en achterliggende boodschappen intrigeren me enorm. Als horrorboek vind ik dit boek iets heel speciaals hebben.

Om beter te begrijpen hoe de schrijver ertoe gekomen is om deze verhalen te bundelen, is het handig als je het voorwoord leest waarin beschreven wordt wat er met hem gebeurd is en waarom zinloos geweld zo’n impact heeft op iemands leven. De verhalen die mij als lezer het meeste deden waren: Moordplekken, Familiegeheimen, Zwarte aura, Bloedvlekken, Een bloedovergoten dageraad en Het grote eindexamen. Ik houd er niet van verhalen te lezen over zombies of enge wezens in rode mantels, voor mij waren die verhalen het minst interessant. Voor lezers die zich interesseren voor wat zinloos geweld, psychotherapie en het gebruik van medicijnen om angsten te verdringen met een mens kan doen, is dit boek een aanrader.

De volgende landen heb ik na het lezen van dit boek af kunnen vinken voor Hebban: Nederland en Duitsland.

 

Boek 3 – Claire –Emma Leads – Uitgeverij Zilverbron – Romantiek.

3 sterren recensie.

Claire is een romantisch verhaal dat zich afspeelt in Séte, in Frankrijk. Haar nakomelingen vinden een schrift op zolder dat haar verhaal bevat. Als lezer kom je daarna direct in 1839 terecht bij de hoofdpersoon Claire. Ze krijgt een baan bij het modehuis Maison Hanon. Haar leven is vanaf die tijd een aaneenschakeling van successen, totdat ze op een dag wordt omvergeduwd en een pakje vindt. Dan gebeuren er spannende dingen. Er wordt ingebroken en haar hele leven verandert.

Claire krijgt te maken met verschillende families in Séte en wordt verliefd op de zoon van een van die families. Maar voordat ze kunnen trouwen, ontdekt ze iets heel bijzonders.

Op het eind van het boek komt het verhaal weer even terug bij de nakomelingen die in onze tijd leven.

Dit is een boek dat op enkele spannende gedeelten na ontspannen leest. Er hadden wat mij betreft meer conflictsituaties in mogen zitten en na de persoonlijke gesprekken met de schrijfster waarin ze vertelde hoe ze aan dit verhaal gekomen is, had ik er iets heel anders van verwacht. Voor liefhebbers van romantiek is dit een mooi verhaal.

Tijdens het lezen ven dit boek, kwam ik in Frankrijk en even ook in Italië.

 

Studieboeken voor 2017

studieboeken-2017-1

De boeken die op dit plaatje staan zijn voor 2017 onze studieboeken.

1 – Aspergirls – Rudy Simone – Een wegwijzer voor meisjes en vrouwen met het syndroom van Asperger – Uitgegeven bij Hogrefe

Dit boek zijn we aan het bestuderen omdat we verschillende raakvlakken vinden met wat er in ons leven is voorgevallen en we willen sommige ideeën toetsen voor het schrijven van een nieuwe roman. Dit boek kan daarbij als achtergrondinformatie dienen.

2 – De erfenis van de goden –Walter Papst – Onze oorsprong in het heelal – Uitgeverij Areopagus

Dit boek bestuderen we ook voor deze roman. We hebben een idee maar nog niet genoeg informatie om het aannemelijk te maken. Vandaar dat we eerst dit boek doornemen.

3 – Schrijven met het oerverhaal – Eisso Post – Hoe gebruik je thema’s uit sprookjes, mythen en sagen – Uitgeverij Augustus

Dit boek zijn we aan het doornemen als achtergrondinformatie en als studieboek voor het schrijven.

4 – Het grote schrijf-doe-boek – Louis Stiller – 365 oefeningen, tips en ideeën voor een heel jaar schrijven – Uitgeverij Atlas Contact

Uit dit boek willen we dit jaar een aantal schrijfoefeningen halen om daarmee weer nieuwe verhalen te generen of om schrijftechnieken te oefenen.

Johanna Lime