Jaar van het boek 2016 – de Reading Challenge van Hebban – 2

Geplaatst 11 februari 2016

Lezer 1

2016 is het jaar van het boek en daarom doe ik mee aan de leesuitdaging van Hebban. Ik heb me voorgenomen om dit jaar 30 boeken te lezen. Er zijn nog niet eens twee maanden om en nu denk ik al: misschien worden het er wel meer.

Het is namelijk zo dat ik de Splinters mee mag tellen, van uitgeverij Quasis. Daarvan komt elke maand een boekje uit met een kort verhaal. Als ik die allemaal lees, heb ik dus al twaalf boeken. Het zijn kleine boekjes die in een avond gelezen kunnen worden. Dan gaat het natuurlijk snel en kan ik het aantal boeken in de loop van het jaar bijstellen.

Het is ook nog eens zo dat mijn uitgeverij, Zilverspoor en Zilverbron, niet stil zit. Iedere maand komen er wel nieuwe Nederlandstalige fantasy, sciencefiction en horror boeken uit of boeken uit een andere categorie bij. Ik heb al een oogje op een paar pas uitgebrachte boeken. Dus als ik die ook wil kopen en lezen dit jaar, dan wordt mijn leeslijst nog een stukje langer.

Bovendien komt Adrian Stone met een heel nieuw boek, en daar heb ik ook veel zin in.

 

Natuurlijk kan ik niet al mijn tijd in lezen steken, ik moet ook schrijven. Dit jaar wil ik EIBOR RISOKLANY de vergeten vloek deel 1 Sluimerend uur, het eerste deel van de trilogie die op Schimmenschuw volgt, geschreven hebben. Het is de bedoeling dat dit boek in 2017 wordt uitgebracht bij Zilverbron. Maar ik heb me ook ingeschreven voor een cursus autobiografische fictie schrijven en ik loop al jaren met plannen rond om mijn levensverhaal, zij het verpakt in wat eigenlijk? Sciencefiction, fantasy, horror? Eh, fictie, op papier uitgegeven te krijgen. Of als dat niet lukt wellicht op bytes, dan wordt het een e-book.

Dat is natuurlijk nog niet alles, want op ons Visionboard staan ook de korte verhalenwedstrijden nog: van de Harland Awards en Fantastels Verhalenwedstrijd. Voor het eerst wil ik meedoen aan Trek Sagae en er zijn vast nog wel andere korte verhalenwedstrijden die in de loop van het jaar nog opduiken, zoals van Schrijf.Land waarvoor we al hebben ingezonden of voor Luitingh-Sijthoff, die ineens naar voren kwam.

 

Maar dit gaat over het lezen van boeken voor de Hebban Challenge.

Ik ga lekker, want ik merk dat de Hebban Challenge mij echt uitdaagt om veel te lezen. En ik vind het heerlijk!

Gisteren stond de teller op zeven gelezen boeken, dat is 23 procent. Hier de titels van de boeken die ik uit heb, met de categorie van de afvinklijst waarin ik ze geplaatst had. De eerste drie stonden al in een eerder bericht, maar die zet ik er voor de volledigheid nog eens bij. Vanaf de volgende keer tel ik alleen nog maar door.

Het eerste boekje viel in de categorie “Een boek dat je in een avond uit hebt”. Het was een kort verhaal, een Splinter van uitgeverij Quasis met de titel Het Rad van Fortuin geschreven door Steph Swainston. Een kennismaking met deze auteur in een kort verhaal.

Het tweede boek dat ik las was uit de categorie “Een vrije keuze”, dit boek lag nog steeds in mijn kast en wilde ik dus nog altijd eens lezen. Het was Sleutels van Chaos van Hati Bell, uitgegeven bij Zilverspoor. Een goed verhaal met een setting in Ierland waarin allerlei fantasywezens voorkomen. Spannend en origineel.

Het derde boek dat ik las is er een uit de categorie “Een verhalenbundel”. Het is een bundel met de titel Nanokanaries en olifantenhersenen van Pen Stewart. Hierin staan diverse verhalen die in een verre toekomst spelen of een bijzondere setting hebben. Distopisch, spannend, intrigerend, soms gruwelijk. Een interessante verzameling verhalen.

Het vierde boek dat ik las, heb ik geplaatst in de categorie “Een magisch boek”. Het was Werelden van ijs en vuur, geschreven door Tais Teng. Toen ik eraan begon, merkte ik dat het zich in ons zonnestelsel afspeelde, eerst op Mercurius, daarna op de maan en op Mars. Het was dus meer een sciencefiction verhaal. Maar ik vond het heel origineel en apart, een heel leuk boek om te lezen en een erg prettige schrijfstijl. Ik ben gewoon nieuwsgierig geworden naar andere boeken van Tais Teng. Hij heeft er al meer dan honderd op zijn naam staan.

Het vijfde boek was weer een Splinter van Quasis en viel als tweede van dit soort in de categorie “Een boek dat je in een avond uit hebt”. Het was Opgejaagd, geschreven door Pen Stewart. Een horror verhaal met vampiers en sucambi. Een waar je zelf nog flink wat fantasie bij moet gebruiken.

Door de Challenge lees ik overdag achter mijn laptop e-books, naast dat ik ’s avonds op bed (vaak tot diep in de nacht tegenwoordig, als het boeken zijn die mij grijpen) papieren boeken lees. Dus ik heb er steeds twee op mijn “Ben ik aan het lezen” lijst staan. Ik houd ze wel uit elkaar, maak je maar geen zorgen.

Het zesde boek was er een die ik op mijn laptop las. Dat was een heel dik boek uit de categorie “Een boek met meer dan 500 bladzijden” – het waren er meer dan zevenhonderd vijftig, dus dat compenseert de boekjes die ik in een avond las wel enigszins, vind ik. Ik las: “Het spel der tronen 1e deel van Het lied van ijs en vuur” van George R.R. Martin. Een goed verhaal, maar duidelijk een eerste deel van een serie. Het voordeel van het lezen van een boek is dat je je eigen verbeelding kunt gebruiken. Ik had misschien niet tegelijkertijd de vier eerste seizoenen van de HBO serie op DVD moeten kijken, want het eerste seizoen op het TV scherm was al eerder afgelopen dan dat ik het boek kon uitlezen. En bij het kijken van de vervolgen was het toch erg lastig om me te realiseren dat dit nog maar deel 1 was van een heel lang verhaal in een zeer uitgebreide wereld. Wat ik mee vond vallen was de schrijfstijl van George R.R. Martin. Uit de verhalen van anderen had ik veel meer infodump verwacht, maar dat viel erg mee doordat hij elk hoofdstuk vanuit een ander personage schreef. Ik kon toch goed met hen meeleven.

Het zevende boek dat ik nu uit heb is er een uit de categorie “Een trilogie” en het is het eerste deel, dus in deze categorie volgen nog twee andere boeken. Ik las deel 1 van “De boeken van de Varulven” geschreven door Roselynd Randolph. Dit deel had de titel “De zilveren wolvin”. Het is een heel bijzonder verhaal over weerwolven en ik vond het zo goed, dat ik dit boek in korte tijd heb uitgelezen. Binnen een paar leesavonden/nachten was ik tot mijn grote verrassing al over de helft. Van een boek dat ruim vierhonderd pagina’s telt, vind ik dat voor mijn doen heel veel. Ik werd door dit verhaal gegrepen en kon het amper wegleggen. Nu ga ik verder aan deel 2 en daaruit heb ik alweer twee uur lang heel intensief gelezen.

Op het moment ben ik bezig aan deel 2 van de trilogie “De boeken van de Varulven”, met de titel “De zilveren poort”, geschreven door Roselynd Randolph, terwijl ik achter de laptop aan het lezen ben in een e-book. Namelijk: “De kleur van Toverij” door Terry Pratchett. Die heb ik in de categorie “Een humoristisch boek” geplaatst. Ik heb de film “The color of Magic” al gezien, misschien is dat een handicap want voor zover ik nu gelezen heb, wordt er veel uitgelegd in dit boek over de schijfwereld, op een manier die ik niet prettig vind lezen. Maar misschien verandert dat als ik verder kom in dit boek.

 

Het positieve van deze Hebban (en Goodreads) Challenge vind ik, dat ik merk dat ik langzamerhand mijn leestechniek aan het bijschaven ben. Ik krijg het idee dat het lezen nu sneller gaat dan bijvoorbeeld vorig jaar of het jaar daarvoor. Ik wordt iets minder gefrustreerd door een paar spellingfouten in boeken (als het er erg veel zijn, vind ik dat wel vervelend) en probeer te achterhalen wat een boek goed maakt en hoe andere schrijvers het hebben gedaan.

En dat vind ik niet zo gek, want daar ben ik nieuwsgierig naar.

Johanna Lime