NaNoWriMo 2015 – de eerste week

Geplaatst 06 november 2015

NaNoWriMo 2015

04 NaNoWriMo Badge 8 Great Start 5 days 2015

Voor de tweede keer doen we mee aan schrijven tijdens de NaNoWriMo. Deze afkorting staat voor National Novel Writing Month.

Om in een maand aan 50.00 woorden te komen, moeten er op elke dag in de maand november 1.667 woorden geschreven worden.

Ons doel is om elke dag te schrijven aan “Sluimerend vuur” en om zoveel mogelijk woorden maar minstens 1.667 woorden per dag te halen. Onze boeken tellen in de regel tegen de 150.000 woorden, dus alleen met de NaNoWriMo halen we dat niet. Bovendien schrijven we verschillende versies voordat we er tevreden mee zijn.

In de eerste vijf dagen van NaNoWriMo is het schrijven goed gelukt en op 5 november waren er in totaal al 14.486 woorden geschreven aan de nieuwe roman.

1105 Vijfde dag

Meedoen aan de NaNoWriMo is een goede manier om routine op te bouwen en om daadwerkelijk elke dag te schrijven. Schrijven leer je, zo wordt steeds aangegeven, door het te doen en door iedere dag te schrijven. Daarvoor is dit een mooie stok achter de deur. Het bijhouden van je scores en het halen van badges is een goede motivatiemethode om ermee door te blijven gaan in november.

Er zijn voor de NaNoWriMo een paar regels opgesteld. Zo is de eerste regel: schrijf tussen 1 en 30 november een “novel” van 50.00 woorden of langer. De organisatie verstaat onder een “novel” een lang werk van fictie, als wij een heel boek als een “novel” willen aanmerken, dan doen zij dat ook. Een volgende regel is dat je de woorden alleen mag tellen gedurende de maand november, alle voorgaande proza wordt niet meegeteld (hoewel samenvattingen, uitwerkingen van personages en onderzoek allen goed zijn, evenals citaten van anderen) Wees de enige auteur van je schrijfwerk. Schrijf meer dan een woord dat 50.000 keer wordt herhaald.

Goed, nu kwam er via Facebook een opmerking over samen schrijven en of wij dan samen geen 100.000 woorden moesten schrijven. Het antwoord is NEE. Ten eerste is het zo dat alleen Marjo tijdens deze novembermaand voor ons boek aan het schrijven is, dat gebeurt in één document. Dinie leest de tekst die is geschreven door en haalt er kromme zinnen en fouten uit, iets dat niet bij NaNoWriMo hoort, want daar mag je voor de vuist weg alles schrijven en hoef je nog niets aan redigeren te doen. Maar wij vinden dit prettiger. De samenvattingen, opzet van het verhaal, het uitwerken van de personages hebben we allemaal al gedaan voordat het november was, die woorden tellen we niet mee. Dinie doet soms onderzoek en werkt wat informatie uit op haar computer, dat tellen we niet mee. De aantallen woorden die wij tellen zijn echt de woorden die in het nieuwe document geschreven worden dat speciaal voor de NaNoWriMo is opgesteld, we begonnen met een leeg blad.

Blijkbaar houdt de NaNoWriMo geen rekening met schrijvers die samen schrijven, en dat geeft ook niet, want we tellen onze woorden voor slechts een account. Bij Camp NaNoWriMo, waar we dit jaar ook aan meegedaan hebben hadden we twee accounts en schreef ieder eigen verhalen (die we van elkaar dan weer hardop doorlazen en van elkaar verbeterden).

Bij de regels voor de NaNoWriMo staat ook dat je je woordenaantal vanaf 20 november kunt uploaden om het te laten valideren. Als dat gebeurd is, ben je een winnaar. Maar wie de regels naast zich neerlegt, moet dat zelf weten. De organisatie vindt dat ook okay. Ze noemen mensen die hun eigen ding doen REBELLEN! Dus misschien zijn wij dan maar rebellen. Wij hebben als doel om zoveel mogelijk aan deel 1 van onze trilogie te schrijven in november, daar gaan we voor!

Wat betekent het om een REBEL te zijn? Betekent dat dan dat je na 20 november je woordenaantal niet mag laten valideren? Dat je de website niet mag gebruiken? Dat je niet mee mag doen aan de NaNoWriMo?

ABSOLUUT NIET! Ook Johanna Lime is 100% welkom. Rebellen hebben zelfs een eigen forum op de website. Wij mogen zelf uitmaken of we ons woordenaantal valideren of niet, we zullen geen bedriegers genoemd worden, want dat zijn wij niet. Er wordt niet gecontroleerd of je het wel helemaal goed doet, dat interesseert ze ook niet. Schrijvers die hard gewerkt hebben om de 50.000 woorden te bereiken verdienen de paarse winnaarsticker!

Wij hebben er onze eigen ideeën over. Ons doel is en blijft om in november een flink aantal woorden verder te komen met schrijven, om er routine in te krijgen om er elke dag aan bezig te zijn, ook na november nog. Wij verzinnen voor de NaNoWriMo geen heel nieuw verhaal, want we willen de verhalen uit onze eigen fantasywereld de echte wereld in krijgen, onze worldbuilding groeit met de jaren met ons mee. Met iedere scène die we schrijven wordt onze fantasiewereld rijker. Laat anderen ons maar REBELLEN noemen, wij gaan onze eigen weg, en van de NaNoWriMo mag dat ook. Het is uiteindelijk een wedstrijd voor onszelf, er zijn geen grote bekers mee te winnen, er is geen jury die onze verhalen met een vergrootglas gaat bekijken en uitmaakt of het wel in de stijl past die zij willen zien. Dat komt bij onze boeken pas later, als de redactie achter de rug is, als de uitgever het boek heeft uitgegeven. Dan komen de lezers die het kopen en zijn zij degenen die bepalen of ons werk van nu een steentje heeft bijgedragen om er een goed werk van te maken. Want daar gaat het om: “Goede boeken schrijven.” Dat hopen we te kunnen doen. En NaNoWriMo is daarbij slechts een schakel in het leerproces. Zolang wij met plezier schrijven in november (en daarna), vinden wij dat we WINNAARS mogen worden!

CampNaNoWriMo heeft bij ons dit jaar een ander doel gediend. Daarbij schreven we niet aan onze romans, maar aan korte verhalen voor wedstrijden, verhalen die we zonder het Camp ook wel hadden geschreven. We gebruikten CampNaNoWriMo daar ook als stok achter de deur, om onszelf ertoe te zetten om elke dag te schrijven zodat de verhalen af zouden komen, liefst ver voor de laats mogelijke inzenddag. En dat is ons gelukt. We wachten nagelbijtend het oordeel van de jury’s af en kijken uit naar de rapporten van volgend jaar april. Daarna gaan we onze verhalen aan de hand van die rapporten herschrijven om ze te verbeteren. En daarna zoeken we naar een mogelijkheid om ze gepubliceerd te krijgen.

Eind november staat er een cursus e-books leren maken op het programma. Als die voorbij is hopen we geleerd te hebben hoe we e-books op het internet kunnen zetten en dan willen we de korte verhalen die we van de afgelopen paar jaren in onze computer hebben opgeslagen bij de lezers te kunnen krijgen.

NaNoWriMo is een vast onderdeel geworden van onze planning, net als de Harland Awards en de Fantastels Verhalenwedstrijd dat zijn.