De eerste tien dagen van NaNoWriMo 2016

Geplaatst 11 november 2016

(inter)National Novel Writing Month

mok-nanowrimo

Koffie is in november het schrijverselixer dat ons bij de les houdt.

Ons doel: 50.000 woorden schrijven aan deel 2 van onze trilogie: De vergeten vloek.

Zoals in de blog over dag 4 al aangekondigd, werken wij deze maand aan het begin van de vierde versie van deel 2 van de door ons te schrijven trilogie met de naam: De vergeten vloek. Een versie die helemaal omgegooid moet worden, want uit versie 3 die Successie heette, worden twee totaal nieuwe boeken gehaald en daarna komt er een heel nieuw derde deel achteraan

Hier komt direct de grote uitdaging voor ons uit de hoek. Want Successie werd geschreven, zelfs nog voordat Schimmenschuw er kwam en het verhaal is dus uit het aller-prilste begin van ons schrijverschap. Nu we het terugzien en gaan wijzigen is het ontzettend kort door de bocht een soort samenvatting van wat er eigenlijk in het verhaal naar voren moet komen. We kunnen net zo goed stellen dat we toch volgens het idee van NaNoWriMo een totaal nieuw manuscript aan het maken zijn en dat we minder rebelleren dan we aanvankelijk dachten.

Zoiets hadden we vorig jaar ook al bij de hand met deel 1 van de trilogie, die de (werk)titel Sluimerend vuur kreeg. Daarvan ligt versie 6 nu bij de uitgever en in december begint de redactieronde, waar we vol verwachting naar uitkijken.

blog-2016nanowrimo-badges-wordcount-dag-10

Het totale woordenaantal wordt elke dag bijgehouden.

Deel 2 met de (werk)titel Erfenissen, moet tussen nu en de deadline van Zilverbron helemaal opnieuw geschreven worden en daar zijn we met NaNoWriMo dus al druk mee bezig. We zijn nu ongeveer zeven hoofdstukken op weg.

Dag 4 tot en met 10 van NaNoWriMo 2016

Op 4 november waren we gekomen tot 8.325 woorden. De grens van 5.000 was overschreden, die van 10.000 nog niet bereikt.

Op 5 november kwamen we met een dagscore van 2.302 op een totale score van 10.627. We overschreden hier dus wel de grens van 10.000 en kregen weer een badge! Dat zijn leuke stimulerende plaatjes die het allemaal wat aantrekkelijker maken om mee te doen.

Het verhaal vorderde. Na het treurige begin uit de proloog kwam Sylviana Attholred, onze hoofdpersoon, aan bij haar tante in de plaats Heksenstee. Haar nichten wilden dat ze een poosje bij hen bleef logeren, maar er werd ook beslist dat ze naar een zusterplaneet, een van de vijf planeten van het koninkrijk, moest gaan voor een speciale training. Uiteindelijk werd besloten dat ze allebei zou doen.

In hoofdstuk 2 wordt ze geconfronteerd met iets waar ze voor gewaarschuwd is door haar veel te vroeg gestorven broer, om dat nooit te doen. Hier komt haar eerste verzet naar voren.

blog-2016nanowrimo-badges-dag-10

De badges die we tot nu toe hebben behaald. (We houden van badges verzamelen!)

Op dag 6 werden er 1.822 woorden bijgeschreven en volgde Sylviana een seminaar in een klooster. Daar ontmoet ze nieuwe mensen die haar in de toekomst zullen helpen.

Hoofdstuk 3 werd op dag 7 afgerond, met nog eens 2.208 woorden.

Hoofdstuk 4 en 5 zijn nog steeds niet af, daar wordt af en toe een stukje bij geschreven want beide hoofdstukken zijn compleet nieuw en horen bij andere personages die later belangrijk worden voor het verhaal. Hun leefomgeving en hun karakter moet hier naar voren komen.

Op dag 8 ging het geweldig en kwamen er 3.349 woorden bij. Hoofdstuk 6 dat over een bepaalde bevolkingsgroep met speciale eigenschappen gaat, was een heel stuk op weg. Steeds houden we nu de interactie met de hoofdpersoon op gang en het meeste wordt uit haar POV (point of view/gezichtspunt) geschreven. Sylviana’s karakter komt nu veel beter uit de verf, het is een fijne ervaring om haar al schrijvende te zien opbloeien. We leven met haar mee.

Met nog eens 1.682 woorden erbij werd hoofdstuk 6 afgerond. Het is opvallend dat onze hoofdstukken nu iets minder lang worden, een goede ontwikkeling omdat het woordenaantal volgens de uitgeverij iets minder moet worden omdat dat het beste is voor het boek. Het ziet er naar uit dat we hiermee een schrapronde minder te verwerken krijgen dan bij het vorige manuscript.

Hoofdstuk 7 werd geschreven op dag 10 en heeft 2.969 woorden. Dit hoofdstuk is direct een belangrijk eerste keerpunt in de ontwikkeling van het hoofdpersonage.

In totaal haalden we in 10 dagen tijd 22.657 woorden. Er zat maar één dag tussen dat we het NaNoWriMo gemiddelde van 1.667 per dag niet hebben gehaald. Dat was dag 3, maar dat tekort is opgevangen op dag 8.

Hopelijk kunnen we het in november elke dag volhouden om zo door te schrijven en houden we er tot ver na deze maand een schrijfritme aan over waarmee we kilometers kunnen maken, want er zitten nog veel meer verhalen in ons hoofd die om voorrang vechten en geschreven willen worden.

blog-2016-nanowrimo-dag-10

De grafiek en de resultaten tot en met dag 10.

Vorig jaar op dag 10 zaten we op 29.681 woorden, dus het lijkt erop dat we het nu rustiger aan doen dan toen, hoewel we daar ongeveer even ver waren wat betreft de aantallen hoofdstukken.

Misschien dat we er in de loop van een heel jaar met meerdere versies herschrijven toch weer flink wat bijgeleerd hebben en dat het verhaal beter opgeschreven wordt? Dat idee hebben we zeker.

blog-2016nanowrimo-genres-dag-10

Wereldwijd doen onze genres (science fiction en fantasy) het goed.

NaNoWriMo is vooral een stimulans om ervoor te gaan zitten en schrijfkilometers te maken. Met iedere kilometer komen we dichterbij de afronding van een nieuw manuscript waar een mooi boek van gemaakt kan worden. En daar doen we het voor.

Uiteindelijk willen we natuurlijk dat ons boek gelezen wordt.

Johanna Lime doet in november mee aan NaNoWriMo