Archief Homepage van 27 mei 2014

Archief – Johanna Lime –Homepage van 27 mei 2014 vanwege vernieuwing op 5 december 2014

Over Johanna Lime

Johanna Lime werd als idee geboren op 1 november 2011 in Sliedrecht. Zij is het pseudoniem van Marjo Heijkoop en Dinie Boudestein. De naam Lime komt voort uit de gezamenlijke familienaam van moeders kant: Kalkman. Johanna was de naam van onze oma, is de tweede naam van Marjo en het was de naam van Dinie’s veel te vroeg overleden zus, Joke. Zij heeft ons het plezier in taal bijgebracht.

Marjo en Dinie schrijven samen al van jongs af aan en hebben interesse in fantasy en science fiction verhalen. Er zijn door hen in de loop der jaren vele dagboeken geschreven vanuit verschillende personages uit zelfbedachte werelden. In oktober 2011 besloten zij als schrijversduo de dagboeken te gaan gebruiken voor heuse manuscripten. Ze willen die als boeken uitgeven, met de bedoeling lezers de kans te geven om de avonturen uit hun fantastywerelden mee te kunnen beleven.

In maart 2012 hadden ze deel 1 van hun serie af, dachten ze. Maar toen ontdekten ze in 2012 een manuscriptwedstrijd. Voor die wedstrijd werd een nieuw manuscript geschreven. Deze fantasyroman kreeg de naam: Schimmenschuw.

Het manuscript heeft de wedstrijd niet gewonnen maar wordt toch, na verschillende keren herschrijven en verbeteren, als boek uitgegeven bij uitgeverij Zilverbron. Naar verwachting komt het in augustus 2015 op de markt. Schimmenschuw kan als alleenstaand verhaal gelezen worden. Ook kan dit debuut als voorloper dienen voor de trilogie die Johanna Lime opnieuw aan het schrijven is. De hele serie zou uiteindelijk weleens drie trilogieën kunnen worden.

De Johanna’s, zo werden wij op den duur genoemd op het forum van Magic Tales, Daar kwamen we vanwege de manuscriptenwedstrijd in contact met veel andere schrijvers. We ontdekten daar ook de schrijfwedstrijden voor korte verhalen. Inmiddels nemen we elk jaar deel aan die korte verhalen wedstrijden. Samen met collega-schrijvers is er een uitwisseling ontstaan en worden verhalen van elkaar proefgelezen en geredigeerd. Hier hebben we veel van geleerd, want een ander ziet net weer die dingen waar je als schrijver zelf blind voor wordt. Dat we samen schrijven heeft wel het voordeel dat we de verhalen samen hardop kunnen lezen en er met elkaar over kunnen discussiëren, wat we steeds ook doen.

In 2012 hebben we korte verhalen ingestuurd naar de Fantasy Strijd Brugge, de wedstrijd van uitgeverij Fenikso, de Paul Harland Prijs, de Microschrijfwedstrijd van Schrijven Online en naar de Fantastels Verhalenwedstrijd. We schreven de eerste versie van onze trilogie en stuurden die gelukkig nog niet naar een uitgever op, want daarna schreven we Schimmenschuw voor de wedstrijd van Luitingh Fantasy in samenwerking met Magic Tales. Op het forum van Magic Tales deden we aan een 100 dagen estafette mee met een groep Zonderlingen, waarbij verschillende schrijvers om de beurt de laatste dagen voor het eind van de wedstrijd een stukje verder schreven aan een groepsverhaal. Daar waren vele onverwachte wendingen bij, die het bedenken van fantasie-oplossingen flink aansprak. Erg leuk dat de estafette het werkelijk tot het einde heeft gehaald op 12-12-12.

In 2013 hebben we korte verhalen ingestuurd naar de wedstrijd van uitgeverij Fenikso, Fantastyval, de Paul Harland Prijs en naar de Fantastels Verhalenwedstrijd. De eerste hoofdstukken van Schimmenschuw versie 7 werden beoordeeld door Cocky van Dijk. Na haar aanwijzingen in mei kwam er een grote herschrijfronde en na het commentaar van enkele proeflezers nog een herschrijfronde. Versie 9 van het manuscript werd opgestuurd naar de uitgever en in december kregen we het goede nieuws van Cocky van Dijk dat Zilverbron Schimmenschuw wil uitgeven. Het contract werd ondertekend.

In 2013 hebben we veel bestudeerd over schrijven. We volgden een cursus fantasy schrijven bij Martijn Lindeboom, de organisator van de Paul Harland Prijs. Dat was erg leuk en leerzaam. We leerden er weer andere schrijvers kennen. Daarna hebben we de cursus Personages, conflict en perspectief gevolgd bij Frans Stüger van de Schrijven Online Academie. Ook zijn we begonnen met boeken over de techniek van het schrijven te bestuderen, die we hebben gekocht op advies van Leo Arie Elsenaar van Parelz. Het kost ons nogal wat tijd om alles daaruit te verwerken in de samenvattingen die we ervan maken. Dit zal daarom ook in 2014 en waarschijnlijk daarna nog een vervolg krijgen.

In 2014 hebben we korte verhalen ingestuurd voor de Fantasy Strijd Brugge en voor de Gentasia Award bundels voor kinderen en tieners. We hebben twee verhalen geschreven om op te sturen voor de Paul Harland Prijs en willen dit jaar, net als in 2013 weer met drie nieuwe verhalen meedoen aan de Fantastels Verhalenwedstrijd.

Inmiddels hebben we een aantal verhalen uit 2012 en 2013 die beoordeeld zijn door een jury. We zijn bezig om ze aan de hand van de commentaren uit de juryrapporten te herschrijven en proberen ze uit te geven of anders te bewaren voor een eventuele verhalenbundel van Johanna Lime in de toekomst.

Twee verhalenbundels worden er al uitgebracht door Uitgeverij Annibo. Onze voor de wedstrijd van de Gentasia Awards opgestuurde verhalen en tekeningen voor de bundels in de categorie kinderen en tieners, komen namelijk al op 3 augustus 2014 in boekvorm uit. In deze boeken staan onze verhalen tussen die van collega-schrijvers die we onder andere kennen van Facebook. We zijn er erg benieuwd naar om die verhalen te lezen. Een jury zal nog gaan bepalen wie de Gentasia Awards echt winnen en er komt waarschijnlijk in december nog een feestelijke uitreiking van de prijzen, maar we zijn al heel blij met het feit dat uitgevrij Annibo onze verhalen en tekeningen in de boeken plaatst.

Onze plannen voor 2014 zijn verder: Schimmenschuw in samenwerking met uitgeverij Zilverbron verder verbeteren door twee redactierondes. Deel 1 van onze eerste trilogie herschrijven, misschien deel 2 van de trilogie schrijven en heel misschien een begin maken met deel 3. Al ziet het er nu naar uit dat er aan deel 2 en 3 in 2015 nog flink doorgeschreven zal moeten worden. We hebben er zin in!

 

Deze website gebruiken we om informatie over onze schrijfactiviteit door te geven.

Zie hiervoor de berichten onder de verschillende categorielabels van het menu.

U kunt een reactie plaatsen voor contact of voor inschrijving op een gesigneerd boek.

 

Vriendelijke groet van Johanna Lime.