Voorbereidingen voor NaNoWriMo 2015

Geplaatst 31 oktober 2015

Voorbereidingen voor NaNoWriMo 2015

Morgen begint de National Novel Writing Month – NaNoWriMo. Dit jaar wordt het de tweede keer dat we eraan meedoen. We gaan weer 50.000 woorden schrijven in een maand, 1667 woorden per dag. Dat moet lukken, want vorig jaar lukte het ook.

Deze NaNoWriMo-maand en het jaar 2016 dat daarop volgt staan bij ons in het teken van een nieuwe fantasy-roman. We beginnen aan het eerste deel van de trilogie “De vergeten vloek.” Niet dat we niet al begonnen waren aan dit lange verhaal, maar we weten nu pas goed hoe het er werkelijk uit moet komen te zien. Wat we hiervoor al geschreven hadden, kan grotendeels in de prullenbak verdwijnen. De scènes die we nog wel kunnen gebruiken, zullen met de stofkam door ons met hardop lezen en discussiëren worden doorgeharkt. Daarvan houden we alleen over wat echt in het verhaal past.

NaNo-2015-Participant-Banner

NaNoWriMo is voor ons de motivatie om meters te maken: schrijven, schrijven en verder schrijven. Wat er daarna gebeurt in 2016 is ook schrijven, maar daarbij komt dan bovendien het herschrijven, herschrijven en herschrijven. Uiteindelijk zal er een manuscript aangeleverd dienen te worden waaraan zo geschaafd is dat het geschikt zal zijn voor de redactie. En dan, na veel redactiewerk, zal er weer een boek komen.

Om een tipje van de sluier op te lichten, verklappen we hierbij al iets over de trilogie. Maar daarvoor eerst even terug naar ons debuut Schimmenschuw. Kamilia woont bij haar oma op de planeet Laskoro, een wereld die te vergelijken is met onze eigen moderne tijd. Ze valt door een tijdpoort en komt op een zusterplaneet Chyndyro terecht, waar het meer dan drieduizend jaar eerder is en waar het middeleeuws aandoet. Er zijn zeven magische dynastieën. Schimmenschuw kan als een alleenstaand verhaal worden gelezen, maar het zou ook goed de voorloper kunnen zijn van de trilogie waaraan we nu gaan werken.

Het eerste deel heeft de werktitel “Sluimerend vuur.” Het verhaal begint in dezelfde moderne tijd op Laskoro als waar Schimmenschuw begon. Door een ingreep van de Avatars zijn de zeven magische dynastieën in het verleden verdeeld over twee grote koninkrijken: Laskoro en Berinyi. De magie is grotendeels overgenomen door techniek. Dit eerste deel gaat over hoe de magie terugkomt op Laskoro.

We hadden al een plot uitgewerkt met verschillende keerpunten maar, zoals dat bij ons gaat, zijn we weer tot andere inzichten gekomen en hebben we voor het eerste keerpunt een veel beter idee gekregen. Dus hoe het zal verlopen tijdens de NaNoWriMo is voor ons heel spannend. En of de volgorde van de scènes uiteindelijk zo zal blijven als we nu denken, hangt ook weer van de spanningsboog van het verhaal af. Het enige dat echt vast moet staan en dat ons vele hoofdbrekens kost, is de chronologische volgorde in tijd. We kennen onze hoofdpersonages en bepaalde gebeurtenissen staan nagenoeg vast, maar in een creatief proces als het schrijven komen we misschien nog wel voor leuke verrassingen te staan.

Al met al wordt november een werkzame maand. We houden ons woordenaantal bij, proberen alle badges te halen en natuurlijk willen we weer winnen. Met 50.000 woorden halen we ongeveer een derde van ons hele boek. Als we kijken naar Schimmenschuw, dan was dit bijna 150.000 woorden. Hier is een boek uit voortgekomen van dik 120.000 woorden, na het schrappen en schaven in de redactieronde. Dat zien we maar als voorbeeld.

Net als vorig jaar zullen we wekelijks een blog schrijven over onze ervaringen. Dus tot volgende week. Dan hopen we al een eind op weg te zijn.