Archief – Homepage van 5 december 2014

26 februari 2015

Over Johanna Lime

Johanna Lime werd als idee geboren op 1 november 2011 in Sliedrecht. Zij is het pseudoniem van Marjo Heijkoop en Dinie Boudestein. De naam Lime komt voort uit de gezamenlijke familienaam van moeders kant: Kalkman. Johanna was de naam van onze oma, is de tweede naam van Marjo en het was de naam van Dinie’s veel te vroeg overleden zus, Joke. Zij heeft ons het plezier in taal bijgebracht.

Marjo en Dinie schrijven samen al van jongs af aan en hebben interesse in fantasy en science fiction verhalen. Er zijn door hen in de loop der jaren vele dagboeken geschreven vanuit verschillende personages uit zelfbedachte werelden. In oktober 2011 besloten zij als schrijversduo de dagboeken te gaan gebruiken voor heuse manuscripten. Ze willen die als boeken uitgeven, met de bedoeling lezers de kans te geven om de avonturen uit hun fantastywerelden mee te kunnen beleven.

johannalime 12

In maart 2012 hadden ze deel 1 van hun serie af, dachten ze. Maar toen ontdekten ze in 2012 een manuscriptwedstrijd. Voor die wedstrijd werd een nieuw boek geschreven. Deze fantasyroman kreeg de naam: Schimmenschuw.

Schimmenschuw heeft de manuscriptenwedstrijd niet gewonnen maar wordt toch, na verschillende keren herschrijven en verbeteren, als boek uitgegeven bij uitgeverij Zilverbron. Naar verwachting komt het in augustus 2015 op de markt. Schimmenschuw kan als alleenstaand verhaal gelezen worden. Ook kan dit debuut als voorloper dienen voor de serie waaraan Johanna Lime opnieuw aan het schrijven is. De hele serie zou uiteindelijk weleens twaalf delen kunnen worden.

“De Johanna’s”, zo werden wij op den duur genoemd op het forum van Magic Tales. Daar kwamen we vanwege de manuscriptenwedstrijd in contact met veel andere schrijvers. We ontdekten daar ook andere schrijfwedstrijden in het fantasygenre, voor korte verhalen. Inmiddels nemen we elk jaar deel aan die kortverhalenwedstrijden. Samen met collega-schrijvers is er een uitwisseling ontstaan en worden verhalen van elkaar proefgelezen en geredigeerd. Hier hebben we veel van geleerd, want een ander ziet net weer die dingen waar je als schrijver zelf blind voor wordt. Dat we samen schrijven heeft wel het voordeel dat we de verhalen samen hardop kunnen lezen en er met elkaar over kunnen brainstormen en discussiëren, wat we steeds ook doen.

In 2012 hebben we korte verhalen ingestuurd naar de Fantasy Strijd Brugge, de wedstrijd van uitgeverij Fenikso, de Paul Harland Prijs, de Microschrijfwedstrijd van Schrijven Online en naar de Fantastels Verhalenwedstrijd. We schreven de eerste versie van deel 1 van onze serie en stuurden die gelukkig nog niet naar een uitgever op, want achteraf was het nog niet goed genoeg voor een uitgave. Daarna schreven we Schimmenschuw voor de wedstrijd van Luitingh Fantasy in samenwerking met Magic Tales. Op het forum van Magic Tales deden we aan een 100 dagen estafette mee met een groep Zonderlingen, waarbij verschillende schrijvers om de beurt in de laatste honderd dagen voor het eind van de wedstrijd een stukje verder schreven aan een groepsverhaal. Daar waren vele onverwachte wendingen bij, die het bedenken van fantasie-oplossingen flink aansprak. Erg leuk dat de estafette het werkelijk tot het einde heeft gehaald op 12-12-12.

In 2013 hebben we korte verhalen ingestuurd naar de wedstrijd van uitgeverij Fenikso, Fantastyval, de Paul Harland Prijs en naar de Fantastels Verhalenwedstrijd. De eerste hoofdstukken van Schimmenschuw versie 7 werden beoordeeld door Cocky van Dijk, nu onze redactrice bij Zilverbron. Na haar aanwijzingen in mei kwam er een grote herschrijfronde en na het commentaar van enkele proeflezers nog een herschrijfronde. Versie 9 van het manuscript werd opgestuurd naar Zilverbron en in februari 2014 tekenden we het contract voor ons debuut.

In 2013 hebben we veel bestudeerd over schrijven. We volgden een cursus “Fantasy schrijven” bij Martijn Lindeboom, de organisator van de Paul Harland Prijs. Dat was erg leuk en leerzaam. We leerden er weer andere schrijvers kennen. Daarna hebben we de cursus “Personages, conflict en perspectief” gevolgd bij Frans Stüger van de Schrijven Online Academie. Ook zijn we begonnen met het bestuderen van boeken over de techniek van het schrijven. Het kost ons nogal wat tijd om alles daaruit te verwerken in de uittreksels die we ervan maken. Dit zal daarom ook in volgende jaren door moeten gaan.

In 2014 hebben we korte verhalen ingestuurd voor de Fantasy Strijd Brugge en voor de Gentasia Awards bundels voor kinderen, tieners en volwassenen, met bij ieder verhaal een zelfgemaakte tekening. We hebben twee verhalen geschreven voor de Paul Harland Prijs, drie verhalen voor de Fantastels Verhalenwedstrijd, een verhaal met als thema “de Toekomst” voor AZRA Magazine, een 120 woorden verhaaltje over mosterd, een kinderverhaal voor Mira Loves Books en in 2014 deden we voor de eerste keer ook mee met de National Novel Writing Month (NaNoWriMo 2014), die we wonnen door 50.000 woorden te schrijven voor een nieuwe roman, een deel uit onze vervolgserie “De vergeten vloek”.

Inmiddels hebben we van een aantal verhalen uit 2012 en 2013, die beoordeeld zijn door een jury, de juryrapporten gekregen. We hebben daarmee in 2014 aan de hand van deze commentaren een aantal verhalen herschrijven. Die proberen we uit te geven of anders bewaren we ze voor een eventuele verhalenbundel van Johanna Lime in de toekomst.

Drie verhalenbundels worden in maart 2015 uitgebracht door uitgeverij Annibo. (Zie de categorie Publicaties op deze website) Dat zijn de drie bundels van de Gentasia Awards 2014. We komen met een verhaal en een tekening in iedere bundel te staan, samen met andere auteurs. In de bundel voor kinderen, tieners en volwassenen dus. We zijn er erg nieuwsgierig naar de verhalen van onze collega-auteurs die daarin staan. Een jury zal nog gaan bepalen wie de Gentasia Awards 2014 echt winnen en dan komt er nog een feestelijke uitreiking van de prijzen, maar we zijn al heel blij met het feit dat uitgeverij Annibo onze verhalen en tekeningen in de boeken plaatst.

Johanna Lime zw 302

Onze plannen voor 2015 zijn: Schimmenschuw in samenwerking met uitgeverij Zilverbron verder verbeteren door de redactierondes die we hiervoor krijgen. De metaredactie onder leiding van Cocky van Dijk is van start gegaan, een woordredactie zal nog volgen. Onze manuscripten voor de vervolgserie “De vergeten vloek” verder schrijven, anders indelen en verbeteren. We hebben voor 2015 ook weer veel nieuwe korte verhalen in de planning staan en de NaNoWriMo. Ook willen we weer verhalen van eerdere wedstrijden aan de hand van de juryrapporten herschrijven. Werk genoeg dus, we kunnen vooruit. Vol verwachting kijken we uit naar de dag dat we echt onze papieren kinderen in onze armen kunnen sluiten. 2015 wordt wat dat betreft een heel spannend jaar voor ons.

Deze website gebruiken we om informatie over onze schrijfactiviteit door te geven.

Zie hiervoor de berichten onder de verschillende categorielabels van het menu.

Bij berichten en informatie kunt u onze laatste updates volgen, waarbij de categorie informatie wellicht net iets belangrijker is om te weten dan de categorie berichten. Onder verhalen hebben we een paar pdf bestanden staan en een verhaaltje over Paddy en Padda, wellicht komen er in de toekomst nog verhaaltjes bij.

Onder publicaties vindt u nieuws over te verwachten en uitgegeven boeken of publicaties in een andere vorm.

U kunt een reactie plaatsen voor contact, als u daar iets doorgeeft ontvangen wij een e-mail waarop we kunnen antwoorden. Voor inschrijving op een gesigneerd boek kunt u dit ook gebruiken of Johanna Lime bezoeken op Facebook.

Een filmpje is zien door de link aan te klikken onder foto’s.

 

Vriendelijke groet van Johanna Lime.