4 – De teller staat op de vier

Geplaatst 13 maart 2015

4

We tellen af:

UITGEVERIJ ZILVERBRON heeft ons een publicatieschema toegestuurd voor ons debuut SCHIMMENSCHUW. Dit boek zal rond 30 mei in de winkels verkrijgbaar zijn. Wij hopen zelf op het Keltfest in Dordrecht aanwezig te zijn om ze gesigneerd te kunnen verkopen.

De metaredactie door Cocky van Dijk loopt nog door en inmiddels weten we dat Chinouk Thijssen de woordredactie gaat doen voor ons boek. Ondanks de vertraging die weer is opgetreden, is ons verzekerd dat het toch op tijd afkomt. Daar gaan we dus van uit.

 

Vervloekt.

Van sommige mensen horen wij dat wij enthousiast zijn en daarom staat het dit jaar als een steekwoord op ons Vision Board, dat in de woonkamer hangt om ons eraan te herinneren wat we graag willen bereiken in 2015. Eerlijk gezegd begrijpen we het enthousiast zijn niet altijd even goed. Het klopt dat we een zekere gedrevenheid bezitten, een noodzaak om onze dromen waar te maken. Daar worstelen we sinds 1 november 2011 dan ook voortdurend mee. Ondanks de vreselijke twijfels die als een sluipend gif steeds weer ons diepere wezen aan willen tasten, zodat we willoos, moedeloos en verslagen op zullen geven, vechten wij dag aan dag door. Als echte Nederlanders worstelen we ons een weg door alle tegenslagen heen. Uiteindelijk zullen we met het hoofd boven water komen!

De creativiteit vlamt op, de taalgrapjes en humoristische beelden voegen zich ermee samen. Steeds ontstaan er ideeën voor verhalen. Vaak worden er combinaties gemaakt met allerlei toevalligheden die als beeld of als conceptverhalen een weg in onze geesten zoekt. Dan komen ze naar buiten en worden ze door ons samen besproken. Is het iets voor een goed verhaal of heeft het geen kans?

De ervaringen met schrijfwedstrijden hebben ons laten inzien dat we nog lang geen erkende schrijfsters zijn. We hebben nog veel te leren. We staan nog maar aan het begin. De top is mijlenver buiten ons bereik.

Waarvoor doen we dan al die moeite om verhalen in te zenden naar schrijfwedstrijden voor korte verhalen? Om boeken uit te willen geven en hele manuscripten voor romans te willen schrijven? Bij iedere uitslag worden we met onze neus op de feiten gedrukt. Dan zijn we heus niet enthousiast, eerder compleet gedesillusioneerd. Onze droom komt nooit uit, we zijn vervloekt.

 

Genoeg gezeurd.

Natuurlijk zijn we enthousiast! Degenen die ons dat gezegd hebben, hadden gewoon gelijk. Het enige dat ons vaak ontbreekt is zelfrespect. Wij zijn degenen die onszelf nogal eens onderuit halen, misschien wel uit gewoonte. Het is heus moeilijk om oude gewoontes af te zweren. Daarom werken we dit jaar aan zelfrespect. Want als wij geen respect hebben voor onszelf en voor wat wij inmiddels in een paar jaar met ons schrijven al hebben bereikt, hoe moeten anderen ons en ons werk dan respecteren?

De meeste verhalen die we hebben geschreven en die door een jury zijn bekritiseerd, zijn inmiddels weer een of meerdere keren de loep gepasseerd en herschreven. De nieuwere versies zijn beter en worden door onszelf gerespecteerd. Ooit zullen we er iets mee kunnen doen waardoor ze de wereld in gaan en jullie lezers ze kunnen waarderen. Of niet. Maar dat is dan een kwestie van smaak, daar valt niet over te twisten.

Het manuscript van Shimmenschuw is zelfs tijdens de redactie weer door ons herzien, we wachten nu op de redactie op die nieuwe versie, die het verhaal nog beter uit de verf zal laten komen. Het is een hele spannende tijd, vol van twijfel maar vooral vol van verwachting. Hoe zal ons kindje er na de geboorte uit zien? Wat zullen we trots zijn als het de wereld in gaat!

 

Behalve bij Uitgeverij Zilverbron komen er dit jaar ook debuterende verhalen van ons uit bij Uitgeverij Annibo. Eind maart en half april worden er drie bundels uitgegeven van de Gentasia Awards 2014 wedstrijdverhalen. In totaal zullen er zes bundels uitkomen. Twee ervan met verhalen voor kinderen, twee met verhalen voor de jeugd van 12 t/m 18 jaar en twee voor volwassenen. In drie van deze zes bundels is een verhaal van Johanna Lime opgenomen met een bijpassende tekening.

(Helaas stopte uitgeverij Annibo er later mee)

Het begin is er.

We schrijven gedreven verder en zijn alweer begonnen aan nieuwe verhalen en langere manuscripten. We volgen ons hart en hopen u enthousiast te krijgen.

Al geruime tijd zijn we bezig met het schrijven van het vervolg op Schimmenschuw, een serie over De vergeten vloek. Het speelt zich af in de wereld van Kamilia, in de moderne tijd waar techniek de magie naar de achtergrond heeft gedrongen. De zeven magische dynastieën zijn door de avatars uit elkaar gedreven. Ze zijn vergeten waarvoor ze vervloekt werden. De geschiedenis mag zich niet gaan herhalen, maar hoe weten ze wanneer dit gebeurt als ze die vergeten zijn?

Eerst dachten we een trilogie te schrijven, maar nu staan er vijf serietitels op ons Vision Board. We hebben daarvan drie delen voorbereid en van alle vijf de synopsis al klaar. Maar om de werelden goed en geloofwaardig neer te zetten en de personages nog beter uit de verf te laten komen, is er alweer veel herschrijfwerk nodig. We hopen daar dit jaar aan verder te werken. Bovendien zijn we alweer bezig met nieuwe verhalen voor Annibo met de bijbehorende tekeningen. Hopelijk krijgen we er veel energie van, kunnen we enthousiast door blijven gaan en leren we nieuwe lessen met behoud van zelfrespect. En we hopen natuurlijk dat we dit jaar veel enthousiaste lezers zullen ontmoeten die onze boeken willen kopen en de verhalen zullen waarderen.

 

Groeten van Johanna Lime.