4 – De teller voor Sluimerend vuur staat op de vier

Geplaatst 09 januari 2017

a6-4

We tellen af:

Nadat ons debuut SCHIMMENSCHUW in september 2015 op de Elfia in Arcen voor het eerst te koop werd aangeboden, hebben wij niet stil gezeten.

Er zijn van Johanna Lime drie nieuwe boeken op komst. Dit wordt de trilogie DE VERGETEN VLOEK. Deel 1 daarvan krijgt de titel SLUIMEREND VUUR.

We zijn samen met Cocky van Dijk hard aan het werk aan de redactie van Sluimerend vuur. Over krap vier maanden moet het boek er zijn, in april 2017 op de Elfia.

Wat is het belangrijk om samen met een redactrice ons manuscript door te nemen en te verbeteren! Als schrijfsters zijn wij blind voor sommige dingen die in het verhaal terecht komen. Stopwoorden bijvoorbeeld. Wat hebben we gelachen toen Cocky ons wees op het woordje “snel” dat steeds weer werd gebruikt in het hoofdstuk dat we afgelopen zaterdag onder handen namen.

Sinds de redactie van Schimmenschuw, klinken er tijdens het schrijven van nieuwe verhalen altijd weer de geijkte opmerkingen van de redactie door ons hoofd. Als we ergens aankomen in een verhaal, zeggen we tegenwoordig vanzelf al tegen elkaar: ‘Hoe ziet het eruit? Laat maar gebeuren.’ Dat soort aanwijzingen heeft ons geholpen om beter te gaan schrijven. Behalve deze opmerkingen staan ook de stopwoorden uit het manuscript dat geredigeerd werd voor Schimmenschuw in ons geheugen gegrift. We verwijderen ze steevast tijdens een schrapronde. Helaas komen we toch weer nieuwe dingen tegen die echt aangepakt moeten worden. En wat is het lastig om show don’t tell echt goed onder de knie te krijgen als de leerstijl waarin je hersens zijn geprogrammeerd eerder afstandelijk is dan geassocieerd. Maar nu zitten we waarschijnlijk te veel op NLP vlak te redeneren?

Al mogen we het woord “blij” niet te vaak gebruiken, willen we hier desondanks even kwijt dat we erg blij zijn met de opmerking die onze redactrice maakte over onze schrijfstijl. Die is erg verbeterd. Zoiets te horen doet ons goed, want dit is een teken dat we niet voor niets wedstrijdverhalen herschrijven met het commentaar van de jury ernaast. Het werpt blijkbaar vruchten af als we nieuwe technieken uitproberen en ons best blijven doen op het verbeteren van manuscripten. Het is goed dat we de opmerkingen van meer ervaren schrijvers en de redactie ter harte nemen. Dit zal een gunstige invloed hebben op ons nieuwe boek. Het kan niet anders of door de redactie wordt ons manuscript voor Sluimerend vuur alleen maar beter.

Groeten van Johanna Lime.

 

2 gedachtes over “4 – De teller voor Sluimerend vuur staat op de vier

Reacties zijn gesloten.