Jaar van het boek 2016 – de Reading Challenge van Hebban

Geplaatst 25 januari 2016

2016 jaar vanhet boek

2016 is het jaar van het boek en daarom doe ik mee aan de leesuitdaging van Hebban.

Het is nu 25 januari en ik heb me voorgenomen om dit jaar 30 boeken te lezen. Daarvan heb ik op dit moment 10% gehaald. Op Hebban.nl kun je meedoen met deze uitdaging, om zoveel mogelijk boeken te lezen. Een initiatief waar ik graag aan meedoe, want voor een schrijver is het goed om ook boeken van anderen te lezen.

De boeken die ik tot nu toe voor deze uitdaging las, waren zeer verschillend maar toch wel in mijn favoriete genre: fantasy en science fiction.

Er zijn op Hebban 50 categorieën en een afvinklijst om de gelezen boeken uit een bepaalde categorie bij te houden. Ik heb al een aantal boeken die ik wil lezen in 2016, ingedeeld in de categorieën van die lijst.

Het eerste boekje viel in de categorie “Een boek dat je in een avond uit hebt”. Het was een kort verhaal, een Splinter van uitgeverij Quasis met de titel Het Rad van Fortuin geschreven door Steph Swainston. Een kennismaking met deze auteur in een kort verhaal.

Het tweede boek dat ik las was uit de categorie “Een vrije keuze”, dit boek lag nog steeds in mijn kast en wilde ik dus nog altijd eens lezen. Het was Sleutels van Chaos van Hati Bell, uitgegeven bij Zilverspoor. Een goed verhaal met een setting in Ierland waarin allerlei fantasywezens voorkomen. Spannend en origineel.

Het derde boek dat ik nu uit heb is er een uit de categorie “Een verhalenbundel”. Het is een bundel met de titel Nanokanaries en olifantenhersenen van Pen Stewart. Hierin staan diverse verhalen die in een verre toekomst spelen of een bijzondere setting hebben. Distopisch, spannend, intrigerend, soms gruwelijk. Een interessante verzameling verhalen.

Tussendoor ben ik aan het lezen aan “Een boek met meer dan 500 bladzijden”, namelijk aan “Het spel der tronen 1e deel van Het lied van ijs en vuur” van George R.R. Martin. Dit is eigenlijk zelfs meer dan 750 pagina’s en daarmee ben ik op dit moment al een eind over de helft heen gekomen. Een goed verhaal en het voordeel van een boek is dat je je eigen verbeelding kunt gebruiken, hoewel ik toch de beelden uit de serie Game of Thrones wel voor me zie, omdat ik daarvan de twee eerste seizoenen al heb gekeken. Maar bij het lezen van het boek komen de beelden minder gruwelijk en bloederig op mijn netvlies te staan en heb ik er meer gevoelens bij. De indeling van boek of film is ook anders. Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik mooier vind, maar denk toch dat het boek het gaat winnen.

Ik ben net begonnen aan een nieuw boek uit de categorie “Een magisch boek”, waarvoor ik Werelden van vuur en ijs van Tais Teng heb ingevuld, met een hele goede stijl die me erg bevalt. Ik heb in een paar avonden al meer dan vijftig pagina’s gelezen, ongeveer een vijfde, dus verwacht ik dat ik het tamelijk snel uit zal hebben.

Door de Hebban Challenge (op Goodreads heb je die trouwens elk jaar), lees ik momenteel twee boeken tegelijk. Het ene als e-book en het andere als papieren boek, het e-book achter mijn laptop en het papieren boek op bed. Dat bevalt mij wel en ik denk dat ik dertig boeken dit jaar wel haal, als ik zo verder ga. Misschien moet ik later in het jaar het aantal nog wel bij gaan stellen en worden het er nog meer.

Wow! Boeken lezen, korte verhalen schrijven, romans schrijven en kaften tekenen of fantasytekeningen maken – het is helemaal geweldig. Ik voel me springlevend hierdoor! Ik houd wel van dit soort competities.