Jaar van het boek 2016 – de Reading Challenge van Hebban – 6

Geplaatst 22 juli 2016

Lezer 5

In de leesuitdaging van 2016, het jaar van het boek, staat de teller bij Hebban voor mij op dit moment op vierentwintig gelezen boeken, van de dertig die ik wil lezen dit jaar. Dat is al 80%. In feite heb ik echter al vijfentwintig boeken gelezen. Een van de boeken was niet te vinden op Hebban, maar wel op Goodreads. Een ander boek stond wel op Hebban en nog niet op Goodreads. Van de boeken die ik lees, schrijf ik sinds een jaar of twee, drie, altijd een recensie op Goodreads en op Hebban. Dat ging voor twee boeken dus nu niet op, maar ik zal beide boeken hier vermelden.

Op het moment ben ik bezig nog steeds bezig met een studieboek, noem het maar “een vrije keuze”: “Aspergirls” van Rudy Simone. Dit boek gaat langzaam en het duurt wel even voordat ik het echt doorgenomen heb en er een uittreksel van heb gemaakt.

De boeken die ik sinds de vorige keer gelezen heb:

Boek 21 was het studieboek: “Het geheim van de schrijver” van Renate Dorrestein. Het stond bij mij in de categorie: “Een non-fictie boek”. Ik heb het vier sterren gegeven.

In “Het geheim van de schrijver” behandelt Renate Dorrestein onderwerpen, aspecten en elementen van het schrijven die zij van belang vindt. Ze geeft haar eigen mening. Het boek is in drie gedeelten opgebouwd, namelijk Geloof, Hoop en Liefde. Geloof is het inleidende gedeelte waarin de schrijfster vragen probeert te beantwoorden over betekenis, nut en functie van de literatuur en het vertelt over hoe zij hier tegenover staat en wat ze zelf heeft meegemaakt. Hoop is het tweede gedeelte en direct ook het meest omvangrijke gedeelte waarin de ambachtelijke kant van het schrijven wordt behandeld. Hier staan de knelpunten waar beginnende schrijvers mee te maken krijgen en er worden veel technische adviezen uit de doeken gedaan over hoe men zou moeten schrijven en over hoe men dat niet zou moeten doen. Dit deel is voor (beginnende) schrijvers heel interessant en geeft hen ook goede adviezen. Het derde deel Liefde gaat in op vragen die lezers vaak aan schrijvers stellen, over inspiratie en hoe een verhaal tot stand komt en wat de schrijver daar voor antwoorden op heeft.

Het boek is gericht op literatuur die wordt uitgegeven op de traditionele manier door conventionele uitgeverijen. Daardoor zijn bepaalde gedeelten voor mij minder interessant gebleken en blijf ik toch nog met een aantal vragen zitten. Maar doordat ik er de tijd voor heb genomen om het boek uiteindelijk toch uit te lezen en er een uittreksel van te maken, heeft de tijd die vragen inmiddels ingehaald, want onze fantasyroman ligt in de winkels. Toch is dat de reden waarvoor ik vier sterren geef en geen vijf.

Boek 22 stond in de Hebban categorie: “Een boek dat je absoluut niet wilt lezen” en was: “Zucht” van Rik Raven. Het was geen selffulfilling prophecy, ik heb er echt mijn best op gedaan om van dit boek de positieve punten te vinden, maar het is slechts deels gelukt. Ik heb het 2 sterren gegeven omdat ik er niet van heb genoten, het onderwerp is te gruwelijk, te onduidelijk en dan zit er ook nog een storende fout in. Zucht is een verhaal over een vloek die in de 17e eeuw is uitgesproken door een heks met groene ogen in Schotland en geen wonder ook als je ziet wat MacDowell met vrouwen doet. Als geest leeft hij voort in het lichaam van zijn “zoon” Jack de Pater. Richard en zijn vrouw Jan krijgen hiermee te maken nadat er iets met Jan is gebeurd tijdens haar zwangerschap. Hun driejarige dochter heeft ineens blauwe ogen in plaats van bruine. Jack zegt hier iets aan te kunnen doen, maar dat valt te betwijfelen.

Lees mijn recensie op Hebban voor meer commentaar.

 

Boeken

Boek 23 was het eerste deel van de trilogie de Onzichtbare Maalstroom en had als titel “Lege Steden”, geschreven door Jasper Polane. Hij stond bij de categorie: “Een boek van een selfpubber”. Jasper heeft een eigen uitgeverij: Quasis, de uitgeverij die ook de Splinters uitbrengt.

In dit boek ben je als lezer om de beurt in een van de twee parallelle werelden, de Alpha wereld en de Alix wereld en dan in parallelle steden met de naam Otrostaadt. Het wordt in het boek aangegeven waar je bent, doordat er gebruik gemaakt is van verschillende lettertypes of diktes van letters, wat wel ondersteunend werkt. Het idee van dit boek over parallelle werelden vind ik knap gevonden en ik heb er bewondering voor dat de schrijver hierop verder gaat. Het is eens iets anders, een origineel concept, waarvan ik hoop dat de betekenis van of de inhoud van de onzichtbare maalstroom in de volgende delen nog beter naar voren komt.

De uitleg over de machines waarmee de hoofdpersoon wordt geïnstrueerd begon tijdens het lezen meer op een lezing te lijken en hoewel er op de achterflap staat dat het een verhaal is over sociale onderdrukking, religieuze vervolging, wetenschappelijke ontdekkingen en verschrikkelijke nachtmerries, vond ik het meer een verhaal waarbij de vraag hoe parallelle werelden worden verklaard de belangrijkste was. Er wordt geworsteld met techniek versus magie, het moet spannend worden door schaduwwezens uit een schijnbaar lege stad die naar mijn mening dan weer te weinig duidelijk worden en leven in een andere parallelle wereld. Het verhaal wordt wel even heel spannend en aan het eind komt nog een ander idee naar voren dat kan verduidelijken waardoor de verschillende steden zijn ontstaan, misschien om het lege van de titel Lege Steden te verklaren. Daardoor spatte de zorgvuldig geblazen zeepbel voor mij als lezer jammer genoeg uit elkaar en werd het verhaal toch net te ongeloofwaardig.

Vanwege de ideeën gaf ik dit boek drie sterren, want het was het lezen waard.

Boek 24 “Den” van Ynske van Leewen stond bij mijn in de categorie “Extra”, een categorie die ik er zelf bijgezet heb op mijn lijst omdat de andere categorieën niet pasten of al weg waren. Ik gaf dit boek vier sterren.

In de wereld van Den is magie door de koning verboden, hij heeft zelfs de Reiniging ingezet. Den weet haar magie verborgen te houden, maar voor hoe lang? Als het noodlot toeslaat moet ze vluchten. De dreiging uit het noorden is teruggekeerd. Den voelt het aan, het maakt haar misselijk en het put haar uit. Wat is het geheim dat haar pleegouders altijd voor haar verborgen hielden? Wat moet ze nu doen?

Den gaat op pad naar de DrakenDen, daar denkt ze het geheim van haar afkomst te kunnen ontrafelen. Maar voordat ze daar is, ontmoet ze onderweg Dwerg die er slecht aan toe is. Ze helpt hem en samen trekken ze verder. Maar er komen nog veel meer gevaren op haar pad. Ze wordt gevangen en ontmoet Beer. Den, Beer en Dwerg weten te ontsnappen en gaan om raad vragen, maar dan moet Den toch naar de plaats waar haar echte ouders hebben gewoond. Zal ze de wereld kunnen redden van de enorme dreiging?

Dit vind ik nou een boek dat fijn leest. Gaandeweg worden er meer stukjes van het verhaal ontrafeld. Langzamerhand begint het Den te dagen waarvoor zij bijzonder is en welke zware taak zij heeft. De verhaallijn slingert wat heen en weer tussen verschillende lijnen maar gaat wel richting de climax. De personages raken steeds meer bevriend en je leert ze steeds beter kennen. Leuk is dat het verhaal wat aan dat van Den voorafging steeds stukje bij beetje boven de hoofdstukken wordt verteld. De kaft geeft de sfeer van de wereld goed weer. Het verhaal wordt wat vertellend beëindigd en de mogelijkheid voor een vervolg wordt in de epiloog open gelaten. Ik geef dit boek vier sterren en raad het aan fantasylezers aan.

2016jaarvanhetboek

Boek Extra: Het boek dat ik nog niet op Hebban kon vinden en dus niet meetelt op mijn Hebban Challenge, was: “Veel liefs …” van Marieke Plaisier en Hans Rek.

Ik gaf dit bijzondere boek vier sterren.

Dit is een komisch boek dat helemaal bestaat uit briefjes die van de ene persoon naar de andere worden verstuurd. Hendrikus is onderweg en moet een pakje afleveren. Het is een klus die niemand anders wilde hebben, maar het zou veel geld op moeten leveren. Daar begint het verkeerd te gaan. Het Moordenaarsgilde bemoeit zich ermee. Hendrikus komt in de problemen en Mergilda probeert hem te helpen. Maar zij heeft zelf ook van alles te doen en is ook vaak onderweg. Als Hendrikus eindelijk thuis komt, is Mergilda weg en andersom. Het lijkt of ze nooit meer bij elkaar zullen komen, maar ze houden van elkaar door dik en dun. En dat dik en dun en alles wat er onderweg gebeurt, zijn de problemen waarmee ze te maken krijgen. Het is een komisch boek, maar je moet er goed je aandacht bij houden om te volgen waar ze zijn en wat er nu precies gebeurt. Er komen veel fantasiefiguren op de proppen en ook kabouters spelen een rol. Leuk voor wie van grappige intriges houdt. De vorm met de briefjes is leuk bedacht maar leest soms wat lastig. Ik geef het vier sterren. Een leuk boek voor volwassenen die eens lekker willen lachen

Ik kom er door de Hebban Challenge aan toe om de boeken die mij minder fijn lijken ook eens te lezen en dan door te zetten van begin tot eind. Soms zorgt dat voor de bevestiging dat een verhaal buiten mijn comfortzone ligt en wil ik het daar liever ook houden na het lezen, soms word ik verrast door een origineel idee van de schrijver. Verhalen die over personages gaan die in de loop van het verhaal een ontwikkeling doormaken en er aan het eind van het boek anders uitkomen dan aan het begin, hebben mijn voorkeu, daar geniet ik het meest van. Het liefst ook lees ik over een fantasywereld waar van alles gebeurt dat niet zo gewoon is en mij uit de werkelijkheid van alledag haalt, een wereld waarin ik word meegenomen en waarover ik me kan verwonderen. Een boek is er om van het verhaal te genieten en om iets te leren. Als het een auteur lukt om een visie door te geven die mij aanspreekt, ben ik verrukt.

Tot zover mijn zesde stukje over de Challenge van Hebban in Het jaar van het boek 2016.

Johanna Lime