6 – De teller staat op de zes

Geplaatst 12 februari 2015

6

We tellen af:

De publicatie van ons debuut is vervroegd. Het wordt in MEI 2015 door UITGEVERIJ ZILVERBRON uitgebracht

Vandaar dat we nu iedere veertien dagen een bericht plaatsen in plaats van elke maand.

 

Een stukje historie over Chyndyro en Laskoro.

Johanna Lime (Marjo Heijkoop en Dinie Boudestein) schrijft al sinds haar jeugd verhalen. De meeste hiervan zijn in dagboekvorm uitgewerkt. In het begin met de hand, daarna op een typemachine, later op de computer. We hebben nog steeds rijen multobanden met dagboeken in de kast staan, maar de laatste tijd staat alles op de computer.

cropped-headerkleur.jpg

Sommige personages hebben zich in onze dagboeken meer ontwikkeld dan anderen en daardoor worden die belangrijker in onze boeken dan andere personages, die meer randfiguren zijn. Ze leven allemaal ofwel in het koninkrijk Laskoro, ofwel in het koninkrijk Berinyi. De twee zusterplaneten Laskoro en Chyndyro horen bij het koninkrijk Laskoro.

Zoals u wellicht weet, waren wij bezig aan een eerste boek voor een serie, toen we ontdekten dat er een manuscriptenwedstrijd werd gehouden door Luitingh Fantasy en Magic Tales. Omdat er een afgerond boek werd verwacht, hebben we toen besloten Schimmenschuw te schrijven, een verhaal dat zich drie millennia voor onze serie (waaraan we hard aan het schrijven zijn) afspeelt. Schimmenschuw kan gezien worden als een voorloper, maar is wel een op zichzelf staand verhaal. Er komen zeven belangrijke families in voor die ook in onze serie voor zullen komen.

De hoofdpersoon uit ons verhaal is Kamilia Arras. Dat zij een vrouw is komt ook door de wedstrijd van Luitingh, omdat in het reglement van die wedstrijd vermeld werd dat het hoofdpersonage een vrouw moest zijn. Kamilia komt vijf jaar voordat er door de avatars een vloek wordt uitgesproken over de mensen van Chyndyro door een ingreep op die zusterplaneet van Laskoro terecht. Ze wordt uit de moderne wereld meegenomen naar een wereld met een middeleeuwse setting. Een wereld van kastelen, ridders, boogschutters, herbergen, paarden en huifkarren. Op Chyndyro zijn er zeven landen en in elk land heerst een machtige magiër. Kamilia moet langs de heersers van die landen om een voorwerp te kunnen samenstellen uit zeven delen, waarmee ze weer naar huis kan. Onderweg leert ze dat ze een speciale gave bezit en leert ze die steeds beter te gebruiken.

Het verhaal over de wording van Chyndyro en ook het boek Schimmenschuw zijn in de loop de afgelopen jaren en maanden steeds weer opnieuw onder de loep genomen, er is aan geschaafd, geschrapt en herschreven. Zelfs na dertig maanden vinden we af en toe nog dingetjes die we nu weer anders zouden doen. Het klopt waarschijnlijk wel als andere schrijvers ons vertellen dat een verhaal eigenlijk nooit af is. De wording van Chyndy heette ons kortverhaal dat in 2012 naar de Paul Harland Prijs werd opgestuurd. Er kwam een jurybeoordeling uit die er niet om loog. Sinds die tijd hebben we alweer zeven versies van het verhaal geschreven en nu het klaarstaat voor de intekenlijst, vinden we nog woorden die we willen wijzigen. Om een voorbeeld te geven van hoe het verhaal in de loop van de tijd gewijzigd is, hieronder twee fragmenten. Het eerste is uit “De wording van Chyndy uit 2012”, het tweede is wat we er tot nu toe van gemaakt hebben.

Een fragment uit 2012

Toen de zes eindelijk op het punt stonden om van Chyndy te vertrekken naar Pseion of Cuppiddo, werden de mensen door de Avatars naar de ruimte bij de ster Atlas gebracht. Daar verwachtten zij dat de nieuwe planeet gebouwd was. Eibor Risoklany was uit elkaar gespat. De bouwstenen van deze wereld waren hevig door elkaar geschud, de cohesie was compleet verdwenen. Eibor Risoklany was uiteindelijk geëxplodeerd doordat de magische elementaire krachten en dynamische energieën, die de op macht beluste magiërs hadden aangewend, te sterk waren geworden.

De Avatars die de mensen verhuisden waren er verbaasd over dat ze bij de ster Atlas nu vijf planeten vonden, terwijl ze opdracht hadden gegeven voor de creatie van slechts één planeet. Omdat ze hun dienaren op Chyndy aantroffen, brachten ze de goede magiërs en hun volgelingen, naar die planeet.

Een fragment uit 2015

Precies toen de zes draken op het punt stonden om van Chyndyro te vertrekken naar Pseion of Cupiddo, materialiseerden er grote groepen mensen in een dal bij de Glooibergen.

Aquila zag de gouden draak met zijn soortgenoten op de berg staan en vloog als adelaar naar hem toe. ‘Jullie zijn precies op tijd,’ zei hij en hij keek bewonderend rond. ‘Wij hebben deze mensen gered en ze naar de planeet gebracht waar we jullie zagen. Maar heb ik het nu goed gezien? Zijn er hier nu vijf planeten?’

‘Ja, er zijn vijf planeten,’ sprak Chimaera voor haar beurt. ‘Drie van hen zijn er maar bewoonbaar voor mensen, want er was te weinig tijd.’

Aquila keek naar Zwarte en zei: ‘De opdracht die wij gaven was voor één planeet. We zijn ervan uitgegaan dat we hier moesten zijn, omdat jullie hier waren. Is dat dan wel zo? Moesten we de mensen wel hierheen brengen?’

‘Dat is wel goed,’ zei Sesha. ‘Ze kunnen hier leven, op Chyndyro, maar ze zouden ook op Sandyro of Laskoro kunnen leven. Die planeten zijn daar ook geschikt voor. Cupiddo en Pseion zijn niet geschikt voor mensen, daar hadden we geen tijd meer voor. Ik ben bang dat we ons niet helemaal aan de opdracht hebben gehouden.’

© Johanna Lime

 

Dit is maar een voorbeeld van twee fragmenten uit verschillende versies van een kort verhaal. Schimmenschuw is minstens twaalf keer zo lang en we hebben het in de loop der tijd nog verder verbeterd dan het korte verhaal. Steeds als we het lezen vinden we het geweldig leuk en door de redactie wordt het nog beter. We houden van ons kindje en hopen dat u dat zult kunnen merken als u het te lezen krijgt in mei.

Op het moment zijn we nog steeds heel hard bezig aan de metaredactie van Schimmenschuw en hebben we daarvoor ook alweer een nieuwe versie geschreven. Die is naar onze redactrice opgestuurd. De redactie is in volle gang en zal naar verwachting in maart zal worden afgerond. Dan krijgen we de woordredactie in april en zal het boek in mei 2015 bij Zilverbron uitkomen.

 

“De wording van Chyndyro.” is een kortverhaal in pdf bestand, met tekeningen. Het is gratis te verkrijgen bij inschrijving voor ons boek Schimmenschuw, wanneer dit na uitgave (gesigneerd) gekocht wordt via ons. Daarvoor kunt u een berichtje achterlaten op Facebook of in een reactie op onze WordPress website. Als u dit wilt, vermeldt dan uw e-mail adres, zodat wij kunnen reageren op het bericht.

 

Groeten van Johanna Lime.