De eerste vier dagen van NaNoWriMo 2016

Geplaatst 4 november 2016

(inter)National Novel Writing Month

lift-off-novel-writing-nanowrimo

Ons doel: 50.000 woorden schrijven aan deel 2 van onze trilogie: De vergeten vloek.

Eind oktober hadden we vijftien hoofdstukken geplot van een roman, als voorbereiding van de NaNoWriMo, die eens begon als National Novel Writing Month in de USA, maar waar inmiddels veel schrijvers wereldwijd aan deelnemen. Wij ook weer, voor de derde keer nu.

Wij werken deze maand aan het begin van de vierde versie van deel 2 van de door ons te schrijven trilogie met de naam: De vergeten vloek. Een versie die helemaal omgegooid moet worden, want uit versie 3 die Successie heette, worden zo langzamerhand twee totaal nieuwe boeken gehaald.

Ons debuut, Schimmenschuw, uitgegeven bij Zilverbron, is te beschouwen als een voorloper op de trilogie waaraan we nu werken.

Deel 1 van de trilogie, met de titel Sluimerend vuur, ligt bij de uitgever en daarvan begint in december de redactieronde.

Deel 2 moet dus (her)schreven worden en daaraan zijn we nu begonnen. De werktitel van dit deel is: Erfenissen.

20161104-dashboard

De eerste vier dagen van NaNoWriMo 2016

Op 1 november was de lancering van onze raket en die is goed gelukt. We schreven de proloog en een deel van hoofdstuk 1. In totaal 2.332 woorden. Als je weet dat je gemiddeld 1.667 woorden per dag moet schrijven om aan het einde van november de 50.000 te kunnen halen, is dat dus een geslaagde dag.

Ook al omdat we al schrijvende hele nieuwe ideeën kregen over hoe de proloog eruit moest komen te zien. Het is een aangrijpend stuk tekst geworden en we waren allebei tot tranen toe geroerd door wat er uiteindelijk in dit verhaal tevoorschijn kwam. We hopen dat het de lezer later ook emotioneel zal raken.

De tweede dag werden er zelfs nog meer woorden geschreven, namelijk 2.614. We haalden met een totaal van 4.946 woorden net de badge van de 5.000 woorden niet, maar desalniettemin waren we er heel tevreden mee.

blog-2016nanowrimo-badges-dag-4

Die grens van 5.000 woorden werd op dag 3 overschreden. We moesten wat onderzoek doen en daardoor ging het schrijven iets minder snel. Op dag 3 schreven we er 1.538 woorden bij en zaten we dus onder het gemiddeld benodigde aantal van 1.667. Maar met een totaal van 6.484 woorden in drie dagen, zaten we nog steeds goed. Hoofdstuk 1 was af en we waren aan hoofdstuk 2 begonnen, volgens het schema van het plotten, maar dat schema moest inmiddels wel al een wijziging ondergaan.

blog-2016-nanowrimo-dag-4

Vandaag, op de vierde dag, hebben we aan hoofdstuk 2 een totaal van 1.841 woorden erbij geschreven en ons totaal aantal na vier dagen schrijven, ligt nu op 8.325. Het verhaal bevalt ons goed en we hebben voldoende inspiratie om verder te gaan.

Met een gemiddelde van 2.081 woorden per dag, scoren we niet slecht. Hopelijk kunnen we dit tempo zo blijven volhouden in november en ook in de maanden die daarna nog komen, want met 50.000 woorden zal onze roman nog niet op de helft zitten van het aantal woorden dat we uiteindelijk willen schrijven.

blog-2016-nanowrimo-nederland-dag-4

In Nederland zijn al meer dan 4.500.000 woorden door verschillende deelnemers geschreven, getuige de statistieken op de website van NaNoWriMo.

We hebben een aantal schrijfbuddies waar we mee samenwerken en af en toe contact maakt het geen eenzame strijd maar geeft een gevoel van saamhorigheid. We kunnen elkaar steunen.

Het is leuk als we winnaar worden, maar hé, zelfs als we niet winnen, is het mooi meegenomen als we een lekker eind op weg komen in dit verhaal.

NaNoWriMo is vooral een stimulans om ervoor te gaan zitten en schrijfkilometers te maken. Met iedere kilometer komen we dichterbij de afronding van een nieuw manuscript waar een mooi boek van gemaakt kan worden. En daar doen we het voor.

Uiteindelijk willen we natuurlijk dat ons boek gelezen wordt.

 

Johanna Lime doet in november mee aan NaNoWriMo