Multiverhalentasken

18 oktober 2014

Multiverhalentasken

 

Wie kent het niet? In een impasse zitten omdat het ene klaar is, het andere onderweg en nog niet terug en nog iets anders komt over een poosje weer. Zo zaten wij deze week.

Versie 3 van het eerste deel van onze trilogie is geschreven. Het ligt nu bij een proeflezer. We wachten af wat hij er van vindt en gaan dan “Successie” waarschijnlijk weer helemaal herschrijven. Versie 4 dus. Ook omdat we het zelf nog denken te kunnen verbeteren.

Een gedeelte van ons manuscript voor ons debuut “Schimmenschuw” bij uitgeverij Zilverbron is weer teruggestuurd naar de redactrice, Cocky van Dijk. We hebben de proloog en hoofdstuk 1 aangepast en wachten op het vervolg van het redactiewerk. We moeten overigens zeggen dat deze manier van werken, om steeds een gedeelte aan te pakken, ons heel goed bevalt. We leren er weer veel van, het boek wordt er nog beter door.

In de tussentijd ligt Versie 1 voor het tweede deel van onze trilogie alweer naar ons te lonken. De synopsis met de grove verhaalindeling is al eerder door ons gemaakt. De indeling voor de hoofdstukken was nog niet helemaal in orde. Daarom zijn we vandaag aan de slag gegaan met het maken van briefjes voor de verschillende scènes die in dit verhaal moeten komen. Die hebben we op de vloer op volgorde gelegd.

Scenes voor Strjd

Op Facebook zagen we dat andere schrijvers ook met briefjes voor scènes werken. Dat wilden we weleens proberen. In plaats van ze op te hangen, hebben we ze toch weer in een document geplaatst, in een tabel. Bij “Successie” stonden de hoofdstukken en wat daarin moest komen al in een document uitgewerkt. Daar is nogal veel keer geknipt en geplakt. Terwijl de hoofdstructuur toch wel in het verhaal bleef zitten, werden de hoofdstukken waarin geen keerpunten zaten nogal eens verschoven. We hopen dit met de briefjesmethode te kunnen voorkomen. Misschien is het beter om eerst alle scènes te schrijven en dan pas de hoofdstukindeling te maken. Dat willen we ook uitproberen als we deel 1 weer gaan herschrijven.

We wachten ook nog steeds op de proefdrukken van de verhalen voor de drie Gentasia Awards Bundels. Die zouden in oktober komen. Als dat zo is, zijn we ineens met zes verhalen tegelijk bezig. We hopen toch wel dat die bundels in november 2014 gereed zullen zijn.

In elk geval is er nog genoeg te doen op schrijfgebied. Zoals ook het uploaden van de drie door ons geschreven verhalen voor de Fantastels Verhalenwedstrijd. Die moeten eind oktober bij de organisatie aangekomen zijn, daar werken we ook stap voor stap aan.