Jaar van het boek 2016 – de Reading Challenge van Hebban – 4

Geplaatst 27 april 2016

Lezer 3

In de leesuitdaging van 2016, het jaar van het boek, staat de teller bij Hebban op dit moment op vijftien gelezen boeken van de dertig die ik moet lezen dit jaar. Dat is al 50%. Misschien moet ik later mijn aantal maar verhogen voor de Challenge van dit jaar, want het gaat vlot.

Op het moment ben ik bezig nog steeds bezig met een studieboek, noem het maar “een vrije keuze”. Het is “Aspergirls” van Rudy Simone. Het gaat over vrouwen die autistische trekjes hebben en al dan niet zijn gediagnosticeerd als lijdend aan het syndroom van Asperger. Ik gebruik dit boek als onderzoek voor een autobiografisch verhaal, want hoewel ik niet gediagnosticeerd ben als Aspergirl, herken ik er wel een aantal dingen uit die bij een autobiografisch boek zouden passen. Ik volg op het moment een cursus, genaamd: “Van herinnering naar verhaal” bij de schrijfschool van Marjon Sarneel en hoop gaandeweg een goed plot te kunnen bedenken voor een nieuw boek, waarschijnlijk wordt het science fiction.

Boek 13 op mijn lijst was er een in de Hebban Challenge categorie “Een boek geschreven door iemand die jonger is dan dertig” en dat is: “Verslaving” van Patricia Bonilla.

Dit boek begint met een gebeurtenis die een speciale betekenis heeft en door het hele boek komen er steeds kleine stukjes informatie bij over het belang van wat er aan het begin gebeurde. Jesmee is de hoofdpersoon, zij heeft bovennatuurlijke krachten. Ze raakt verslaafd aan het gebruik van die krachten. Ondanks dat ik het een goed verhaal vond, heb ik als lezer mijn vraagtekens gezet bij sommige gegevens die mij konden overtuigen. Ik gaf het daarom in een recensie drie sterren. Het is zeker als dark fantasy een leuk boek voor Young Adults omdat er ook veel scènes in voorkomen over liefde tussen jonge mensen en de twijfels en jaloezie die in dit soort verhalen een rol meespelen.

Boek 14 op mijn lijst van de Hebban Challenge was: “Een boek met een Hebban recensie 1 of 2”, dit was: “Jeremy Jago deel 2, de Kracht van Assingna”, geschreven door Melissa Skaye. Ik heb dit dikke boek met heel veel plezier gelezen en gaf het vijf sterren, want ik vond het erg goed. De kracht van Assingna is het tweede boek van de Jeremy Jago boeken van Melissa Skaye. Deel 1 heb ik alweer een tijd geleden gelezen, dus ik wist nog wel wat de Passage voor een bijzondere magische kracht was. Nu heb ik deel 2 gelezen. Het verhaal gaat verder op het verborgen eiland Magistraal, waar Jeremy nu met zijn vader Jerry woont. Ik moet zeggen dat ik al snel helemaal was ondergedompeld in dit verhaal en dat ik me zelfs nog goed kon herinneren wie alle personages waren. Dit boek staat bol van de actie en het is echt reuze spannend. Ik heb ervan genoten om dit boek te lezen en vindt de schrijfstijl van Melissa echt heel gaaf. Voor de tieners en eigenlijk wel voor iedereen die wat ouder is dan dat, zeg ik: Lezen dat boek. Het is avontuurlijk, spannend, humoristisch, griezelig en je krijgt een band met Jeremy.

Boek 15 was een vierde boekje in de categorie “Een verhaal dat je in een avond uit hebt”, een Splinter van uitgeverij Quasis, met de titel: “Woestijnzand” door Nieske den Heijer. Ik ben over dit boekje niet te spreken en gaf het dan ook maar een ster. Het was een verhaal over een mummie, een soort vloek van de farao vermengd met de doos van Pandorra, waarvan er al zoveel zijn, zonder echte dreiging of spanning. Met een sausje homofilie en een sausje Arabische lente. Nergens wordt dit horrorverhaal zo dat je ervan gaat griezelen. Een gemiste kans.

Boek 16 ben ik nu aan het lezen, dat is in de categorie: “Een boek met een enorm lange titel”, het is: “Het licht van de stervende maan – Boek 1 – De ontdekking van een koning “, van Eline Gielen. Er wordt geen koning in ontdekt, maar de koning doet een ontdekking. Ik ben ongeveer op een kwart van het verhaal en later volgt hierover meer.

Tot zover mijn vierde stukje over de Challenge van Hebban in Het jaar van het boek 2016. Ik vind het nog steeds erg leuk dat ik me hiervoor heb ingeschreven en merk dat ik ieder jaar meer ga lezen. Geen verkeerde ontwikkeling, want van lezen leer je heel veel en bovendien is het vaak ook nog een leuke vorm van ontspanning.

Johanna Lime