NaNoWriMo Winnaar (2014)

Geplaatst 28 november 2014

NaNoWriMo 2014

Winner-2014-Web-Banner1

De afkorting NaNoWriMo staat voor de National Novel Writing Month in de USA en over de hele wereld. De uitdaging is om in de maand november 50.000 woorden te schrijven aan een roman.

23 november 2014 badgesTamelijk aan het begin van de vierde week van de NaNoWriMo, werd ik een WINNAAR! Ik haalde op 23 november 2014 een woordenaantal van 52.409 woorden.

Na dit moment heb ik er even niet zoveel woorden meer bij geschreven, de stand is vandaag 52.584 woorden.

Het manuscript voor “Strijd”is nu ongeveer voor de helft af, we moeten nog minstens zoveel woorden erbij schrijven, wil het verhaal geschreven zijn, maar zelfs dan volgen er waarschijnlijk nog vele herschrijfrondes. Het is nog maar een eerste versie en het ziet er naar uit dat het wellicht twee boeken moeten worden in plaats van een.

Ik weet natuurlijk wel dat het behalen van die 50.000 woorden in 23 dagen tijd alleen een overwinning is voor onszelf. Wij hebben weer een elftal hoofdstukken uitgewerkt. Ook is het erg fijn om samen op te schrijven met “Buddies”, die ook WINNAAR werden door het woordenaantal te halen in november 2014.

Toch ben ik ontzettend blij dat ik nu eens een WINNAAR ben.

Het schrijven is een langdurig proces en daarin jezelf steeds verbeteren kost veel doorzettingsvermogen, positieve kracht opwekking en open staan voor steeds weer nieuwe feedback waarmee je weer aan de slag moet gaan. Het geeft ook veel frustratie, wanneer alles lang gaat duren en het niet loopt zoals je zou willen. Iedere keer moeten we er opnieuw voor gaan en veranderen er dingen, omdat we onze verhalen toch wel heel graag willen delen met anderen en boeken van onszelf in de wereld willen brengen. Dat blijkt een lang en zwaar proces te zijn. Toch hebben we al veel om dankbaar voor te zijn.

Winner-Strijd-2014We schreven dit jaar veel en deden aan verschillende wedstrijden mee. Van sommige weten we de uitslag nog niet, van andere weten we die wel. Drie korte verhalen met tekeningen voor de Gentasia Awards 2014 komen in drie bundels uit in maart 2015. Het laat allemaal op zich wachten, met reden. We hebben korte verhalen die vorige jaren aan wedstrijden meededen herschreven en verzamelen ze voor een eventuele bundel. Er zijn tien nieuwe korte verhalen ingestuurd in 2014. Nergens waren we echte WINNAARS, al wordt er natuurlijk gezegd dat het meedoen aan de wedstrijden en het schrijven van een roman al een overwinning is. Natuurlijk weten we ook dat we steeds een klein stukje stijgen op de ranglijsten. Voor die lijsten komen er steeds meer inzendingen, waardoor dat vergelijken met anderen moeilijk gaat. We moeten dus een systeem hebben om onze eigen vooruitgang te kunnen toetsen, zodat we ons met onszelf kunnen vergelijken.

Dinie Boudestein en ik (Marjo Heijkoop) hebben zojuist weer een flinke discussie achter de rug over ons schrijven. We zijn dankbaar met de 121.534 woorden die we dit jaar hebben geschreven aan “Successie”, maar de 280 pagina’s A4 die we daarmee hebben volgeschreven, is te veel. Van een goede proeflezer kregen we commentaar terug, waaruit duidelijk bleek dat we bij sommige personages en gebeurtenissen te kort door de bocht zijn gegaan. Die scènes moeten worden uitgebreid om het boek mooier te maken. We willen “Successie” nu weer gaan herschrijven en er twee boeken van maken met een handzamer formaat. Dat vergt veel aanpassingen en een nog dieper doordringen in onze personages en het nog beter uitwerken van onze werelden. We hebben al een idee hoe we dat aan gaan pakken. “Strijd” zal dan waarschijnlijk een derde deel worden in plaats van een tweede.

Ook hebben we afgesproken om toch elk jaar door te blijven gaan met het schrijven van korte verhalen. Ons doel daarbij is om schrijftechnieken onder de knie te krijgen en steeds weer nieuwe creatieve dingen uit te proberen. We zien wel waar we dan uitkomen op de lijsten van de jury’s. Een verhaal is goed als wij vinden dat we er weer iets van geleerd hebben, een juryrapport gebruiken we om te zien wat anderen er van vinden en om het te gebruiken bij het herschrijven en verbeteren van verhalen. Voor onterechte kritiek moeten we maar een olifantshuid laten groeien. De terechte kritiek kunnen we goed gebruiken voor ons leerproces.

Winner-2014-Facebook-ProfileZoals bij de NaNoWriMo het vooral leuk en plezierig moet blijven om te schrijven, zo geldt dat ook voor onze verhalen en onze romans. We zijn begonnen aan de redactieronde van “Schimmenschuw” en dat geeft ons een flinke duw in de rug. Het is allemaal nieuw voor ons: een echte redactie op ons manuscript, meedoen aan de NaNoWriMo, meedoen aan andere dan de twee vaste wedstrijden waarvoor we elk jaar wilden inzenden. De Paul Harland Prijs is een van de twee vaste wedstrijden, die wordt heel erg prestigieus, met zelfs een Gala voor science fiction, fantasy en horror liefhebbers. Het genre begint te groeien in Nederland. De Fantastels Verhalenwedstrijd is voor ons ook vaste prik. We zijn heel blij met de uitgebreide juryrapporten die we daar krijgen en met de geweldige oppeppende commentaren van 2013.

Mogen we trots achterom kijken op wat we dit jaar hebben gepresteerd? Wij vinden van wel, al zal de lezer er nu nog niet veel van meenemen. Maar hopelijk komt dat dus echt volgend jaar. In 2015 staan er vier boeken op de planning waaraan wij hebben (mee)geschreven. We gaan stug door met onze serie en met de korte verhalen. Wie weet vinden we wel een manier om ze toch te kunnen publiceren en er de vruchten van te plukken, ook al schijnt dat voor schrijvers zoals wij in Nederland ook lastig te gaan.

In elk geval ben ik blij aan de NaNoWriMo te hebben meegedaan in 2014. Het is voor herhaling vatbaar.

23 november over 50.000 NaNoWriMoStatistieken:

1 november – 0 woorden

7 november – 19.242 woorden (einde van week 1)

9 november – 25.062 woorden (op de helft van 50.000)

13 november – 34.358 woorden (einde van week 2)

20 november – 43.378 woorden (einde week 3)

23 november – 52.409 woorden (WINNAAR)

28 november – 52. 584 woorden (Nu rustig door met onze plannen. Dit hebben we alvast weer bereikt door mee te doen aan de National Novel Writing Month)

Het wordt zo zachtjes aan tijd voor een nieuw Vision Board voor 2015, met onze plannen voor volgend jaar.