Schrijven aan onze trilogie – 4

Geplaatst 23 juni 2016

My beautiful picture

Schrijven aan de trilogie – 4.

Het omzetten van Successie naar Sluimerend vuur is gebeurd. Het verhaal dat eerst de werktitel Successie kreeg was versie 3 sinds we eraan beginnen in 2011. Hierin lieten we twee koninkrijken om de beurt aan bod komen. In de oneven hoofdstukken het ene koninkrijk, in de even hoofdstukken het andere. Versie 3 was nog niet zoals we het wilden hebben en als we op advies van proeflezers de personages meer ruimte zouden geven, zou dat voor één boek te veel worden. Daarom begonnen we, na het opnieuw overdacht te hebben en erover te hebben gesproken met Cocky van Dijk van Zilverbron, met versie 4 dat de werktitel Sluimerend vuur kreeg. Versie 4 gaat over het koninkrijk Laskoro, waar Chyndyro, Sandyro, Cupiddo en Pseion ook in horen, het is een koninkrijk met vijf planeten bij de ster Atlas. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af op de planeet Laskoro, in Biarrastad.

Versie 3 telde ruim 121500 woorden. De nieuwe versie 4 is ondanks het feit dat het zich op een van de twee koninkrijken afspeelt nog veel langer geworden en telt 157.600 woorden. We hebben dan ook meer ruimte gegeven aan de hoofdpersonages, met dit als resultaat.

Dat het verhaal zoals het zou moeten worden nu helemaal is uitgeschreven, geeft ons het heerlijke gevoel dat het voor nu is afgerond. Nadrukkelijk voor nu, niet voor de definitieve versie. Want tijdens het schrijven draaien de raderen door en komen er nieuwe ideeën naar voren. Kunnen we het niet beter zus of zo doen? Het wordt te lang, want we mogen maar een bepaald aantal woorden maximaal. Welke scènes voegen weinig toe aan het verhaal? Moeten we die dan niet schrappen? En hoe verwerken we dan de informatie die de lezer wel nodig heeft in de rest? Als we die ene gebeurtenis nu eens een stuk dramatischer maken, dan wordt het voor het hoofdpersonage nog urgenter dat hij zijn probleem oplost. Dat maakt het boek veel spannender. En hoe houden we die antagonist zo onzichtbaar mogelijk? Want we mogen nog niet verklappen wie dat is, dat komt in boek twee naar voren, anders is de verrassing eraf en wordt het verhaal te saai. Komen de personages nu beter uit de verf? Hebben we nu wel genoeg over de omgeving verwerkt, zodat de lezer een idee krijgt van de wereld?

Allemaal vragen die op dit moment door ons hoofd spelen. Dus dat heerlijke gevoel omdat versie 4 af is, wordt al snel weer overschaduwd door de brainstorm aan overwegingen en ideeën die als een cycloon op ons af komt waaien. We worden erdoor opgezwiept om opnieuw de scènes te bezien en weer te gaan plotten. Schrijven is een ambacht, het is de kunst om alles precies op zijn plek te laten komen, dat hebben we wel geleerd bij het schrijven en de redactie van Schimmenschuw en bij het herschrijven van korte wedstrijdverhalen. Als kunstenaar ben je eigenlijk nooit klaar met je werk.

Vandaar dat we achteraf gezien wel blij zijn dat we anderhalf jaar gekregen hebben om Sluimerend vuur te schrijven. Er moet een versie 5 volgen en daarin gaan we flink aan het schrappen en herschrijven met als doel om het verhaal helder en zo aantrekkelijk mogelijk voor de lezer op te schrijven. Terug naar de tekentafel is het niet helemaal, omdat sommige stukken echt wel staan. Het is meer een schaven en hakken, schuren en polijsten wat we de komende tijd moeten doen. We hebben er zin in! Het verhaal wordt daarmee nog beter dan het nu is. We komen tijdens het hele proces voor leuProject korte verhalen juli 2016ke verrassingen te staan. Het verhaal is al lang niet meer precies zoals het in onze dagboeken was, het wordt gaandeweg rijker en levendiger. Heerlijk!

En onze korte verhalen?

Ja, die liggen al maanden stil. Maar in juli gaan we die ook weer oppakken. We hebben een project voor 30.000 woorden tijdens de CampNaNoWriMo. Die besteden we aan korte verhalen: nieuwe verhalen voor de Harland Awards, Fantastels Verhalenwedstrijd of Trek Sagae, maar ook gaan we vijf verhalen herschrijven. Dat zal niet allemaal lukken in juli, maar het is vast een begin. 30.000 woorden moeten te halen zijn, die hadden we in april ook gehaald. En omdat het nu een project is met korte verhalen in plaats van een hele roman, moet dat gemakkelijker te doen zijn, denken we. Zodra we weer iets op Smashwords zetten, zullen we het op onze website melden.

Cursus OSMS bij Marjon Sarneel.

online-schrijfschool-marjon-sarneel

Marjo volgt een cursus autobiografisch schrijven bij Marjon Sarneel, met acht modules, waarvan er bijna zes zijn doorgewerkt. Module 7 en 8 moeten nog volgen en dan zijn we er nog niet, want dan hebben we zoveel nieuw materiaal en veel nieuwe technieken dat we nog lang vooruit kunnen. Er is een idee dat al een paar jaar speelt, voor een science fiction roman. Ja, echt. Het wordt een boek waarin aliens een rol krijgen. Het hangt nog steeds ergens in de ruimte, maar ooit zal het dalen en dan wordt dit een voor ons erg belangrijk nieuw boek. Toekomstmuziek, want het kan nog wel een paar jaar duren voordat dit project naar buiten komt.

Recente gebeurtenissen:

Een hele fijne recensie van Schimmenschuw door Wendy Koedoot, die op de Elfia Schimmenschuw kreeg overhandigd omdat ze meegedaan had aan een winactie op de Facebook pagina van ‘Ik hou van horror, fantasy en spannende verhalen ….’

Dit is de link: recensie-schimmenschuw-johanna-lime

 

Tot ziens allemaal en dank voor de belangstelling.