NaNoWriMo2015 – de tweede week

Geplaatst 13 november 2015

NaNoWriMo 2015

Voor blog 13-11-1

De afkorting NaNoWriMo staat voor de National Novel Writing Month in de USA en over de hele wereld. De uitdaging is om in de maand november 50.000 woorden te schrijven aan een roman. De Nederlandse afdeling is een strijd begonnen tegen Frankrijk. Te zien aan het scorebord waar de woordenaantallen per dag bijgehouden worden van over de hele wereld wint Nederland nog steeds van Frankrijk. We hebben deze standen steeds in de gaten gehouden en Nederland behoudt constant de achtste plaats van alle regio’s, we doen het als Nederlandse schrijvers helemaal niet gek ten opzichte van de rest van de wereld.

Wat ook leuk is om te zien, is dat Fantasy als genre constant op nummer 1 staat bij het aantal woorden dat per genre wordt bijgehouden tijdens de NaNoWriMo. Young Adult staat op een tweede plaats en Sciencefiction staat op drie. Dan zou je toch denken dat boeken die door Johanna Lime geschreven worden (Schimmenschuw is voor een leeftijd vanaf 13 jaar en ook voor Young Adults) hoog zouden scoren. Als we deze standen zien, steekt dat ons toch wel een hart onder de riem. Zoals bij NaNoWriMo zullen we vol moeten houden, doorzetten. We zijn er nog niet maar het kan nog komen.

De tweede week van de NaNoWriMo staat bekend als “hel week” en we hebben wel gemerkt dat de vermoeidheid begint op te spelen. Het wordt echt een stuk lastiger om iedere dag aan een aantal woorden te komen. Dat komt ook doordat de hoofdstukindeling die we in het begin gemaakt hadden er langzamerhand toch weer anders uit komt te zien. Je kunt wel alles willen plannen, maar op een gegeven moment moet je de planning bijstellen. Scènes die voor het eerste keerpunt stonden, zijn inmiddels opgeschoven. Het keerpunt is gered, maar de chronologie loopt net iets anders. Een verhaal schrijven is zo gemakkelijk nog niet, het blijft een hele puzzel.

Toch gaat het dit jaar goed en moeten we ons gewoon aan ons doel houden om elke dag te schrijven en een routine op te bouwen. We hebben nog een flink aantal scènes in grote lijnen in ons werkschema staan. Als we vastlopen, kunnen we een hoofdstuk alvast uitwerken dat verderop pas moet komen. Het geeft niet als het nog niet helemaal perfect wordt, daar is de NaNoWriMo voor. Later gaan we er heus nog wel een paar keer doorheen om scènes nog beter op te schrijven, om de omgeving en de personages meer diepgang te geven. We zijn wel blij met de ruim 34.ooo woorden die er inmiddels staan.

De kunst is om te volharden en om wanneer het vastloopt creatief te zijn zodat de inspiratiestroom toch op gang blijft. Soms worden we afgeleid door twijfel, door de vraag of het allemaal wel goed gaat, of we niet te veel blablaën.

In 2014 hadden we tot en met 12 november 31.933 woorden geschreven, dit jaar is dat 34.522 woorden. We gaan dus iets sneller dan vorig jaar. In 2014 was het gemiddelde per dag voor de eerste twaalf dagen van november 2.661 woorden en nu in 2015 is dat 2.871 woorden. Het frappante is, dat we extra gemotiveerd werden om te winnen doordat er op Facebook werd gesuggereerd dat wij ons niet aan de regels zouden houden en dat we als schrijversduo 100.000 woorden zouden moeten schrijven. Die onzin hebben we in het vorige bericht proberen te weerleggen, maar toch heeft het ons een extra aanzet gegeven om er voor te gaan. Of we de 100.000 woorden kunnen halen in november? We betwijfelen het. Maar het zou geweldig fijn zijn als dat wel zou lukken, want dat betekent dan dat we bijna weer een hele versie van ons eerste deel van de trilogie af zouden krijgen. En dat is uiteindelijk natuurlijk waar het om gaat. Er zijn inmiddels 84 nieuwe pagina’s A4 geschreven in 12 dagen. We hebben voor de Nederlandse tak van de NaNoWriMo ons aandeel wel geleverd. Maar we gaan door. Ons verhaal groeit en gaat richtingen uit die wij in het begin nog niet hadden vermoed. Scènes worden bedacht en tijdens het schrijven weer verworpen, er komt iets anders voor in de plaats. Iets dat weer nieuwe consequenties heeft. Voor de NaNoWriMo begon kon je een badge kiezen voor Planner of Pantser, we hebben ze allebei gekozen, want het blijkt nu alweer: je kunt van alles plannen en plotten, brainstormen en opschrijven van tevoren, als je in het verhaal zit komt toch het Pantser om de hoek. Dan blijkt dat het schrijven vooral een creatief proces is. We zijn heel blij met de opmerking die we eens van een jurylid kregen: ‘De creativiteit bezitten jullie al, die is niet aan te leren. De schrijftechniek is wel aan te leren, die komt door te studeren en veel te doen. Als jullie je daartoe zetten, komen jullie er wel.’ We zijn inmiddels een paar jaar verder en o, wat hebben we er al veel bij geleerd. En dat bijleren zal wel doorgaan zolang we leven, we zullen al tevreden zijn als we zien dat we groeien in ons werk. De NaNoWriMo is daarbij een mooie stok achter de deur om Facebook af te sluiten, om alle afleiding aan de kant te zetten, om te gaan zitten en door te schrijven. Het kan nog even duren, maar dan komt er weer een goed boek van Johanna Lime. Geloof ons maar.

Statistieken:

1 november – 0 woorden

7 november – 20.974 woorden (einde van week 1)

9 november – 27.835 woorden (op de helft van 50.000)

12 november – 34.522 woorden (nog net niet het einde van week 2)

Voor blog 13-11 - 2

Het ziet ernaar uit dat we de 50.000 wel kunnen halen.