Alweer kwam hij tot het besef dat hij de man van gisteren niet meer was

03 oktober 2014

 

Alweer kwam hij tot het besef dat hij de man van gisteren niet meer was

 

Bovenstaande zin werd door Thirza Meta, een jurylid van de Fantasy Strijd Brugge 2014, beoordeeld als: “Super tweede zin”. En dat is toch wel een heel fijn compliment. Door dit soort kleine, complimenteuze opmerkingen, merken wij dat wij, bij iedere schrijfwedstrijd waarvan we een juryrapport mogen ontvangen, niet meer de schrijfsters zijn van november 2011, toen we besloten om serieus onze verhalen te gaan schrijven.

In 2012 stuurden we ons eerste korte verhaal in naar de Fantasy Strijd Brugge. Dit was echt de eerste deelname aan een wedstrijd voor fantasyverhalen. We kwamen toen op plaats 148, bij 213 deelnemers en waren flink teleurgesteld. Het gemiddelde puntenaantal was 5,895.

Achteraf bezien was dit voor ons eerste verhaal – over een moderne magiër met een knuffelsteen, een treinreis en een zakkenroller – nog niet eens zo slecht.

Maar goed, er viel nog heel veel te leren. Dat bleek duidelijk uit het commentaar van de jury. Ook bij de Paul Harland Prijs en bij Fantastels van 2012 was het commentaar niet mals. We hadden er bijna de brui aan gegeven, maar kwamen met hulp van anderen toch al snel weer tot bezinning. Daarna zijn we hard aan de slag gegaan, om beter te gaan schrijven. Een cursus spelling, boeken bestuderen over schrijftechniek, meer gaan lezen, meer gaan schrijven en volhouden, steeds weer elkaar motiveren en volhouden.

Het rapport van de Fantasy Strijd Brugge 2014 zet ons nu op plaats 105, bij 259 deelnemers. het gemiddelde puntenaantal is 6,95.

Er zijn nog steeds punten die meer aandacht verdienen en we realiseren ons heel goed dat we er nog niet zijn. Maar de waardering wordt al hoger en daarmee is ons doel bereikt. Wij wilden namelijk graag ten opzichte van vorige keer een positieve ontwikkeling zien in ons eigen werk. En die is er.

Toegegeven: het verhaal was nogal voorspelbaar. En het ging ook maar over een vampier, wat misschien niet zo slim is in deze tijd, waarin dat de trend niet meer is. Het ging niet over een “gewone” vampier zoals werd opgemerkt, maar een pacifistische. En ja, dan kom je in conflict met jezelf als vampier, want hoe kom je dan aan bloed? Het verhaal was wel vlot geschreven en ook goed uitgewerkt. Het was voor ons ook een keuze welk verhaal er naar de Gentasia Awards zou gaan en welk naar deze wedstrijd. We hebben “De antibuilenbruildrank” dus maar naar de Gentasia Awards van 2014 gestuurd en dat is een goede keuze geweest, want dit verhaal komt in een bundel uit. “Pascifistenbloed” was een verhaal over een vampier, ja. Het kwam uit onze cursus “Personages, conflict en perspectief”, die we volgden bij de Schrijven Online Academie om beter te leren schrijven. En dat is dan toch aardig gelukt, want we hebben een beter rapportcijfer gekregen dan in 2012. Ook was de concurrentie dit jaar waarschijnlijk veel groter en worden andere schrijvers ook steeds beter. Wij zijn dus heus wel tevreden met deze plaats.

Petje af voor degenen die in de bundel Fantastisch Strijdtoneel IV zijn opgenomen met hun verhaal. We hebben dat boek vandaag per post mogen ontvangen, omdat we snel gereageerd hebben op een bericht van Stad Brugge Cultuur. Geweldig leuk! We gaan het lezen.

 

En nu op naar de volgende wedstrijd: Fantastels 2014. Gisteren hebben we drie samenvattingen gemaakt voor onze drie verhalen, waarmee we mee gaan doen met de Fantastels Verhalenwedstrijd. Deze drie verhalen zijn nu voor de derde keer opnieuw doorgenomen door ons en we hebben er alweer iets in aangepast. Wij vinden het een goede manier van werken om de verhalen ruim op tijd voor de deadline te schrijven. Zo houden we de tijd tot op het moment van inzenden en kunnen we het even wegleggen om later nog eens door te nemen. Dan kunnen we het verbeteren voordat het definitief de deur uit gaat.

Heel de maand oktober 2014 kan er ingezonden worden. Als het met deze drie nieuwe verhalen net zo goed gaat als in 2013, zijn wij alweer dik tevreden. Toen waren we flink gestegen in de ranglijst, ten opzichte van het verhaal dat in 2012 meedeed. Stiekem hopen we natuurlijk wel dat we nu dan echt de Feniksprijs zullen winnen, want vorig jaar zaten we daar maar net één plaatsje van verwijderd. Maar om die nu echt te winnen, moeten onze verhalen dan wel in ronde 2 of 3 terecht komen. Of dat gaat lukken?

In elk geval hebben wij het plezier van het schrijven ervan al ervaren. En als we niet winnen, herschrijven we ze weer aan de hand van het juryrapport. Dat hebben we dit afgelopen jaar ook al gedaan met de verhalen van 2013. Eén ervan komt in de Gentasia Awards bundel voor volwassenen, die in november verwacht wordt bij uitgeverij Annibo. De herschreven verhalen die nog niet direct ergens gepubliceerd kunnen worden, houden we apart als eventuele aanwinst voor een toekomstige bundel met verhalen van Johanna Lime.