Een Gala en de Paul Harland Prijs 2014

16 januari 2015

Een Gala en de Paul Harland Prijs 2014

De Stichting ter bevordering van het fantastische genre organiseert dit jaar voor het eerst een Gala van het Fantastische Boek. Het wordt een “Feest der Literaire Fantastiek”, de rode loper wordt uitgerold.

Vorig jaar was er de Paul Harland Dag in Delft, dit jaar komt er zowaar een Gala!

Of wij hier blij mee zijn? Ja, dat denken we wel. Het fantasygenre staat in de schijnwerpers: er komt zelfs in 2016 voor het eerst een prijs voor het beste fantasyboek. Hopelijk zitten we, als genreschrijvers, hiermee in de lift en krijgen we meer belangstelling van lezers bij wie het fantastieke genre voorheen buiten de comfortzone lag. Ze zullen nog wat beleven als ze het fantasygenre gaan lezen en als blijkt dat voor schrijvers uit ons genre niets menselijks vreemd is. Dat er dan ook dingen gebeuren in verhalen die in het alledaagse leven niet kunnen en die gebaseerd zijn op de verbeelding en de creativiteit die mensen kenmerkt, is misschien even wennen. Maar naar onze mening kan dat deuren open zetten. Stel je een toekomst voor waarin mensen leren om meer hersencellen van hun brein te gebruiken dan die beperkte grijze massa van nu, waarmee de werkelijkheid strikt afgebakend wordt. Wat een verademing zal het zijn om te ontdekken dat ieder mens creativiteit en verbeeldingskracht bezit, dat je niet per se in het vliegtuig hoeft te stappen om andere werelden te ontdekken, maar dat die ook te vinden zijn in boeken. Hoeveel beter zou het in de wereld van nu kunnen worden als mensen buiten de grenzen van dogma’s of wetenschappelijk bewezen feiten om een grotere wereld kunnen betreden. Hoe geweldig is het om met je fantasie en creatieve vermogens oplossingen te vinden voor de gruwelijke wereld van het tv-journaal van alledag. Of om gewoon te kunnen vluchten in een lekker spannend boek waarin je verwondering vindt en wat je te denken zet over wat er meer is op deze aarde.

Of wij uitkijken naar een Gala? Nou, wat ons betreft was het niet nodig om de rode loper uit te leggen en om een dresscode voor te schrijven. Dat ligt allemaal een beetje buiten onze comfortzone. We zijn dan ook blij dat het: ‘tussen semi-official en gala, tussen casual chic en cocktail’ breed interpretabel is, volgens de laatste berichten. We zijn naar de winkel gestapt en hebben nieuwe kleding gekocht, speciaal voor dit Gala, met ook nog nieuwe schoenen erbij. Geen lange jurken of korte cocktailjaponnetjes. Gewoon nette kleding die ook na die dag nog te dragen is. We hopen dat we onszelf niet per se helemaal op hoeven te dirken met make-up: dat gaat het echt niet worden. We blijven liever onszelf en hopen het opgelaten gevoel van ons tussen veel mensen te moeten begeven met allerlei plichtplegingen zo ver mogelijk te onderdrukken. We willen gewoon een leuk samenzijn met collega schrijvers en met lezers van fantasyboeken, met de organisatie en de jury van de Paul Harland Prijs 2014. En we zijn natuurlijk vreselijk nerveus, want eindelijk na het lange wachten, zal daar dan op die avond bekend worden of onze twee ingestuurde verhalen gestegen zijn op de ranglijst ten opzichte van 2013. Of we volgens de nieuwe juryleden toch wel een iets beter verhaal schreven dan eerder. En heel misschien of we iets gewonnen hebben. Een Gala maakt het allemaal wel vreselijk spannend. 2015 wordt zonder dat toch al zo’n enerverend jaar voor ons.