Boekpresentatie van collega schrijvers

1 september 2016

Het is alweer even geleden, maar beter laat dan nooit. Op 14 augustus gingen wij naar Dordrecht. Daar ligt De Logeerboot in het Wantij. Op dat schip hielden vier van onze schrijfcollega’s workshops en boekpresentaties. Dat moesten we natuurlijk eens meemaken!

Logeerboot 14-8-2016

De workshop die gegeven werd door J. Sharpe ging over ‘show don’t tell’, het beschrijven van zintuiglijke waarnemingen in teksten, dialogen, vermijden van te veel bijvoeglijke naamwoorden, het aanhouden van een logische volgorde, actief en passief schrijven.

Heel interessant!

Voor het schrijven van verhalen heb je een conflict nodig, zonder conflict is een verhaal weinig interessant. Een directe manier van vertellen houdt de aandacht van de lezer vast, te passieve zinnen verslappen die aandacht.

Er kwam een discussie over hoe je een writers block kunt opheffen. Onze manier is: associëren, brainstormen, een boek pakken waar je ideeën in kunt vinden en ondanks dat je vastzit toch blijven schrijven. Als je weer een aantal zinnen papier hebt, komt het wel weer terug. Vraag je onderbewuste om hulp die werkt altijd voor je door.

Het ging ook over hoe je jouw verhaal spannend kunt maken. Ondanks dat we dit allemaal al eens hadden gehoord, was het een interessante lezing. Zelfs zo, dat onze kapper die langs kwam varen met haar jacht niet durfde roepen. Wij luisterden zo geconcentreerd dat we haar niet hebben langs zien varen.

Voorbeeld van een verhaalbegin dat wij ter plekke verzonnen:

  1. Ze voelde de hitte oplopen en trok gespannen aan de leidingen van haar zuurstoffles.
  2. De gekken zijn in mijn huis. Het papier houdt hun gevouwen gezicht tegen het tapijt gedrukt. Elke dag brengt de nieuwe krant er weer een paar binnen.

 

De tweede workshop werd gegeven door Cocky van Dijk en Kelly van der Laan. Hij ging over het beschrijven van wat je proeft en daarbij werd nog dieper op ‘show don’t tell’ ingegaan. Er werden mooie voorbeelden aangedragen.

Na de workshops kwamen er boekpresentaties en werden er stukjes tekst voorgelezen. We kregen een goed idee over de boeken die pas waren uitgebracht. Peter van Roermund las geweldig mooi voor.

Uiteindelijk gingen we na een goedbestede middag met twee prachtboeken die ook nog eens waren gesigneerd, naar huis.

Leuk om mee te maken.

Hier zijn de prachtige boeken te koop: http://www.artbooksshop.com/

En als je daar toch bent: Kijk ook eens maar Schimmenschuw!

Cocky en Kelly signeren

Cocky van Dijk en Kelly van der Laan.

Deze dames hebben allebei een trilogie geschreven die nu compleet is.