Applaus op de Fantastels Verhalenwedstrijd 2014

Geplaatst 20 april 2015

Fantastels

Op zaterdag 18 april 2015 zijn we samen (Dinie en Marjo) naar de uitslag van de Fantastels verhalenwedstrijd in Stolwijk geweest. Er waren voor de jury 123 verhalen om te beoordelen, maar na de diskwalificaties bleven er 110 over. Het is bij Fantastels zo, dat de verhalen louter op het verhaal zelf worden beoordeeld, je moet je verhaal anoniem uploaden en tot het eind weet alleen de notaris maar welk verhaal bij welke auteur hoort. Zelfs de organisator weet dat pas als de hele uitslag aan het eind, vlak voor de prijsuitreiking, vrij komt uit het systeem.

Bij deze wedstrijd weet de jury dus niet van welke schrijver ze een verhaal lezen en dat maakt dat wij ons hier heel goed bij voelen: het wordt zo objectief en eerlijk mogelijk gedaan. Als dat anoniem maken van je verhaal niet goed gaat en de eigenschappen blijven in het document staan, dan word je gediskwalificeerd. Helaas was dat nu ook weer het geval bij sommige auteurs. Ook als je verhaal niet tot de verbeeldingsliteratuur hoort, wordt je verhaal gediskwalificeerd. Bij ons was het uploaden goed gelukt en voordat we dat doen, controleren we dan ook altijd of een verhaal echt anoniem is. Op de website van Fantastels staat het prima uitgelegd hoe je dat moet doen. We gebruiken het sinds we dit weten voor haast alle wedstrijden en vullen de eigenschappen juist wel of juist helemaal niet in, naar gelang de wedstrijdregels. (TIP)Wel moet je opletten of je paginanummers blijven staan.

We zaten in Het Kwartier in Stolwijk, een mooi nieuw gebouw dat oktober 2014 is afgebouwd en waar goede zalen voor deze gelegenheid zijn. Er kwamen twee mannen binnen met hoge hoeden op, een soort moderne herauten leken het wel. Ze lazen stukjes voor uit verschillende boeken (jammer genoeg geen boeken uit ons genre), die soms hilarisch waren. Daarmee kondigden ze op ludieke wijze de opening van de zwerfbibliotheek van Stolwijk aan, een bibliotheek waar iedereen boeken mag lenen die daar in de kasten staan, mits ze na het lezen maar weer worden teruggebracht. Even later werd er door een vrouw officieel een lint doorgeknipt en was de zwerfbibliotheek geopend. Dit gebeuren kreeg van de aanwezigen uit onze zaal een groot applaus.

Een volgend groot applaus van alle aanwezigen uit onze zaal, kreeg Jos Weijmer en daarvoor gingen we ook allemaal staan, waardoor het geluid ervan tot boven de wolken uit reikte. We hopen dat onze op 12 april plotseling door een hartaanval overleden uitgever, de uitgever van Zilverspoor en Zilverbron waarbij ons debuut Schimmenschuw in mei zou worden uitgebracht, het heeft gehoord. Op 18 april was ook zijn crematie en de familie heeft erom gevraagd Jos op deze manier te herdenken. Bij Fantastels sloten we met ons applaus dus aan bij degenen die op de crematie aanwezig waren. De organisator Anaïd Haen was begrijpelijk nogal emotioneel door dit verlies, zoals wij dat ook zijn. We hebben er dan ook grote waardering voor dat we ondanks dat verder nog een heel mooi samenzijn hebben gehad op de prijsuitreiking, die weer erg spannend was.

Er zijn zoals altijd verschillende prijzen uitgedeeld. Brenda Hingstman won Fantastels 2014 en kreeg de prachtige trofee. Marly Terwisscha van Scheltinga werd tweede. Zij won ook de Leerling tovenaar prijs. Op de derde plaats eindigde Debbie Willems en op de vierde Iris Versluis. Wij kennen Debbie van de Gentasia Awards boeken, heel leuk dat ze derde werd. Winnaars: Gefeliciteerd!

We waren ook blij voor Tom Schoonbaert, met wie wij samen een cursus volgden en die we steeds weer ontmoeten bij Fantastels. Hij won De Deviantprijs. De Aluminiumprijs ging naar Sophia Drenth en de Feniksprijs naar Vivian van den Bosch. Er was ook een poedelprijs, die kwam direct aan het begin.

Iedereen die heeft meegedaan is al een winnaar, omdat er een verhaal geschreven is en werd ingezonden, vertelt de jury ons telkens weer. Die jury bestond dit jaar uit: Gerard van den Akker, Dirk Bontes, Tamara Geraeds, Django Mathijsen, Grayson Morris, Hay van den Munckhof, Rosalynd Randolph en Steven Wekdam. Wij vinden hen kanjers!

Voor deze editie van Fantastels hadden we net als vorig jaar drie totaal verschillende verhalen ingestuurd. Een verhaal dat zoals ook vorig jaar een maatschappelijk probleem aan moest kaarten, een fantasy verhaal met vreemde wezens en een science fiction verhaal.

Ons verhaal “Het DDD syndroom” haalde plaats 88 en “De niksmeer en de zeefemin” kwam op 56 in de eerste juryronde.

Ons verhaal “Defragmentatie” kwam dit jaar in de tweede ronde terecht en is op plaats 16 geëindigd. Het was een science fiction verhaal dat door het jurylid Dirk Bontes in ronde 1 zelfs op de eerste plaats stond van zijn persoonlijke ranglijst.

Bij de Fantastels Verhalen wedstrijd doet de jury er heel veel aan om je als auteur opbouwend commentaar te geven op je verhaal in het genre verbeeldingsliteratuur: fantasy, science fiction en horror. Wij vinden het heel fijn om gedegen kritiek te krijgen waarmee we verder komen als schrijfsters, want onze procedure is na de drie jaren dat we nu aan Fantastels meedoen steevast: herschrijven en verbeteren van de wedstrijdverhalen aan de hand van de commentaren uit de juryrapporten. Daarna proberen we de verhalen ergens gepubliceerd te krijgen, of we bewaren ze op onze computer voor een eventuele verhalenbundel. Vorig jaar is dat gepubliceerd proberen te krijgen gelukt met “Ruilen met korrigans”, dat werd opgenomen in een van de drie bundels van de Gentasia Awards 2014, namelijk in de bundel “Fantastische verhalen voor volwassenen, deel 1”

Hierbij enkele citaten uit de juryrapporten die we zaterdag kregen, waar we heel blij mee zijn, bij het verhaal dat het hoogst eindigde: “Defragmentatie” en onze overwegingen bij de juryrapporten.

[De eerste twee alinea’s. De locatie wordt geschetst, de hoofdpersoon keurig al met het eerste woord aan de lezer geïntroduceerd en tevens wordt al meteen duidelijk hoe ze er aan toe is. Perfect!]

Dit is iets waar dat we uit de juryrapporten van de vorige edities van Fantastels hebben geleerd, het lukt nog niet even goed bij alle verhalen, maar hier zit het blijkbaar wel goed.

[Absoluut vasthouden: Je vermogen om een toekomstige wereld boeiend neer te zetten.

Eindconclusie: Een zacht geschreven maar ijzersterk verhaal. Geen enkel moment heb ik me in dit verhaal verveeld en het einde was een behoorlijke en zeer prettige verrassing.]

Hier gaan we echt van blozen.

Hoewel de juryleden ook wel negatieve punten van kritiek hadden en de een het anders beoordeelde dan de ander (het blijft duidelijk een subjectief gebeuren waarbij smaak ook een rol speelt), zullen wij die kritiek ter harte nemen bij het herschrijven, tenzij we vinden dat het afbreuk doet aan ons verhaal. Want hoe je het wendt of keert: wij menen als auteur ondanks alle invloeden van juryleden die er hun mening over geven, zelf te mogen bepalen of we de kritiek ter harte nemen of niet. Zo eigenwijs zijn we dan ook wel weer.

Aan de verhalen die op de plaatsen 88en 56 geëindigd zijn, mag door ons nog wel wat meer gesleuteld worden. Ook aan het verhaal van plaats 16, dat gaan we zeker ook nog aanpakken. Dus het wordt vanaf nu weer herschrijven geblazen. Zo langzamerhand zien we toch vooruitgang in ons werk en we zijn dan ook heel blij met die 16e plek!

In oktober kunnen we hopelijk weer mee doen aan een nieuwe ronde, hoewel we daarvoor nog moeten gaan brainstormen, want nieuwe ideeën borrelen nog niet omhoog.

Volgend jaar misschien ronde 3 halen? Dat zou helemaal te gek zijn! Afwachten maar.

Bedankt, Anaïd Haen, voor deze Fantastels bijeenkomst en hopelijk zien we je volgend jaar weer bij de volgende. Het eten was heerlijk, de locatie goed en we hebben weer veel schrijvers ontmoet, boeken kunnen kopen en bij kunnen praten. Dank je wel!